”Tulee mieleen, että eletäänkö tässä kesäkuun vai toukokuun alkua?” – Osassa Suomea kesäkuun alussa voi olla luvassa räntäkuuroja

0
Ilmatieteen laitoksen mukaan matala- ja korkeapaineen alueet vuorottelevat tulevalla viikolla. LEHTIKUVA / Heikki Saukkomaa
Ilmatieteen laitoksen mukaan matala- ja korkeapaineen alueet vuorottelevat tulevalla viikolla. LEHTIKUVA / Heikki Saukkomaa

Maanantaina päivä on poutainen maan itä- ja pohjoisosaa lukuun ottamatta, kertoo Ilmatieteen laitos. Maan itä- ja pohjoisosassa esiintyy päivän mittaan jokunen sadekuuro.

– Mutta mistään yhtenäisestä sadealueesta ei ole kyse, kertoo Ilmatieteen laitoksen päivystävä meteorologi Jari Tuovinen.

Länsi-Suomi säästyy päivällä sateelta ja aamu voi olla aurinkoinenkin, mutta pilvisyys lisääntyy iltaa kohti ja heikkoja sateita voi esiintyä iltakahdeksan ja -yhdeksän aikoihin.

Kun sadekuurot ovat väistyneet lännessä, sää selkenee ja tuuli heikkenee. Tämä voi Tuovisen mukaan merkitä sitä, että Pohjanmaan seudulla on edessä hallayö. Hallan riski on matalampi idässä ja etelässä tuulen ja pilvisyyden vuoksi.

Lämpötila on huomenna suuressa osassa maata 11–16 asteessa. Lapissa lämpötila liikkuu 10 asteen molemmin puolin. Tuovisen mukaan lämpimintä on etelän sisämaassa, missä elohopea nousee 16 asteeseen.

– Se nyt ei ole hääppöinen lukema, kesäkuu kuitenkin kohta alkaa, hän toteaa.

Helteitä ei ole tiedossa

Tuovisen mukaan matala- ja korkeapaineen alueet vuorottelevat alkavalla viikolla. Yleisesti ottaen on yhä melko kuivaa, vaikka paikallisia sadealueita esiintyy melkein päivittäin jossain päin maata. Sadealueet kuitenkin painottuvat maan keski- ja pohjoisosiin. Mitä etelämmäs tullaan, sitä kuivempaa ja aurinkoisempaa yleensä on.

Erityisesti kesäkuun ensimmäinen päivä eli torstai voi olla viileä.

– Torstaina virtaus saattaa tulla enemmän pohjoisen puolelta, se saattaa olla viikon kylmimpiä päiviä. Ei ole täysin mahdotonta, että jotain räntäkuurojakin voisi tulla tuolla Oulu–Kuusamo-välillä ja Itä-Lapissa, Tuovinen sanoo.

Tuovinen kuvaa, että ensi viikolla pari päivää on lähellä niin sanottua normaalia, pari päivää on normaalia kylmempää ja yksi päivä voi olla todella kolea.

– Torstai ja perjantai näyttävät vähän ikäviltä. Tulee mieleen, että eletäänkö tässä kesäkuun alkua vai toukokuun alkua. Ei se välttämättä lämpötiloissa näy, mutta hallan riskiä on lähes joka yö jossakin ja sateen olomuoto voi olla jotain muutakin kuin vettä, joten väkisin tulee mieleen, että suursäätila alkaa muistuttaa enemmän aikaa kuukausi taaksepäin kuin kesäkuuta, Tuovinen sanoo.

Tuovisen mukaan kesäkuulle siirryttäessä esimerkiksi Etelä-Suomessa tavanomainen päivälämpötila olisi 17–18 astetta.

– Eikä siitä alkuviikosta hirveästi jäädä, kun liikutaan 15–16 asteessa, mutta kyllä yöt ovat aika kylmiä. Sekä yö- että päivälämpötiloissa näkyy se poikkeama alaspäin. Keskilämpötila on pari–kolme astetta kylmempää yleisesti ottaen.

Johanna Latvala