Salolainen pelaaja-agentti joutui keskelle räikeää ihmiskauppaa – afrikkalaisia pelaajia houkuteltiin väärillä papereilla Ahvenanmaalle 

0
Pelaaja-agentti Jarkko Anttila on huolissaan Dieu Donné Noumonvin kaltaisista kohtaloista. - Tämä on valtava ongelma, hän muistuttaa.

Salolainen pelaaja-agentti Jarkko Anttila löysi itsensä viime talvena keskeltä räikeää huijaustapausta. Nuori beniniläinen jalkapalloilija houkuteltiin matkustamaan Suomeen, jonne hän ei koskaan päässyt. Sen sijaan parikymppinen pelaaja päätyi lopulta rahattomana Ranskaan vailla mahdollisuuksia palata kotiinsa.

Tapahtumat alkoivat viime lokakuussa. Suomen pääsarjassa Veikkausliigassa pelaavan IFK Mariehamnin nimissä oli lähetetty Beninin Hollannin suurlähetystöön väärennetyt viisumihakemukset kahdelle beniniläiselle jalkapalloilijalle. Hakemuksen mukaan IFK Mariehamn testaisi pelaajia vuodenvaihteen tienoilla ja vastaisi kaikista pelaajien kustannuksista paikan päällä.

Anttila sai tietää kuviosta beniniläisen kontaktihenkilönsä kautta. Tuttava otti yhteyttä Anttilaan ja kertoi kuulleensa, että kaksi beniniläispelaajaa ovat saaneet viisumit Suomeen ja ovat tulossa testijaksolle Maarianhaminaan.

– Sanoin, että eihän Suomeen edes pääse pelkällä viisumilla, vaan tarvitaan myös työlupa, Anttila muistelee.

Suomella ei ole omaa lähetystöä Beninissä, ja viisumiasiat hoidetaan Hollannin lähetystön kautta. Hakemukset olivat menneet läpi.

Anttila sai hakemukset haltuunsa joulukuussa, samana päivänä kun väitetyn testijakson olisi pitänyt alkaa. Hän huomasi hakemukset heti väärennetyiksi. Seuraavaksi hän otti yhteyttä IFK Mariehamnin seurapomoon Peter Mattsoniin, joka oli täysin tietämätön koko tapauksesta. Tietämätön oli myös IFK Mariehamnin puheenjohtaja Dan Mikkola, jonka allekirjoitus oli väärennetty hakemukseen.

– Mikkolaa kehotettiin tekemään asiasta rikosilmoitus, Anttila tietää.

Anttila ilmoitti asiasta Beninin Hollannin suurlähetystöön sekä Jalkapallon Pelaajayhdistykselle (JPY) ja Suomen Urheilun Eettiseen Keskukseen (SUEK), mutta itse pelaajia hän ei ehtinyt varoittaa ajoissa.

Toinen beniniläisistä, 21-vuotias keskikenttäpelaaja, oli ehtinyt jo lähteä matkaan. Toinen ehti perua matkan ja jäi kotimaahansa.

IFK Mariehamnin nimissä lähetetty viisumihakemus on väärennetty tökerösti. Hakemuksesta on peitetty pelaajan yksityistiedot sekä yhteyshenkilön nimi ja puhelinnumero.

SSS sai haltuunsa matkaan lähteneen pelaajan puolesta tehdyn viisumihakemuksen. Se on väärennetty tökerösti.

Hakemuksessa käytettiin väärää IFK Mariehamnin logoa, joka oli kopioitu Design Football -nimiseltä verkkosivustolta. Se tarjoaa amatöörisuunnittelijoille alustan suunnitella jalkapalloseuroille uusia peliasuja ja logoja. Lisäksi hakemuksen alalaidassa ollut sponsoribanneri oli kopioitu suoraan ruotsalaisseura Katrineholms SK:n nettisivuilta.

Hakemukseen oli nimetty yhteyshenkilöksi espanjalainen mies. Hakemuksen liitteenä on kopio hänen passistaan. Kyseinen mies ei kuitenkaan liity mitenkään IFK Mariehamniin eikä hän näytä kuuluvan mihinkään muuhunkaan jalkapallo-organisaatioon. Hakemuksessa olevaan suomalaiseen puhelinnumeroonkaan ei saa yhteyttä.

– Todennäköisesti tuo passi on varastettu, ja nyt sitä käytetään tällä tavalla hyväksi, Anttila arvelee.

Mutta kuka tästä huijauksesta hyötyy ja miten?

Yleisin kuvio lienee se, että rikollinen toimija järjestelee pelaajalle kuvitellun testipaikan eurooppalaisseurasta ja pyytää pelaajalta etumaksua. Pelaaja itse maksaa lennot ja kun pelaaja on koneessa, rikos on valmis ja vaikeasti jäljitettävissä.

– Olen kuullut, että esimerkiksi Norsunluurannikolla pelaajien vanhemmat käyttävät viimeiset rahansa saadakseen poikansa Eurooppaan, Anttila kertoo.

Huijauksissa liikkuvat summat eivät ole suomalaisittain suuria, mutta esimerkiksi Benin on bruttokansantuotteella mitattuna maailman köyhimpiä valtioita. Beninin BKT henkilöä kohti (1 318 dollaria) on vain 2,5 prosenttia Suomen BKT:hen (54 054 dollaria) verrattuna.

– En osaa sanoa tarkkoja summia, mutta jos esimerkiksi järjestelet albanialaiseen seuraan kahdeksan afrikkalaispelaajaa ja saat heistä tonnin per pelaaja, niin onhan se rikolliselle iso bisnes, Anttila muistuttaa.

JPY:n toiminnanjohtaja Panu Autio ei halua kommentoida turvallisuussyistä juuri kyseistä tapausta, mutta antaa kommentit ”yleisellä tasolla”.

– Jalkapallon pelaajasiirtoihin liittyy jopa ihmiskauppaa. Mukana on paljon epäilyttäviä toimijoita ja pelaaja-agenttien markkina on villi.

Autio muistuttaa, että vastaavien tapausten kitkemiseksi on jo tehty toimenpiteitä. Esimerkiksi pelaajayhdistysten kattojärjestö FIFPro varoittelee julkisesti rikollisista toimijoista.

– (Kansainvälinen jalkapalloliitto) FIFA julkaisee tänä vuonna uudet agenttisäädökset, jotka lisäävät regulaatiota. Myös EU:n ulkopuolisten pelaajien minimipalkkasääntö paransi pelaajien asemaa, Autio luettelee.

Maahanmuuttoviraston Migrin ihmiskaupan uhrien auttamisjärjestelmä määrittelee ihmiskaupan ”vakavaksi yksilön vapauteen kohdistuvaksi rikollisuuden muodoksi ja ihmisoikeusrikkomukseksi, jossa rikoksentekijä saattaa uhrinsa alisteiseen asemaan ja hyväksikäytön kohteeksi saadakseen uhrista taloudellista tai muuta hyötyä”.

Kuvion suurin häviäjä on luonnollisesti ihmiskaupan uhri eli suuren unelmansa perässä Eurooppaan lähtenyt pelaaja, joka huomaa tulleensa huijatuksi usein vasta siinä vaiheessa kun on liian myöhäistä.

Tässä tapauksessa huijattu beniniläisnuorukainen joutui maksamaan itse lentonsa, eikä hänellä ole rahaa edes paluulippuun.

– Hän pyysi minulta rahaa lainaksi lentolippuihin, mutta en voi lähteä sellaiseen, Anttila harmittelee.

Anttilan mukaan pelaaja on ollut joulukuusta asti jumissa Ranskassa. Hän asuu kaveriensa luona ja käy potkimassa amatööripeleissä. Pelaaja on kysynyt Anttilalta neuvoa, miten hän pääsisi esimerkiksi Suomeen, mutta sekin reitti kulkee vain Beninin kautta.

– Tämä on valtava ongelma. Mitä pelaaja voi tässä tapauksessa tehdä? Ryhtyä Wolt-kuskiksi, Anttila kysyy.

– Vaikka pelaajan kohtalo on tässä se tärkein asia, niin tällaiset tapaukset pilaavat myös rehellisesti toimivien suomalaisten seurojen ja agentuurien maineen.

Dieu Donné Noumonvi on pelannut urallaan muun muassa Ghanan pääsarjassa.

Hyviäkin esimerkkejä löytyy

Jarkko Anttilan ja toisen salolaisen Nisse Huttusen pyörittämä agentuuri 2 goals Agency & Management toi hiljattain beniniläisen Olatoundji Tessilimin Suomeen.

18-vuotias Beninin nuorten maajoukkuepelaaja teki sopimuksen Seinäjoen Jalkapallokerhon kanssa. Tessilimi liittyi SalPan kaksi viikkoa sitten Ykkösessä voittaneen SJK Akatemian riveihin.

– Suomessa on todella kaunista ja seura on hyvä. Olen saanut heti kavereita, joten viihdyn varmasti hyvin, Tessilimi kommentoi SJK:n nettisivuilla.

– Tavoitteeni on pelata mahdollisimman korkealla tasolla Euroopassa.

 

Lue lisää: Huijattu beniniläispelaaja: En tuntenut agenttia