Texasin edustajainhuone asetti osavaltion oikeusministerin virkasyytteeseen – syytetään muun muassa korruptiosta

0
Republikaanipoliitikko Ken Paxton poistetaan oikeusministerin tehtävästä syytteen käsittelyn ajaksi. Virkarikosoikeudenkäynnin ajankohta osavaltion senaatissa ei ole vielä tiedossa. LEHTIKUVA/AFP
Republikaanipoliitikko Ken Paxton poistetaan oikeusministerin tehtävästä syytteen käsittelyn ajaksi. Virkarikosoikeudenkäynnin ajankohta osavaltion senaatissa ei ole vielä tiedossa. LEHTIKUVA/AFP

Yhdysvalloissa Texasin edustajainhuone on asettanut osavaltion oikeusministerin, republikaanipoliitikko Ken Paxtonin virkasyytteeseen.

Republikaanienemmistöisen edustajainhuoneen 150 jäsenestä 121 äänesti syytteen nostamisen puolesta.

Yhteensä 20 kohdan virkasyytteessä Paxtonia syytetään muun muassa korruptiosta, julkisten varojen väärinkäytöstä ja oikeuden vastustamisesta.

Hänen syytetään esimerkiksi painostaneen alaisiaan suojelemaan hänelle vaalilahjoituksia antanutta ystävää syytteiltä.

Syytteen mukaan samainen ystävä oli tämän jälkeen antanut Paxtonin rakastajattarelle työpaikan ja rahoittanut oikeusministerin taloremonttia.

Paxton poistetaan väliaikaisesti tehtävästään syytteen käsittelyn ajaksi. Virkarikosoikeudenkäynnin ajankohta osavaltion senaatissa ei ole vielä tiedossa.

– Se, mitä juuri todistimme, on laitonta, epäeettistä ja äärimmäisen epäoikeudenmukaista, Paxton kuvaili edustajainhuoneen päätöksen jälkeen Twitter-tilillään julkaistussa lausunnossa.

Trumpin kannattaja, Bidenin vastustaja

Paxton on profiloitunut voimakkaasti Yhdysvaltain nykyisen presidentin Joe Bidenin vastustajana.

Teekutsuliikekonservatiiviksi itseään kuvaileva Paxton on Texasin oikeusministerinä haastanut lähes 50 Bidenin hallinnon päätöstä. Nämä päätökset ovat koskeneet muun muassa abortteja, ilmastoa, maahanmuuttoa ja verotusta.

Maan edellistä presidenttiä Donald Trumpia vankkumattomasti kannattava Paxton nosti vuonna 2020 kanteen Trumpin häviämiin presidentinvaaleihin liittyen. Yhdysvaltain korkeimman oikeuden myöhemmin hylkäämällä kanteella pyrittiin kumoamaan äänestystulos neljässä vaa’ankieliosavaltiossa, jotka Biden oli voittanut.

Trump kommentoi Paxtonin virkasyytettä lauantaina omassa Truth Social -viestipalvelussaan. Hänen mukaansa tapahtuneesta ovat olleet vastuussa radikaalivasemmiston demokraatit, näennäisrepublikaanit ja rikolliset.

– Toivottavasti republikaanit Texasin edustajainhuoneessa ovat yhtä mieltä siitä, että tämä on erittäin epäreilu prosessi, jonka ei pitäisi antaa tapahtua tai edetä, hän kirjoitti ja väitti tapahtumien olevan vaalihäirintää.

Tuomio vaatisi kahden kolmasosan enemmistön senaatissa

Virkarikoksesta tuomitseminen vaatisi kahden kolmasosan enemmistön senaatissa. Republikaanienemmistöisessä osavaltion senaatissa istuu senaattorina muun muassa oikeusministerin vaimo Angela Paxton.

Texasin edustajainhuone on nostanut virkasyytteen aiemmin vain kahta tehtävässään ollutta virkamiestä vastaan. Edellisestä tällaisesta virkasyytteestä Texasissa on kulunut lähes 50 vuotta.