Uuden hallituksen muodostajat ovat kuulleet asiantuntijoita jo lähes tuhat kertaa

0
Valtiovarainministeriön kansliapäällikkö Juha Majanen on ollut paikalla jo kuudesti. LEHTIKUVA / MIKKO STIG
Valtiovarainministeriön kansliapäällikkö Juha Majanen on ollut paikalla jo kuudesti. LEHTIKUVA / MIKKO STIG

Viidettä viikkoa jatkuvissa hallitusneuvotteluissa on järjestetty noin tuhat asiantuntijakuulemista.

Asia selviää valtioneuvoston viestinnän verkkosivuillaan pitämästä listauksesta. Viime viikon loppuun mennessä listalle oli kertynyt 974 kuulemista. Osa henkilöistä on käynyt kuultavana monta kertaa. Esimerkiksi valtiovarainministeriön kansliapäällikkö Juha Majanen on ollut paikalla jo kuudesti, kerran jopa kolmena peräkkäisenä päivänä.

Majanen on täten käynyt kuultavana yksin yhtä monta kertaa kuin kaikki paikalle kutsutut Puolustusvoimien edustajat yhteensä. Myös työmarkkinajärjestö SAK on ollut edustettuna kuuteen otteeseen.

Eniten asiantuntijakuulemisia on toistaiseksi järjestetty jaostossa, joka käsittelee sosiaali- ja terveyspalveluita. Kyseinen työryhmä oli järjestänyt viime viikon loppuun mennessä 78 kuulemista. Hallituksen muodostaja Petteri Orpo (kok.) on monen otteeseen viitannut soteen yhtenä neuvotteluiden vaikeimpana kysymyksenä.

Sen sijaan EU-politiikkaa käsittelevä ryhmä oli kuullut vain kolmea ihmistä.

Kuultavista asiantuntijoista päättävät hallitusneuvotteluihin osallistuvat puolueet ja eri työryhmien edustajat. Asiantuntijat edustavat esimerkiksi ministeriöitä, tutkimuslaitoksia, yrityksiä ja yhdistyksiä.

Orpo ei kommentoi neuvotteluja toimittajille tänä aamuna. Tiedossa ei ole, haluaako esimerkiksi Riikka Purra (ps.), Anna-Maja Henriksson (r.) tai Sari Essayah (kd.) pysähtyä kameroiden eteen.

Ilkka Hemmilä