Purra neuvottelutilanteesta: Homma on niin sanotusti pahasti kesken

12
Perussuomalaisten puheenjohtaja Riikka Purra sanoi, että eilen neuvotteluja käytiin pitkälle iltaan. LEHTIKUVA / Markku Ulaner
Perussuomalaisten puheenjohtaja Riikka Purra sanoi, että eilen neuvotteluja käytiin pitkälle iltaan. LEHTIKUVA / Markku Ulaner

Hallituksen muodostaja Petteri Orpo (kok.) on vaitonainen maahanmuutto- ja ilmastokysymyksiä koskevien neuvottelujen etenemisestä. Orpon mukaan myöhemmin tänään arvioidaan, missä mennään.

– Paljon on työtä tehtävänä tämän päivän aikana. Käytetään nyt tänään kaikki mahdolliset tunnit työn tekemiseen ja toivotaan sitkeyttä, malttia ja ratkaisuhalukkuutta, Orpo sanoi toimittajille Säätytalolla tänään aamulla.

Hän odottaa maahanmuutto- ja ilmastokysymyksissä puolueiden kesken yhteistä linjaa. Jos sopua ei synny, on hänen mukaansa ”vakavan miettimisen paikka, miten jatketaan”.

Hänestä yhteistä linjaa on etukäteen vaikea tarkasti määritellä.

– Kaikkien pitää olla sitä mieltä, että nyt on riittävästi pöydässä, Orpo sanoi.

Hallitusneuvotteluissa keskitytään nyt maahanmuuttopolitiikkaan sekä ilmasto- ja energiapolitiikkaan perussuomalaisten toiveesta.

Purra: Olemme valmiita olemaan täällä koko yön

Perussuomalaisten puheenjohtaja Riikka Purra sanoi, että eilen neuvotteluja käytiin pitkälle iltaan eikä hän osannut arvioida, milloin tulee valmista.

– Homma on niin sanotusti pahasti kesken, hän totesi toimittajille.

Hänen mukaansa tälle päivälle ei ole aikatauluja, mutta tänään, ensi yönä tai perjantaiaamuna pitää olla päälinjat valmiina.

– Olemme valmiita olemaan täällä vaikka koko yön. Ovatko toimittajatkin?

Hän sanoi, että neuvotteluryhmien perussuomalaisilla jäsenillä on puheenjohtajan täysi mandaatti.

– Olen jatkuvasti tietoinen siitä, mitä on pöydällä ja mitä ollaan päättämässä.

Purra totesi myös, että hallitusneuvotteluilla ei ole mitään tekemistä lauantaisen puoluevaltuuston kokouksen kanssa.

Kuulemiset pääosin käyty

Kristillisdemokraattien puheenjohtajan Sari Essayahin mukaan kuulemiset maahanmuutto- ja ilmastoteemoja pohtivissa ryhmissä on pääosin käyty loppuun. Hänen mukaansa pohjapapereita on ollut jo liikkeellä.

Essayahin mukaan ainakin tähän mennessä ilmasto- ja maahanmuuttokysymyksiä on keskitytty ratkomaan neuvottelupöydissä eikä puolueiden puheenjohtajien kesken.

Säätytalolla on hiljaista. Käytännössä paikalla on vain puheenjohtajisto, maahanmuuttoa ja ilmastoasioita ratkovat pöydät sekä yksittäisiä ihmisiä.

Kokoomuksen, perussuomalaisten ja kristillisdemokraattien lisäksi hallitusneuvotteluita käy RKP. RKP:n puheenjohtaja Anna-Maja Henriksson ei saapunut aamulla toimittajien eteen kommentoimaan.

Saila Kiuttu

12 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Oma maa mansikka, muu maa mustikka
4 päivää sitten

Toivoisin, että neuvottelijat keskittyisivät niihin asioihin, joihin me täällä maailman laidalla itse voimme vaikuttaa, nimittäin omiin talous- ja työllisyysongelmiin. Niin kauan kuin avaruus- ja sotakiihkoilijoiden raketit ja tuhoa tuottavat ammukset ja muut pommit maalla, merellä ja ilmassa paukkuvat ja saastuttavat ilmakehää, maata ja meriä, meidän omat ilmastotoimemme ovat pelkkää näennäisnäpertelyä ja neuvotteluissa ajan haaskaamista. Olisi pikkuhiljaa aika myöntää, että kaikkeen emme kykene eikä meillä edes ole resursseja, joten keskitytään oman väen hyvinvointiin maailmanparantamisen sijaan.

ossi
4 päivää sitten

Erittäin hyvä kirjoitus. Asevarustelu sekä niillä pommittaminen vaikuttaa ilmakehään valtavasti negatiivisesti. Yksistään Suomessa SSAB päästöt on n. 7% koko maan päästöistä. Se on kuitenkin maailman pienempiä. Yhdysvallat on maailman suurin päästöjen aiheuttaja. Meidän toimet päästöjen vähentämisessä ei vaikuta ilmakehään kuin yhden promillen.
Kyllä täällä pitää ottaa järki mukaan päätöksissä.

Marko
4 päivää sitten
Reply to  ossi

Kun Suomalaiset firmat vievät toimintansa kolmannen maailman maihin,niin sekö ei saastuta yhtään?Sitä viherpesua on helppo harjoittaa ja luoda mielikuvia.marko

Urpo
3 päivää sitten
Reply to  Marko

Kerrankin ollaan samaa mieltä tuotannon siirrosta vähemmän ympäristöstään välittäviin maihin. Silti haluat ympäristösyistä leikata metsien hakkuita Suomessa ja siirtää tuotantoa muualle. Kulutushan ei siitä vähene, että me vähennämme tuotantoa.

ossi
3 päivää sitten
Reply to  Marko

Kyllä Suomen osuus on kolmansissa maissa kuin hyttysen p…ka erämaassa. Kyllä pahin kolmansien maiden saastuttaja on Yhdysvallat ja Iso-Britannia ja monet kymmeniä maita ennen Suomea. Suomi on tässäkin asiassa pieni tekijä niinkuin kaikissa muissakin asioissa.

Marko
3 päivää sitten
Reply to  ossi

Onko sulla vertailukelpoista tietoa, kun olet noin varma asiasta. Suomalainen kuluttaa kolme kertaa enemmän kuin vaikka kiinalainen, näitä vähiä resursseja. Sekin on tietenkin sulle ok,kun olet antanut siihen itsellesi luvan. Vilkaise mikä on suomalaisen hiilijalanjälki versus muu maailma, topissa ollaan. Kaikille ei oikein aukea, että ongelma ilmaston ja muun faunan suhteen on globaali, ei Suomen rajoilla ole laitoja, kyllä se sama ilmakehä siellä pyörii.

Urpo
3 päivää sitten
Reply to  Marko

Minusta ei kannata keskittyä pelkästään suomalaisen henkilökohtaiseen hiilijalanjälkeen. Laskentatapakin on vaikea määritellä, kun yhteistä tapaa ei ole määritellä kotimaisen ja ulkomaisen tuotannon kohdistuminen. Esimerkkinä vaikka Norjan öljyteollisuus vs Suomen metsäteollisuus.

Sen sijaan kannattaa tarkastella sitä, mikä on luonnon puskurikyky eli paljonko ihmiset päästöjä aiheuttaa ja paljonko valtio niitä saa sidottua riippumatta siitä, mistä kuluttajien tuotanto on peräisin. Kiinassa väestöntiheys on 8-kertainen Suomeen verrattuna, mikä varmasti kuormittaa ympäristöä enemmän kuin suomalaisten elintaso. Lisäksi löytyy suuri joukko Kiinaa pienempiä valtioita, joissa väestöntiheys on vielä suurempi Suomeen verrattuna. Esim. Saksa 13-kertainen ja Intia 22-kertainen.

ossi
3 päivää sitten
Reply to  Marko

Olkoon määrät mitä itahansa per. henkilö, sillä ei ole mitään merkitystä koska haetaan kokonaiskulutusta. Suomi on niin valtavan pieni maa maailmassa ja tuntematon. Meidän osuus on n. promille.
Se ei ole tervettä kun syytetään tavallista kuluttajaa jonka mahdollisuus on olematon hiilijalanjäljessä parantamiseen, mutta helpoin. Toiset ihmiset vielä syyttämään toisia. Sairasta kateutta. Kyllä hiilijalan muuttamnen pitää lähteä suurista yrityksistä ja turhien tavaroiden kuljetusta ympäri maailman.ym. ym. sotateollisuus on niistä yksi pahimmista. Yritetään lopettaa vaika sodat, eikä heitetä niihin bensaa, että kiihtyvät niinkuin nyt.

Allan
3 päivää sitten
Reply to  ossi

”Yhdysvallat on maailman suurin päästöjen aiheuttaja. ”

Oikea järjestys on Kiina 10,67 GT,
Yhdysvallat 4,71 GT ja Intia 2,44 GT top 3 listalla.

Vuoden 2022 alussa koko EU 2,35 GT saastutti yhteensä vähemmän kuin Intia yksistään saastutti.

Suomen osuus oli tuolloin 0,04 Gigatonnia.

keijo.k
3 päivää sitten

Syksylla sain ystältäni viestin, kuvan kera. Kuva oli hallitustunnusteluista. Sen mukaan olisi ollut tulossa koostumuksella Ps, Vas., Kok.,. Nimeksi olisi tulossa PersVaKo hallitus.

Äänestäjiä ei enää arvosteta
3 päivää sitten

Miten voi hallitusneuvottelut kaatua siihen, kun ihmiset äänestivät PS: et puolustamaan suomalaisten elämää, niin nyt tahtipuikkoa heiluttaa RKP vaatimalla isot rahat ilmasto- ja kehitysapurahastoihin sekä maahanmuuttajien tulon sallimista lähes rajoittamatta. Kertoisiko joku sen rahamäärän, jolla maahanmuuttajia Suomessa elätetään? Eikä ole kuitenkaan rahoja terveydenhoitajalle palkkojen korotuksiin niin, että sairaaloiden vähentyneet hoitopaikat sekä vanhushoito saataisiin kysyntää vastaamaan.

Marko
3 päivää sitten

Kokoomus voitti vaalit, ei persut. Kerro mistä olet saanut päähäsi jonkun sallivan rajoittamattoman maahanmuuton. Ei tuollaisten väitteiden viljely ainakaan edesauta sun puolueesi kannatuksen nousemista. Vaikka kuinka ottaa päähän joku poliittinen asia tai päätös, niin ei suoranainen valehtelu kyllä edesauta mitään. Jotkut tietenkin lukevat vain tekstejä, mitkä tukevat omia näkemyksiä. Se ei nosta tietämisen tasoa.