Pohjois-Korea vahvistaa laukaisevansa tiedustelusatelliitin kesäkuussa, Japani epäilee ohjuskokeeksi

0
Japanin puolustusministeriö on ohjeistanut ampumaan alas kaikki ballistiset ohjukset, joiden uskotaan voivan pudota Japanin alueelle. Japanin pääministeri  Fumio Kishida puhui medialle maanantaina. LEHTIKUVA/AFP
Japanin puolustusministeriö on ohjeistanut ampumaan alas kaikki ballistiset ohjukset, joiden uskotaan voivan pudota Japanin alueelle. Japanin pääministeri Fumio Kishida puhui medialle maanantaina. LEHTIKUVA/AFP

Pohjois-Korea vahvisti Japanin aiemmin kertoman tiedon, että maa aikoo laukaista kesäkuussa tiedustelusatelliitin. Japani kertoi saaneensa tiedon Pohjois-Korean aikeista maanantaina.

Pohjois-Korean valtion uutistoimisto KCNA:n mukaan maa tarvitsee tiedustelusatelliittia seuraamaan Yhdysvaltojen asevoimien ja sen liittolaisten liikkeitä reaaliajassa. Pohjois-Korean kommunistisen puolueen keskussotilaskomission varapuheenjohtaja Ri Pyong-chol syytti KCNA:n mukaan Yhdysvaltoja vihamielisestä vakoilusta ilmassa Korean niemimaalla ja sen läheisyydessä.

Japanin rannikkovartioston edustaja kertoi uutistoimisto AFP:lle aiemmin maanantaina Pohjois-Korean varoittaneen, että sen laukaiseman tiedustelusatelliitin kantoraketti putoaisi Keltaisenmeren, Itä-Kiinan meren ja Filippiinien pääsaaren Luzonin rajaamalle merialueelle.

Japani ohjeistanut ampumaan alas ballistiset ohjukset

Japanin pääministerin Fumio Kishidan mukaan ballistisiin ohjuksiin liittyvän teknologian käyttäminen on YK:n turvallisuusneuvoston päätösten vastainen, vaikka teknologiaa kuvailisikin satelliitiksi.

Japani on epäillyt Pohjois-Korean suunnittelevan satelliittilaukaisun varjolla ohjuskoetta ballistisella ohjuksella. Pohjois-Korea on vuosina 2012 ja 2016 testannut ballistisia ohjuksia väittämällä niitä satelliittilaukaisuiksi. Kummallakin kerralla ohjukset lensivät Japanille kuuluvan eteläisen Okinawan alueen yli.

Japanin puolustusministeriö on ohjeistanut ampumaan alas kaikki ballistiset ohjukset, joiden uskotaan voivan pudota Japanin alueelle.

Etelä-Korean ulkoministeriö on tuominnut Pohjois-Korean laukaisusuunnitelman, mutta ministeriö ei ole vahvistanut AFP:lle saaneensa virallista vahvistusta Pohjois-Korean suunnitelmasta. Etelä-Korea muistutti myös YK:n turvallisuusneuvoston päätöslauselmasta, joka kieltää ballistisiin ohjuksiin liittyvän teknologian käyttämisen.

Etelä-Korea ja Japani ovat viime aikoina pyrkineet parantamaan pitkään heikossa jamassa olleita keskinäisiä suhteitaan. Yksi maiden keskinäisistä tavoitteista on tiiviimpi yhteistyö Pohjois-Korean aiheuttaman sotilaallisen uhan alla.

Japanilla ja Pohjois-Korealla yllättävää lähentymistä

Maanantaina Japanin pääministeri Kishida toisti maansa olevan valmis avoimeen keskusteluun Pohjois-Korean kanssa. Pohjois-Korean valtion media julkaisi maan varaulkoministerin Pak Sang-gilin lausunnon, joka kannatti sovittelevaa lähestymistapaa suhteissa Japanin kanssa. Sitä pidettiin Pohjois-Korealta epätavallisena lausuntona.

Varaulkoministeri Pakin lausunnossa oli kuitenkin reunaehtoja. Hän muun muassa kehotti Japania välttämään kahliutumasta menneisyyden asioihin. Tällaisia ovat hänen mukaansa esimerkiksi Japanin väittämät Pohjois-Korean tekemät epäillyt sieppaukset 1970- ja 1980-luvuilla. Japani epäilee Pohjois-Korean siepanneen kymmeniä kansalaisiaan opettamaan pohjoiskorealaisille vakoilijoille japanin kieltä ja kulttuuria.