Uusi potkulautabisnes saapui Saloon – Swup oli valppaana Kulkupelin vetäytyessä

7
Swup valtasi Salon kadut. Yritys toimittaa lähiviikkoina lisää potkulautoja, joiden lopullinen määrä on noin 150 kappaletta. Kuva: SSS/Minna Määttänen

Salon katukuvaan ilmestyi viime perjantaina keltaisia sähköpotkulautoja. Kyseessä on Swup-niminen sähköpotkulautayritys, jonka riveissä oli jo pidempään silmäilty Saloa.

– Tämä ei ollut päähänpisto. Hälytyskellomme aktivoituivat toden teolla, kun näimme Kulkupelin skuuttibisneksen myynnissä, kommentoi Swup Suomen maajohtaja Dimitri Nikkarinen.

Sähköpotkulaudat ovat norjalaisyhtiö Swupin toimittamia. Swup on verrattain uusi yritys Suomessa: ensimmäiset laudat toimitettiin Kotkaan vuonna 2021.

Nyt Swupin lautoja on jo lähes kymmenessä kaupungissa ympäri Suomea. Swupin toimintatapa poikkeaa isoista sähköpotkulautojen vuokrausyrityksistä, kuten Voista ja Tieristä, sillä se haluaa keskittyä toimimaan pienissä kaupungeissa.

 

Aiemmin Suomessa Swupin lautojen ylläpidosta ja huollosta vastasi Rolan Oy, mutta nykyään yrityksen paikalliset partnerit huolehtivat laudoista. Rolanin tipahtaminen kuviosta johtuu käytännön syistä.

– Totesimme, että paikalliset toimijat ovat ylläpitäjinä toimivampi ratkaisu.

Salon partnerin kanssa sopimus allekirjoitettiin samaisena perjantaina, kun laudat saapuivat kaupunkiin. Partnerin nimeä Nikkarinen ei mainitse.

– Kyseessä on joka tapauksessa salolainen yksityisyrittäjä. Meillä on sen verran kohtuullinen määrä lautoja, että yksi ihminen pystyy hyvin hoitamaan huoltotyöt.

Tällä hetkellä lautoja on Salossa hieman alle 100 kappaletta. Lopullinen määrä tulee olemaan Nikkarisen mukaan 150 laudan paikkeilla.

Vertailukohteena Nikkarinen mainitsee suuremmat kaupungit kuten Turun, Tampereen ja Helsingin, joissa saattaa olla kentällä yhtäjaksoisesti 1000–4000 sähköpotkulautaa.

– Tällöin toiminta ei ole lainkaan niin joustavaa kuin meillä. Tarvittaessa pystymme keräämään laudat 24 tunnin kuluessa kokonaan pois katukuvasta. Ylilaudoituksesta seuraa myös liikennehaittojen suurempi määrä.

Nikkarisen mukaan Swupin partnerit pystyvät hillityn lautamäärän vuoksi keskittymään tarkemmin esimerkiksi lautojen asialliseen sijoitteluun.

Kulkupeli & Perävaunu Oy:n yrittäjä Jan Jaakkola ei kommentoi tällä haavaa, onko hänen potkulautabisneksensä myyty. SSS-arkisto/Kirsi-Maarit Venetpalo

Suurena käytännön erona paikalliseen sähköpotkulautoja vuokranneeseen Kulkupeli & Perävaunu Oy -yritykseen on vaihtoakku. Potkulautoja ei tarvitse kuljettaa lataukseen, mikä vähentää huomattavasti laudoista koituvaa työmäärää.

– Meidän partnerimme voi vain hurauttaa paikalle ja vaihtaa akun. Tämä on ympäristöystävällisempi tapa, kun lautoja ei tarvitse kuljettaa edestakaisin latauspisteen ja kentän välillä, Nikkarinen toteaa.

Yksi Swupin potkulauta kulkee 45–60 kilometriä ennen akun tyhjenemistä. Kokonaismatkaan vaikuttavat käyttäjän paino sekä sääolosuhteet.

Potkulautojen kulkunopeus on rajoitettu 20 kilometriin tunnissa. Lisäksi nopeutta on rajoitettu Salon torin läpäisevällä pyörätiellä.

Sovelluksen kartassa eri värit ilmaisevat, jos lautaa ei voi pysäköidä tietylle alueelle.

 

Salon kaupunki ei ole Swupin toiminnassa mukana. Swup tekee kuitenkin kaupungin kanssa yhteistyötä sähköpotkulautojen nopeusrajoituksien suhteen.

– Toimitimme tiistaina Swupille kaupungin ohjeet, joiden mukaan juurikin Salon torin ympäristössä tulisi madaltaa nopeutta. Toivoimme myös, ettei Salonjoen välittömään läheisyyteen pystyisi jättämään potkulautaa, toteaa Salon kaupungininsinööri Petri Virtanen.

Nikkarinen suhtautuu myönteisesti mahdollisesti myöhemmin tuleviin ohjeistuksiin.

– Pystymme melko ketterästi tekemään uusia rajoituksia, jos sellaisille ilmenee tarvetta. Lisäksi pystymme kasvattamaan tai vähentämään lautojen määrää käyttäjien tarpeen mukaan.

Potkulautoja käytetään Swupin mobiilisovelluksella. Matkan voi maksaa kertamaksuna tai ostaa erihintaisia kuukausikortteja. Sähköpotkulaudat ovat käytössä sään salliessa ja mikäli käyttäjiä riittää.

 

Nikkarinen vinkkaa, että Swupilla on tulevaisuudessa paljon muutakin tekeillä kuin potkulautojen vuokraustoimintaa.

– Meillä on juuri testit menossa muihin laitteisiin, sillä aiomme laajentaa muidenkin kulkuvälineiden vuokrausta. Julkistamme asiasta lisätietoa lähikuukausina.

 

Kulkupeli & Perävaunu Oy:n yrittäjä Jan Jaakkola ei kommentoi tällä haavaa, onko hänen potkulautabisneksensä myyty. Jaakkola kuitenkin mainitsee, ettei tiennyt Swup-potkulautojen saapumisesta Saloon.

7 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
keijo.k
4 kuukautta sitten

Jokivarsi on hyvä paikka noille, saattaa tietysti lipsahtaa renan ylikin joitakin, aivan vahingossa.

Make
4 kuukautta sitten
Reply to  keijo.k

Tekee vesistölle hyvää. Sehän ei Keijoa kiinnosta.

Keijo.K
4 kuukautta sitten
Reply to  Make

Make on tarkka ja tietää toisten kiinnostusten kohteet. Kirjoituksenihan oli tarkoitettu juurikin kritisoimaan noiden sijoittamista jokivarteen, en epähuomiossa lopettanut kysymysmerkkiin. Joessa on jo varmaankin riittävästi roinaa, joka ei sinne kuulu. Noiden härpäkkeiden kanssa sattuneiden tapaturmien hoitokustannukset maksatettava vuokraavalla yrittäjällä. Ottakoon vakuutuksen tapaturmien varalta.

Make
4 kuukautta sitten
Reply to  Keijo.K

Kun artikkelissa nimenomaisesti kerrotaan, että kaupunki on pyytänyt poistamaan mahdollisuuden jättää jokivarteen ja itse toteat, että jokivarsi on hyvä paikka noille, niin eipä ihme jos tulee mielikuva, että toivoisit niiden päätyvän jokeen.

Mutta ollaan näemmä samoilla linjoilla noin muutoin.

Rollamamma
4 kuukautta sitten
Reply to  Keijo.K

Niinpä,mä oon meinannut monta kertaa jäädä alle kun tollanen hirvitys Menee jalkakäytävällä.

Keukeu
4 kuukautta sitten

Asiakaspalvelu ei ainakaan muutu huonommaksi.

Liike on lääke
4 kuukautta sitten

Lisää näitä,pääsee sukkelaan liikkumaan.