SSS suosikkijuttu: Somerolainen lukiolaiskaksikko perusti puunkantokoppia valmistavan yrityksen – ”Teemme kolme koppaa tunnissa ja kymmenen yhdessä illassa”

0
Puupäät Ny on kahden kaveruksen yritys. Juhani Kakko (oik.) ja Vilho Välttilä valmistavat puunkantokoppia ja myyvät tuotteensa itse. Kuva: SSS/Minna Määttänen

Juhani Kakko ja Vilho Välttilä ovat paitsi Someron lukion ensimmäisen vuosikurssin oppilaita myös yrittäjiä. Kaverusten syksyllä perustama Puupäät Ny -yritys myy puunkantokoppia, jotka kaksikko valmistaa Kakon kotiverstaalla.

Kimmoke oman yrityksen perustamiseen syntyi lukion yrittäjäkurssilla.

– Äitini oli joskus kiinnittänyt jääkaappimme oveen kantokopan valmistusohjeen. Kurssilla mieleeni juolahti, että siinähän voisi olla tuote- ja yritysidea, Kakko kertoo.

Yrittäjäkurssi alkoi lokakuun alussa. Pian Välttilä hyppäsi mukaan Kakon kelkkaan ja syntyi Puupäät Ny.

– Kurssilla opetettiin yrityksen perusjärjestelmä ja toiminnot. Sitten täytimme paperinivaskan ja nyt olemme tässä pisteessä, Välttilä naurahtaa.

”Tässä pisteessä” tarkoittaa 37 myytyä puunkantokoppaa jouluun mennessä.

– Olemme molemmat kädentaitoisia ja yrittäjäperheistä. Yrittäjätaustasta on ollut suuri apu, sekä Välttilä että Kakko toteavat.

Kun puupalat on sahattu, ne täytyy hioa. Vilho Välttilä etualalla, Juhani Kakko takana. Kuva: SSS/Minna Määttänen

Puupäät Ny tekee koppansa alusta alkaen itse. Työvaiheisiin kuuluu puupalojen sahaaminen, niiden hiominen, kopan kokoaminen ja lopputuotteen liekittäminen. Materiaaliksi sopii kierrätyspuu, jota Kakolla on ollut varastossaan omasta takaa.

– Teemme kolme koppaa tunnissa ja kymmenen yhdessä illassa, kaksikko laskeskelee.

Puupäät Ny osallistui marraskuun lopun Ruokava-messuille. Menekki yllätti yrittäjäkaksikon.

– Myimme siellä 26 koppaa. Tuotteitamme oli mennyt ennen messuja lähinnä sukulaisille, Välttilä mainitsee.

Yritys on markkinoinut itseään Facebookin kautta.

– Saimme palautetta, että koppamme ovat hiukan turhan matalia. Niinpä laajensimme valikoimaa ja valmistamme nykyään myös korkeampaa mallia, Kakko ja Välttilä kertovat.

Liekki leimahtaa, kun uusi kantokoppa on loppusilausta vailla. Juhani Kakko liekityshommissa. Kuva: SSS/Minna Määttänen

Someron lukion yrittäjäkurssi pyörii ensi kevääseen saakka. Mikäli yritystoimintaa haluaa sen jälkeen jatkaa, astuvat kuvaan kaikki yrittäjän velvollisuudet.

Kantokoppakaksikko ei ole vielä lyönyt lukkoon tulevaisuuden suunnitelmiaan.

– Itse olen valmis jatkamaan kevään jälkeenkin, jos siltä näyttää, Välttilä uskoo ja Kakko komppaa.

Yrittäjyyden alkutaival on sujunut molempien mielestä hyvin.

– Olemme yhä kavereita, Välttilä naurahtaa.

– Tämä on mukavaa yhdessä tekemistä. Vähän sellaista aivot narikkaan -hommaa, jonka aikana pystyy tyhjentämään mielen, Kakko jatkaa.

Kaksikko aikoo osallistua myös kevään Ruokava-messuille. Voi hyvin olla, että silloin tuotevalikoima on laajentunut entisestään.

– Linnunpöntöistä on ollut puhe, mutta emme lupaa mitään, nuoret yrittäjät vihjailevat.

Puunkantokoppien kokoaminen on Välttilän ja Kakon mielestä mukavaa yhdessä tekemistä. Välttilä hioo koppaan tulevaa puupalaa, Kakko katsoo vierestä. Kuva: SSS/Minna Määttänen

Juttu on julkaistu ensimmäisen kerran 31.12.2022.