Petteri Orpo ei ole huolissaan RKP:stä kantautuneista soraäänistä, Anna-Maja Henrikssonin mukaan hallitusneuvotteluissa on ollut kommunikaation puutetta

0
Hallituksen muodostaja, kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo sanoi pitävänsä ymmärrettävänä, että kaikki puolueet eivät ole pystyneet valmistautumaan neuvotteluihin samalla tavalla kuin kokoomus esimerkiksi pienempien henkilöresurssien vuoksi. LEHTIKUVA / Antti Aimo-Koivisto
Hallituksen muodostaja, kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo sanoi pitävänsä ymmärrettävänä, että kaikki puolueet eivät ole pystyneet valmistautumaan neuvotteluihin samalla tavalla kuin kokoomus esimerkiksi pienempien henkilöresurssien vuoksi. LEHTIKUVA / Antti Aimo-Koivisto

Hallituksen muodostaja Petteri Orpo (kok.) ei ole huolissaan RKP:n suunnalta tulleesta kritiikistä hallitusneuvotteluista. Hänen mukaansa varmasti jokaisessa puolueessa on heitä, joille sovitut ratkaisut ovat olleet kipeitä.

Maanantain aikana RKP:n puheenjohtaja Anna-Maja Henriksson sanoi Ilta-Sanomille, että neuvotteluissa on ollut kommunikaation puutetta. Flunssaan vedonnutta Henrikssonia itseään ei nähty maanantaina Helsingin Säätytalossa.

Orpo sanoi pitävänsä ymmärrettävänä, että kaikki puolueet eivät ole pystyneet valmistautumaan neuvotteluihin samalla tavalla kuin kokoomus esimerkiksi pienempien henkilöresurssien vuoksi.

– Olemme varovaisesti sanottuna vuoden valmistautuneet näihin neuvotteluihin, tehty papereita, Orpo sanoi omistaan.

Orpon mukaan neuvotteluissa on esitetty parannusehdotus, että kaikki pysyisivät koko ajan mukana. Hän ei kuitenkaan enää kommentoinut sitä, miten kaikki puolueet eivät olisi pysyneet mukana.

– Kyllä täällä kaikki on mukana pysyneet, Orpo vastasi kysymykseen.

Tärkeä ja värikäs viikonloppu

Hallitusneuvotteluissa kerrattiin maanantaina viikonlopun tapahtumat puheenjohtajien kesken. Orpo, Riikka Purra (ps.), Henriksson ja Sari Essayah (kd.) neuvottelivat vielä lauantaina maahanmuutto- ja ilmastopolitiikan linjauksista yhteistä hallitustaivalta varten.

Orpo sanoi, että takana on tärkeä ja värikäs viikonloppu. Hänen mukaansa RKP:n osalta kipuilua ja haastetta on ollut erityisesti maahanmuuttopolitiikassa.

– Siksi oli ymmärrettävää ja tärkeää antaa heille lisäaikaa ja että me muut kuulimme ja otimme vakavasti, mitä he toivoivat maahanmuuttopaperin osalta, Orpo sanoi maanantaina päivittäisessä tiedotustilaisuudessaan.

Hän kertoi maanantaina kiertäneensä kaikki ryhmät ja keskustelleensa kymmenien neuvotteluihin osallistuvien ihmisten kanssa. Puolueilla on tahto ratkaista asiat ja saada tältä pohjalta aikaan saada hallitus, Orpo sanoo.

Kesäkuun alku ei enää mahdollinen

Hallitusneuvotteluissa alkoi maanantaina viides viikko. Sen myötä palattiin esimerkiksi taloutta ja terveydenhuoltoa koskeneisiin kysymyksiin, kun viime viikolla perussuomalaisten halusta perehdyttiin maahanmuutto- ja ilmastokysymyksiin.

– Nyt voimme keskittyä siihen muuhun, miksi me olemme täällä, Orpo sanoi.

Hän toisti tutun listan uutta hallitusta odottavista haasteista: valtion velka, sote-järjestelmän tila, nousevat elinkustannukset ja Ukrainan sodan myllertämä turvallisuusympäristö.

Orpo sanoi myös viikonloppujen olevan neuvotteluissa käytössä. Hän tosin huomioi, että tällä viikolla on koulujen päättäjäisviikonloppu.

Lisäksi ensi viikon viikonloppuna RKP järjestää puoluekokouksen Tampereella. Orpon mukaan se ei ole ehkä enää mahdollista, että neuvottelut valmistuisivat kesäkuun alkupuolella, ”tai miten sen nyt määrittelee”.

Keskeneräisyyden puolesta puhui myös Purra.

– Omasta näkökulmastani kun katselen sitä, miten pöydissä edistytty, kuinka paljon on tehtävää, kuinka paljon on täysin lukossa olevia asioita, niin en minä nyt ihan heti olisi lupaamassa, että tämä tästä loppuu, hän sanoi toimittajille puolenpäivän aikoihin.

– Juhannukseen on onneksi vielä aika monta viikkoa.

Ilkka Hemmilä, Kaisu Suopanki