Salo päätti lopettaa kuohunnan vuokrataloyhtiön johdossa ja vaihtoi poliitikot virkamiehiin hallituksessa

4
Salon Vuokratalot on yhtiö, jonka asunnoissa on yli 3 000 salolaisen koti. Kaikki eivät ole olleet tyytyväisiä siihen, miten kiinteistöjä on viime vuosina hoidettu. Kuva: SSS/Kirsi-Maarit Venetpalo.

Kohuissa ryvettyneen Salon Vuokratalot Oy:n koko johto on vaihdettu. Yhtiötä luotsaa nyt poliitikkojen sijasta kaupungin viranhaltijoista valittu hallitus. Myös toimitusjohtaja meni vaihtoon –  uudeksi toimitusjohtajaksi valittu Timo Elonen on vuokrataloyhtiön neljäs toimitusjohtaja runsaan puolentoista vuoden sisällä.

– Tärkeintä on saada palautettua työrauha kaikille osapuolille, Elonen korostaa.

Kaksi vuotta sitten valitun hallituksen taival oli kohujen varjostama, ja se katkesi puolimatkassa. Entinen puheenjohtaja Jarkko Anttila (sd.) kävi maanantaina luovuttamassa uudelle hallitukselle muistitikun, johon on kerätty aineistoa Salon Vuokratalot Oy:stä.

– Todella raskaat kaksi vuotta, mutta olen oman osuuteni hoitanut. Selvitettäviä asioita oli aivan järjettömästi, ja meidän tärkein tehtävämme oli saada kuntalaisten ja asukkaiden ääni kuuluviin, Anttila sanoo.

Vuokrataloyhtiön hallituksessa aloittavat nyt kaupunkikehitysjohtaja Mika Mannervesi , vt. hallintojohtaja Antti Mäkelä ja vt. talousjohtaja Maria Kulmala .

Kaikki osapuolet vakuuttavat, ettei hallituksen vaihtamiseen liity dramatiikkaa. Jarkko Anttila puhuu sovinnollisesti, ja vuokrataloyhtiön uusi puheenjohtaja Mika Mannervesi muotoilee sanansa tarkkaan.

– Paikat on sovittu valtuustokaudeksi, ja jos hallituksen jäsenet vaihdetaan kesken valtuustokauden viranhaltijoihin, niin kai se on jonkinlainen merkki siitä, ettei haluttu jatkaa aikaisemmin sovitulla tavalla.

Anttila antaa ymmärtää, että olisi itse väläytellyt hallituksen vaihtoa puhuessaan kaupungin johdon kanssa. Vuokrataloyhtiön hallitus ajautui luottamuspulaan viimeistään keväällä, kun se syrjäytti Anttilan pois puheenjohtajan paikalta.

– Jatkan hallituksen jäsenenä niin kauan kuin omistaja toisin päättää, Anttila totesi Salon Seudun Sanomissa huhtikuussa.

Vuokrataloyhtiön omistaja eli Salon kaupunki päätti varsinaisessa yhtiökokouksessa siirtää Anttilan, Aune Heleniuksen (ps.) ja Ari Järvisen (kesk.) sivuun. Hallituksen kaksi asukasjäsentä valittiin uudelleen.

Ratkaisuun vaikutti paitsi hallituksen keskinäinen eripura myös tulehtuneet välit toimitusjohtaja Jari Lehtosen kanssa. Ilmeisen moni ongelma henkilöityi.

Salon Vuokratalojen hallitusta ohjaa kaupunginhallituksen konsernijaosto, jonka puheenjohtaja on tuore kansanedustaja Saku Nikkanen (sd.) Hänen mukaansa vallan siirto poliittisilta päättäjiltä viranhaltijoille ei karvastellut puolueryhmiä.

– Salon Vuokrataloissa on ollut monenlaista kuohuntaa ja käännettä, ja sen toiminta halutaan nyt vakauttaa. Edellisellä hallituksella oli hyviä ja oikeanlaisia ajatuksia, mutta halusimme varmistaa, että yhtiössä on sellaista osaamista, jota omistaja edellyttää

Nikkanen muistuttaa, että kysymys on kolmentuhannen salolaisen kodeista.

Osakeyhtiölain mukaan toimitusjohtajan valitsee ja erottaa yhtiön hallitus. Salon Vuokratalojen toimitusjohtajan valitsee käytännössä OP Koti Lounaismaa, joka on vastannut yhtiön isännöinnistä jo toistakymmentä vuotta. OP Koti tarjoaa nimeä kaupunginhallituksen konsernijaostolle, joka taas ohjaa vuokrataloyhtiön hallitusta valitsemaan kyseisen henkilön.

OP Koti esitti tehtävään senior advisor Timo Elosta, joka on suorittanut isännöinnin korkeimman jatkotutkinnon. Elonen on vuokrataloyhtiön neljäs toimitusjohtaja runsaan puolentoista vuoden sisällä.

Jarkko Anttila sanoo olevansa huojentunut.

– Luotan täysin, että uusi hallitus jatkaa meidän aloittamaamme työtä. Olemme antaneet työkalupakin, josta löytyvät kaikki ratkaisut siihen, miten Salon Vuokrataloista tehdään Suomen paras vuokrataloyhtiö vuoteen 2030 mennessä.

Anttilan mukaan oleellista on se, että vuokrataloyhtiötä aletaan johtaa tiedolla, olivatpa päätökset sitten hyviä tai huonoja. Timo Elonen sanoo, että edessä on kaupungin ja OP Koti Lounaismaan etsikkoaika, joka ratkaisee yhteistyön jatkon.

4 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Ans kattoo ny
4 kuukautta sitten

No jos vihdoinkin kiinteistöjä myös korjattaisiin.

keijo.k
4 kuukautta sitten

Nythän alkaa homma petittämään kun ohjaksiin laitetaan hehkilöt joilla on tekemisestä puutetta. Jos joku on viranhaltija ja tekee siinä sivussa, kolmea neljää muuta hommaa niin hyväähän siitä tulee. Onko kiiin teistöalan ammattilaiset hylänneet paikkakunnan kun pitää pelleilyä jatkaa? Mikä on Salon kaupungin virkahenkilöstön ennätys, toimien määrän suhteen?

Vuokralainen
4 kuukautta sitten

Toivottavasti nyt saa toimistossa tai soittaessa kohteliampaa ja asiallisempaa käytöstä. Ja toivottavasti siis kiinteistöille tehdään korjauksia mitä ne tarvitsevat. Maksamme kallista vuokraa niin kaipaamme myös jotain takaisin.

Tosi on
4 kuukautta sitten

Olisiko näin että nämä vuokrarahat kohtaa saman kohtalon kuin nämä valtion perimät liikenneverot ja maksut.
Niillä rahoitetaan aivan jotain muuta.
Varsinaiseen kohteeseen menee vain pakolliset nii ettei sähkö ja vesi katkea juuri ja juuri sen verran.