Sopu Yhdysvaltain velkakattokiistaan on lähellä, Biden arvioi – valtiovarainministerin mukaan maksukyvyttömyys uhkaa reilun viikon päästä, jos velkakattoa ei nosteta

0
Yhdysvaltain valtiovarainministeri Janet Yellen varoittaa, ettei takarajan siirtyminen muuta sitä, miten kiireellisesti pattitilanteeseen tulisi saada ratkaisu. LEHTIKUVA/AFP
Yhdysvaltain valtiovarainministeri Janet Yellen varoittaa, ettei takarajan siirtyminen muuta sitä, miten kiireellisesti pattitilanteeseen tulisi saada ratkaisu. LEHTIKUVA/AFP

Sovun saaminen Yhdysvaltain velkakattokiistaan on erittäin lähellä, arvioi maan presidentti Joe Biden.

Hän sanoi olevansa toiveikas, että paikallista aikaa perjantaina saataisiin vielä tieto siitä, ovatko neuvottelijat saaneet sopimuksen aikaan. Hän sanoi toivovansa ratkaisua kiistaan ennen kuin kello lyö 12, eli Suomen aikaa aamuseitsemään mennessä.

Osapuolet ovat tiettävästi onnistuneet perjantaina hivuttautumaan lähemmäksi sopua kiistassa.

Velkakaton nostaminen on kiistakapula kongressin republikaanijohtoisen edustajainhuoneen ja demokraattipresidentti Bidenin hallinnon välillä. Jos nostoa ei tehdä, Yhdysvallat jättäisi ensimmäistä kertaa historiassaan velanhoitokulunsa maksamatta.

Valtiovarainministeri Janet Yellen varoitti tuoreeltaan, että Yhdysvaltoja uhkaa maksukyvyttömyys kesäkuun 5. päivänä, jos kongressi ei saa nostettua velkakattoa siihen mennessä. Takaraja nostolle oli lykkääntynyt hieman Yellenin aiemmasta arviosta, kesäkuun 1. päivästä.

Yellen kertoi uudesta arviostaan kirjeessä edustajainhuoneen puhemiehelle, republikaani Kevin McCarthylle. Valtiovarainministeri kuitenkin varoitti, ettei takarajan siirtyminen muuta sitä, miten kiireellisesti pattitilanteeseen tulisi saada ratkaisu.

– Viimeiseen hetkeen odottaminen — voi aiheuttaa vakavaa haittaa yritysten ja kuluttajien luottamukselle, nostaa veronmaksajien lyhyen aikavälin lainakustannuksia ja vaikuttaa negatiivisesti Yhdysvaltain luottoluokitukseen, Yellen listasi kirjeessään.

Mediat: Valtuutusta lainanottoon jatkettaneen kahdella vuodella

Bidenin hallinto on yrittänyt kuukausitolkulla neuvotella kongressin republikaanien kanssa. Republikaanit ovat vaatineet merkittäviä sosiaalimenojen leikkauksia vastineeksi velkakaton nostamisesta.

Vahvistamattomien yhdysvaltalaisten mediatietojen mukaan osapuolet olisivat kuitenkin vihdoin pääsemässä sopuun Yhdysvaltain lainanottovaltuutuksen jatkamisesta kahdella vuodella.

Jos tiedot pitävät paikkansa, tarkoittaisi tämä sitä, ettei vastaavanlainen velkakattodraama olisi toistumassa ennen vuoden 2024 presidentinvaaleja.

Republikaanijohtaja McCarthyn mukaan neuvotteluissa on nähty edistystä.

– Mitään ei ole sovittu ennen kuin kaikesta on sovittu, hän kuitenkin lisäsi.

Fitch varautuu laskemaan Yhdysvaltain luottoluokitusta

Luottoluokitusyhtiö Fitch asetti aiemmin tällä viikolla Yhdysvaltain AAA-luokituksen tarkkailuun siltä varalta, että luokitusta on tarpeen alentaa. Varautumisen syynä oli pelko siitä, ettei maan kongressi saa nostettua liittovaltion velkakattoa ennen kuin valtion rahat loppuvat.

Fitchin mukaan Yhdysvaltain luottoluokituksen vaarantaa maan kasvanut poliittinen jakautuneisuus, joka on vaikeuttanut velkakaton nostamista tai poistamista.

Valtiovarainministeri Yellenin varoitukset ovat olleet jokseenkin jyrkempiä kuin kongressin puolueettoman budjettitoimiston, joka on ennustanut rajan tulevan vastaan kesäkuun puolivälissä. Valtiovarainministeri on aiemmin arvioinut, että mahdollisuudet ovat varsin matalat sille, että Yhdysvallat voisi pysyä maksukykyisenä kesäkuun 15. päivään saakka.

Valtiovarainministeriö on varoittanut synkistä seurauksista, jos maa ei pysty maksamaan laskujaan. Tällöin Yhdysvallat ei kykenisi maksamaan liittovaltion työntekijöille palkkaa ja korot nousisivat. Seuraukset tuntuisivat myös globaaleilla markkinoilla.

Wall Street sulkeutui nousussa

Washingtonissa ilmoilla ollut optimismi näkyi kuitenkin perjantaina myös arvopaperimarkkinoilla. Pörssipäivä päättyi nousussa Euroopassa ja pitkälti Aasiassakin. Yhdysvalloissa New Yorkin pörssit sulkeutuivat viikon päätteeksi niin ikään plussan puolella.

Teollisuusindeksi Dow Jones oli perjantain päätteeksi 1,0 prosentin nousussa, kun taas laaja-alainen S&P 500 oli koholla 1,3 prosentin verran. Kaikista eniten kipusi kuitenkin teknologiapainotteinen Nasdaq, joka päätti päivänsä 2,2 prosenttia plussalla.

– Markkinat nousevat siinä toivossa, että he todennäköisesti ilmoittavat hyvin pian, että vältämme maksukyvyttömyyden, finanssipalveluyhtiö Spartan Capital Securitiesin johtava markkinaekonomisti Peter Cardillo sanoi uutistoimisto AFP:lle.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments