Reaaliansioiden lasku hidastui vuoden alussa – kuluttajahinnat nousevat yhä palkkoja nopeammin

0
Kuluttajien arvio omasta taloudestaan heikkeni kesäkuuhun verrattuna. LEHTIKUVA / MATTI BJÖRKMAN
Kuluttajien arvio omasta taloudestaan heikkeni kesäkuuhun verrattuna. LEHTIKUVA / MATTI BJÖRKMAN

Palkansaajien reaaliansioiden lasku hidastui vuoden ensimmäisellä neljänneksellä, käy ilmi Tilastokeskuksen ennakkotiedoista.

Reaaliansiot laskivat tammi–maaliskuussa 4,8 prosenttia vuoden takaisesta, koska kuluttajahintojen nousu oli nopeampaa kuin ansiotason nousu.

Viime vuoden viimeiseen neljännekseen verrattuna reaaliansiot laskivat 0,8 prosenttia. Se oli selvästi pienempi muutos kuin viime vuoden loppuneljänneksellä, jolloin reaaliansiot laskivat 1,8 prosenttia edellisestä vuosineljänneksestä.

– Palkansaajien reaaliansioiden lasku jatkui vuoden 1. neljänneksellä. Lasku on ollut poikkeuksellisen suurta. Odotuksissa on kuitenkin, että loppuvuonna tilanne helpottaa, kun palkat nousevat ja inflaatio todennäköisesti maltillistuu, Säästöpankki-ryhmän pääekonomisti Henna Mikkonen kommentoi Twitterissä.

Viime vuonna kuluttajahintojen kiihtynyt nousuvauhti heikensi palkansaajien reaaliansioita eniten yli 60 vuoteen. Loka–joulukuussa reaaliansiot laskivat peräti 5,7 prosenttia vuositasolla.

Sopimuskorotukset eivät vielä näy

Ennakkotietojen mukaan ansiotasoindeksi nousi tammi–maaliskuussa 3,2 prosenttia vuoden takaisesta. Ansiotasoindeksi kuvaa kokoaikaisten palkansaajien säännöllisen työajan nimellisansioiden kasvua.

Kertaerät vaikuttivat ansiotasoindeksin kasvuun alkuvuoden aikana. Tänä vuonna laajasti maksettavat kertaerät jaetaan ansiotasoindeksissä tasan jokaiselle vuosineljännekselle, ja siksi myös myöhemmin vuodesta maksettavat kertaerät näkyvät jo ensimmäisen vuosineljänneksen luvuissa, Tilastokeskus kertoo.

Sen sijaan sopimuskorotukset huomioidaan ansiotasoindeksissä siitä lähtien, kun ne tulevat maksuun.

Säännöllisen ansion indeksi nousi vuoden alkuneljänneksellä 2,3 prosenttia vuoden takaisesta. Kertaeriä ja tulospalkkioita ei lasketa mukaan säännöllisen ansion indeksiin, joten se kuvaa pysyvää ansiotason muutosta paremmin kuin ansiotasoindeksi.

Simu Perälä