Salon Seiska selvisi nopeista muutoksista – juontaja vaihtui lennossa

1
15 kilometrin pro-ryhmän juoksijat ja pyöräilijät lähtivät ensimmäisinä matkaan. Kuva: SSS/Kirsi-Maarit Venetpalo

Hupijuoksutapahtuma Salon Seiska järjestettiin tänään lauantaina Salon Urheilupuistossa. Ennakkoilmoittautuneita oli yli 600, mikä oli ennätys sitten tapahtuman alkuvuosien.

Hölmöjä, hassuja ja villejä asuja päälleenpukevat, enemmän tai vähemmän tosissaan etenevät juoksijat kokoontuivat Urheilupuistoon. Hyväntekeväisyystapahtuma on aiempina vuosina järjestetty Salon torilla sunnuntaina. Järjestäjät halusivat tänä vuonna vaihtaa päivää, ja tori asetti siihen omat rajoitteensa.

– Tapahtuman järjestäminen ei olisi onnistunut lauantaina torilla, sillä tori olisi ollut varattavissa vasta myyjien lähdettyä kello 16 jälkeen. Urheilupuistossa sellaista rajoitetta ei ollut, kertoo Salon Seiskan konkarijärjestäjä Tiina Suokorpi.

Salon Seiska järjestettiin jo 33. kertaa. Kuva: SSS/Kirsi-Maarit Venetpalo

Lauantain päivävalinnassa oli useita etuja: pitkän matkan kulkijat pääsivät helpommin paikalle ja jatkojuhlatkin saivat mahdollisuuden. Musinessa järjestettiin illalla viralliset After Partyt, johon osallistui useita lenkkeilijöitä.

– Ehdottomasti suuntaamme illalla jatkoille, iloitsi Seiskan osallistuja Henna Kyyrä.

Kyyrän tiimi oli valinnut päähineiksi näyttävät sulat. Ne symboloivat kaikkien tanssitaustaa.

– Olemme tanssikavereita sambaryhmästä. Sulat olivat siis selkeä valinta meille.

Sambatiimin jäsenet olivat kokoontuneet paikalle sekä Salosta että Salon ympäryskunnista. Suurin osa heistä oli ensimmäistä kertaa Seiskassa.

Kyyrän mukaan parasta päivässä on irrottautuminen arjesta.

– Meillä kaikilla on perheet ja lapsia. Tämä on omaa aikaamme. Parasta, kun saamme heittäytyä sulat päässä sekä lenkille että jatkoille.

Vaikka tapahtumassa oli hilpeä tunnelma ja musiikki raikui, haasteilta ei oltu järjestelyissä vältytty.

Sambatiimiläiset innostuivat tanssimaan Cha Cha Cha:n tahdissa. Kuvassa vasemmalta Henna Kyyrä, Julia Laukka, Kaisa Heininen, Miia Haapala ja Annika Köivik. Kuva: SSS/Kirsi-Maarit Venetpalo

Muutama päivä ennen tapahtumaa juontaja Esko Eerikäinen joutui perumaan saapumisensa tuplabuukkauksen vuoksi. Eerikäinen järjesti kuitenkin itselleen sijaisen alta aikayksikön.

– Ei ole todellakaan ensimmäinen kerta, kun jotain tällaista tapahtuu Eskolle. Hänen varmaan kannattaisi hankkia sihteeri, nauroi Suvi Hartlin. Hartlin ja Eerikäinen juontavat yhdessä Radio Novan iltapäivää.

Suvi Hartlin hyppäsi Esko Eerikäisen tilalle juontamaan Salon Seiskan. Kuva: SSS/Kirsi-Maarit Venetpalo

Hartlin oli luonteva valinta paitsi ammattinsa myös kotipaikkakuntansa vuoksi. Hän on nimittäin itse kotoisin Perniöstä.

– Seiskaan en ole koskaan osallistunut itse, eikä juokseminen ole oikein oma juttuni. Mutta Seiskasta olen aina tiennyt, siltä ei ole voinut välttyä Salossa asuessa, Hartlin totesi.

Hän kertoi vierailevansa äitinsä luona Perniössä niin usein kuin mahdollista.

– Musinen jatkoilla minua ei nähdä, sillä menen illalla korkkaamaan siskoni kanssa äidin uuden terassin, Hartlin hymyili.

Seiska tarjosi uutena ohjelmanumerona Salon Liikuntapalveluiden järjestämän Lasten Mini-Seiskan. Ajatuksena oli tarjota lapsille ohjelmaa vanhempien juostessa.

Fiona (9), Valma (5) ja Hilma (5) Lehti tulivat juurikin siksi Mini-Seiskaan isänsä seurassa, että äiti pääsi juoksemaan rauhassa seitsemän kilometrin lenkin. Mini-Seiskan temppurata oli sisarusten mielestä ”tosi hauska”.

– Hyppiminen oli parasta! huudahti Valma Lehti. Radalla lapset saivat hyppiä sekä aitojen yli että pienten renkaiden sisällä.

Fiona (etummaisena), Hilma ja Valma Lehti innostuivat lasten Mini-Seiskasta. Kuva: SSS/Kirsi-Maarit Venetpalo

Fiona Lehti oli harjoitellut temppurataa varten etukäteen.

– Olen käynyt täällä Urheilupuistossa juoksemassa huvikseni. Tykkään myös juosta äidin kanssa, hän kertoi.

Tapahtumassa kokeiltiin tänä vuonna hotelliyhteistyötä, jonka arveltiin tuovan lisää kävijöitä kauempaakin kuin Salosta ja Salon ympäryskunnista. Hotelliyhteistyö ei lähtenyt vetämään odotetulla tavalla.

– Se ei oikein saanut tulta alleen, harmitteli Suokorpi.

Original Sokos Hotel Rikalassa, Hotel Fjalarissa, Rock Hotel Salossa ja Hotel Salorassa oli tarjolla hieman normaalia edullisempia majoitusvaihtoehtoja Seiskan osallistujille. Suokorpi arveli, että majoitusyhteistyöstä saattaa tulla suositumpaa jatkossa.

– Nyt kyseessä oli ihmisille vieras asia. Tapahtuma olikin poikkeuksellisesti lauantaina ja tieto majoitustarjouksista ei ehkä tavoittanut tarpeeksi ihmisiä Salon ulkopuolelta, Suokorpi pohti.

Pyöräilijöitäkin saapui pieni joukko. Kuva: SSS/Kirsi-Maarit Venetpalo

Salon Seiskan yleisimpiä osallistujaryhmiä olivat erinäiset työporukat. Kirahvin häntään ja korviin somistautunut porukka saapui Kemiönsaaren palveluasumisen yksiköstä ja liloihin Evondoksen joululahjahuppareihin pukeutunut ryhmä lääkeautomaattiyrityksestä.

– Työpaikka hoiti puolestamme ilmoittautumiset. Olemme täällä ihan ensimmäistä kertaa työporukalla ja suuntaamme ehkä jatkoillekin, kertoi Jenni Karhu Evondoksen tiimistä.

Evondoksen tiimi lähti juoksemaan firman joululahjahuppareissa. Kuvassa vasemmalta Miikka Järvelä, Heli Lehtonen, Taina Mäkelä, Sari Larpa, Taina Lumme ja Jenni Karhu. Kuva: SSS/Kirsi-Maarit Venetpalo

Myös ”Team Giraff” oli ensimmäistä kertaa ryhmänä Salon Seiskassa.

– Olen itse ollut mukana Turun Kuntovitosessa. Pidin tapahtuman ideasta ja siksi innostin muut mukaan Salon Seiskaan, totesi Carina Rehn-Lindström ryhmänsä puolesta.

Molemmat porukat pitivät tunnelmaa tapahtuman kohokohtana.

– Hyvä musiikki ja yhteisöllinen fiilis on ehdottomasti parasta täällä, Karhu summasi.

Team Giraff osallistui Salon Seiskaan työporukalla. Kuvassa vasemmalta Maria Arvio-Koivisto, Katja Nyqvist, Helena Magnusson, Lina Nyqvist, Tina Eskolin Blomqvist, Malin Gustafsson, Carina Rehn-Lindström ja Lotta Hellman. Kuva: SSS/Kirsi-Maarit Venetpalo

Jokseenkin sukupuolittuneeseen Salon Seiskan kohderyhmään puututaan ensi vuoden tapahtumajärjestelyissä.

– Meillä on tulossa ensi vuonna uudistuksia sukupuolikysymystä silmällä pitäen, mutta kerron niistä myöhemmin lisää, Suokorpi vinkkasi.

Salon Seiskan taustajoukkoina ovat Salon Yrittäjänaiset ja Salon Viesti. Ensimmäisen kerran tapahtuma järjestettiin vuonna 1989 ja Salon torille se siirrettiin vuonna 1998.

Mari Vihervaara ja Suvi Hartlin jakoivat ruusuja, jotka Jukka Alanko oli lahjoittanut maaliin pääseville. Kuva: SSS/Kirsi-Maarit Venetpalo
1 Comment
Inline Feedbacks
View all comments
Kerran vuodes
3 kuukautta sitten

Kerran vuodessa saadaan ne liikkumattomatkin naiset ylös sohvilta.
Salon seiskaan