Saku Nikkanen: Rapistunutta Saloa on korjattava – vappupuhujat ryöpyttivät VM:n virkamiehiä

9
Saku Nikkanen on ammatiltaan Salon kaupungin liikunnanohjaaja. Hänellä on vahva urheilu- ja liikuntatausta. Kuva: SSS-arkisto/Minna Määttänen

Kaupungin on petrattava omaa rooliaan, jotta Salon rapistumaan päässyt kaupunkikuva parantuisi, myöntää Salon kaupunginhallituksen puheenjohtaja Saku Nikkanen (sd.).

Kevään vaaleissa eduskuntaan valittu Nikkanen piti ensimmäisen vappupuheensa kansanedustajana Salon torilla maanantaina. Hän otti puheessaan kantaa kaupungin kehittämistarpeisiin.

Salossa on puhuttu pitkään etenkin keskustan elinvoimaisuuden kehittämisestä. Salon Seudun Sanomat moitti pääkirjoituksessaan tiistaina (25.4.) Saloa uudistumiskyvyn puutteesta. Monet keskustan uudisrakennushankkeet törmäävät valituskierteisiin tai kankeaan kaavoitukseen.

– Tässä kaivataan erityisesti kaupungilta mahdollistavampaa roolia. Uskon, että ainakin tähän on löydettävissä yhteinen poliittinen tahtotila, Nikkanen vakuutti maanantaina.

Hän muistutti, että kaupungin talous on ollut ylijäämäinen useamman vuoden. Se antaa selkänojaa uusiin panostuksiin. Nikkanen nosti esiin muun muassa ”kulttuuripalvelujen tarpeet”. Salossa on viime aikoina keskusteltu ainakin teatterin tilaongelmasta.

 

Maanantai-iltapäivänä Salon vasemmistopuolueet viettivät torilla yhteistä vappujuhlaa. Nikkanen otti puheessaan kantaa myös käynnissä oleviin hallitusneuvotteluihin. SDP on jäämässä oppositioon, kun Petteri Orpon johtama kokoomus käynnistelee hallitusohjelman valmistelua yhdessä perussuomalaisten, kristillisten ja RKP:n kanssa.

Nikkanen palasi vielä kevään vaalikamppailuun. Hän roimi kovin sanoin erityisesti valtiovarainministeriötä, joka nosti viime talvena tulevat valtiontalouden leikkaustarpeet keskeiseksi vaaliteemaksi. VM julkaisi viime vuoden puolella arvion, että Suomen pitäisi seuraavalla vaalikaudella leikata kuusi miljardia euroa. Kahden vaalikauden sopeutustarve on ministeriön mukaan yhteensä yhdeksän miljardia.

– On käsittämätöntä miten yksi ministeriö voi tehdä itsestään osapuolen eduskuntavaalitaisteluun. Valtiovarainministeriön virkamiehistä näyttää tulleen kokoomuksen puolueosasto ja poliittisen suunnittelun osasto, Nikkanen moitti.

Valtiovarainministeriötä vastaan puheensa kohdisti myös toinen juhlapuhuja, vasemmistoliiton puoluesihteeri, turkulainen Anna Mäkipää.

Mäkipää kritisoi valtiovarainministeriön budjettipäällikkö Mika Niemelän ehdotusta typistää ammatillinen koulutus kaksivuotiseksi.

– On lyhytnäköistä esittää koulutuksesta ja osaamisesta leikkaamista. On vanhanaikaista ehdottaa, että ammattiin opiskelevat eivät tarvitsisi yleissivistystä, Mäkipää moitti.

– On päivänselvää, että mikäli Suomi haluaa menestyä jatkossa, tarvitsemme osaavia duunareita.

Mäkipää varoitti, että tulevan hallituksen leikkaukset tulevat kohdistumaan koulutuksen lisäksi sosiaaliturvaan ja terveyspalveluihin.

– Sen tietää siitä yksinkertaisesta syystä, että ne ovat suurimmat kohteet valtion budjetissa. Muualta ei ole saatavilla riittävän isoja säästöjä.

9 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Tarmo
4 kuukautta sitten

Toivottavasti saamme salolaisen ministerin, presidenttihän meillä on jo.

Repa
4 kuukautta sitten
Reply to  Tarmo

Kannattaa miettiä kaksi kertaa mitä toivoo.

Jotain muutakin kapasiteettia pitää olla
4 kuukautta sitten
Reply to  Tarmo

Onko tietoa sopivasta kandidaatista? Ministerin pätevyydeksi ei riitä, että on suu korvissa koko ajan.

Matkailu avartaa
4 kuukautta sitten

Nytkö sen vasta Salon kaupunginhallituksen puheenjohtaja sen huomasi että kaupunkikuva on rännistynyt. Salossakin olisi varmaan rakennuttu enemmän jos kaavoitus ja muut lupa-asiat eivät niitä jarruttaisi. Mitä tulee kansanedustajan vappupuheisiin on kuitenkin tärkeää tasapainottaa valtiontaloutta. Kun viimeiset neljä vuotta se ei ole ollut niin tärkeää ja Suomi velkaantui ennätyspaljon.

Tavis torilta
4 kuukautta sitten

Voi matkailla esim Naantaliin, miten siellä kunnioitetaan sitä, että ollaan pieni ja matala kaupunki ainakin osittain. Vanhat puutalot korjattu ja maalattu ryhdikkäiksi. Ja uutta jos rakennettu, niin alueelle tehty vanhojen talotyyppien malliin. Samaa löytyy entisestä Tammisaaresta. YouTubesta katsoin videon Joensuun keskustasta ilmakuvattuna. Että voi olla kaunista ja siistiä.

Veka
4 kuukautta sitten
Reply to  Tavis torilta

En vieläkään ymmärrä väitettä, että yli kolme kerrosta tekee kaupungista ahtaan tuntuisen…

Yksi Täti
4 kuukautta sitten
Reply to  Veka

Ei hän sitä varmaan tarkoittanut maan vaan että puutaloja kun voidaan suojella remontoimalla ne ajoissa. Ne tuovat kaupunkikuvaan sen kerroksellisuuden vuosien kulusta. Ja 3-4 kerrokset talot ovat ihan ok, mutta 5-6 kerrokset Salossa???

Lasse Reunanen / Salo
4 kuukautta sitten

Olen Nikkaselle ehdottanut viime vuonna, että ne sähkötolpat kaupungilla joissa ollut 20 kilovoltin johdot poistettuina, että niiden alemmat sähkökaapelit nostettaisiin siististi ylös. Niitä Vuohensaaren edustalla, Halikon koulukeskuksen jälkeen yhteys Salaistentielle, Meriniityn teollisuusalueella ja mahdollisesti toisaallakin. Ei ole niin tehty (eikä vastattu sähköpostiini) – kenties vaalit painoi päälle ensin tärkeysjärjestyksessään.

Vois purkaa
4 kuukautta sitten

Ränsistynyt on, kun suojellaan vanhoja rakennuksia, joita ei kunnosteta eikä ylläpidetä kuin maalaamalla ja kattoja näön vuoksi laittamalla, kun muuten ovat heitteille jätetty sään, rottien ja ylläpidon osalta. Purkaakin voisi kun korjatakaan ei viitsitä. Restaurointi se kallista onkin. Pilattu sisätilat ja sisäilma jo aikoja sitten.