Salolainen sarjapahoinpitelijä vangittiin – mies hakkasi tuntemattomia kaduilla ja kapakoissa

0
Poliisi epäilee, että huijausten uhreilta saatujen varojen alkuperää yritettiin häivyttää siirtämällä niitä ulkomaille ja virtuaalivaluuttoihin. LEHTIKUVA / Heikki Saukkomaa
Poliisi löysi autosta räjähteitä. LEHTIKUVA / Heikki Saukkomaa

Tuntemattomia ihmisiä kaduilla ja ravintoloissa lyönyt salolaismies on vangittu jatkamisvaaran takia. Kolmikymppisen miehen epäillään pahoinpidelleen kuutta uhria viikon aikana.

– On tultu kadulla vastaan, ja sitten hän on vain yllättäen lyönyt. Syytä hän ei ole ihan tarkkaan pystynyt kertomaan, rikoskomisario Jutta Store Salon poliisista sanoo.

Varsinais-Suomen käräjäoikeus määräsi 29-vuotiaan miehen maanantaina vangittavaksi. Miestä odottavat jo vanhastaan syytteet muun muassa ryöstöstä ja kahdesta pahoinpitelystä viime vuodelta.

– Ne ovat pitkälti samantyyppisiä juttuja. Hän on aloittanut pahoinpitelyn yllättäen, Store kertoo.

Poliisin mukaan mies on lyönyt uhria jopa takaapäin niin, ettei tämä ole pystynyt edes varautumaan iskuun.

Väkivallan sarja alkoi helsinkiläisessä ravintolassa toissaviikon perjantaina ja jatkui salolaisessa ravintolassa sunnuntaina. Seuraavaksi mies pahoinpiteli kahta ihmistä maanantaina Hämeenojankadulla. Lyömäaseena oli ainakin polkupyörän lukitusketju.

Uhrit hakeutuivat vammojen takia lääkäriin, mutta kukaan heistä ei loukkaantunut vakavasti. Poliisi otti epäillyn kiinni, mutta vapautti hänet keskiviikkona ja määräsi matkustuskieltoon. Perjantain ja lauantain välisenä yönä mies kävi kahden ihmisen kimppuun Helsingintiellä.

”Salolainen sarjapahoinpitelijä iski jälleen”, Salon Seudun Sanomat otsikoi.

Rikoskomisario Jutta Store esitti miestä vangittavaksi, koska matkustuskielto oli osoittautunut turhaksi. Poliisin mukaan pahoinpitelyistä epäilty itse kokee, että häntä olisi provosoitu ainakin joissain tapauksissa.

Salon Seudun Sanomat kertoi kuukausi sitten 24-vuotiaasta salolaismiehestä, joka syyllistyi pariinkymmeneen pahoinpitelyyn muutaman vuoden aikana. Nuorimies löi nyrkillä päähän, potki ja kaatoi maahan uhreja, joita hän ei tuntenut entuudestaan.

Tappeluita syntyi ravintoloissa ja kadulla. Lyömisen syyksi riitti se, ettei nuorella ollut omasta mielestään tarpeeksi tilaa ravintolan tanssilattialla.

”–ilmeisen hanakka taipumus ryhtyä toistuvasti täysin tarpeettomiin väkivallantekoihin”, käräjäoikeus arvioi yhdessä tuomiossa.

Toistuva väkivalta johti lopulta vankilatuomioihin.

– Tuntemattomiin kohdistuvat, satunnaiset väkivallanteot ovat harvinaisia. Väkivalta kohdistuu useimmiten jollain lailla tuttuihin henkilöihin, tutkijatohtori Markus Kaakinen totesi Salon Seudun Sanomissa.

Sytyke väkivaltaan voi olla hyvinkin pieni. Rikollisuuden tutkijat puhuvat impulssikontrollista. Se tarkoittaa kykyä vastustaa mielijohteen, halun tai kiusauksen herättämää toiminnan tarvetta.