Uutissuomalainen: Iso osa hyvinvointialueiden johtajista vähentäisi lääkärinlausuntojen ja -todistusten määrää

1
Lääkärinlausuntojen ja -todistusten määrää pitäisi karsia nykyisestä, arvioi moni hyvinvointialuejohtaja Uutissuomalaiselle. Kuvituskuva. LEHTIKUVA / Hanna Matikainen
Lääkärinlausuntojen ja -todistusten määrää pitäisi karsia nykyisestä, arvioi moni hyvinvointialuejohtaja Uutissuomalaiselle. Kuvituskuva. LEHTIKUVA / Hanna Matikainen

Lääkärinlausuntojen ja -todistusten määrää pitäisi karsia nykyisestä, arvioi moni hyvinvointialuejohtaja Uutissuomalaiselle.

Uutissuomalainen kysyi kaikkien 21 hyvinvointialueen johtajilta, mitä lakisääteisiä tehtäviä olisi syytä karsia hoitajamitoituksen ja hoitotakuun lisäksi.

Yhdeksän johtajaa mainitsee lääkärintodistukset tai -lausunnot. Länsi-Uudenmaan hyvinvointialuejohtaja Sanna Svahnin mukaan lausuntojen laatimiseen ja arviointiin kuluu merkittävä määrä lääkärien työaikaa.

Lapin hyvinvointialuejohtaja Jari Jokelan mukaan lääkärintodistuksia vaaditaan usein tarpeettomasti ja julkisen terveydenhuollon pitäisi voida laskuttaa todelliset kustannukset täysimääräisesti työnantajalta, jos tämä vaatii todistusta lyhyistä sairauspoissaoloista.

Pohjois-Savon hyvinvointialuejohtaja Marko Korhonen peräänkuuluttaa arviointia siitä, voisiko potilaskäyntitieto korvata erillisen, työlään lausunnon. Selvittämisen arvoista olisi myös, voisiko tämä merkintä olla jonkin muun ammattihenkilön kuin lääkärin tekemä.

Monen mielestä myös rutiininomaisten terveystarkastusten, kuten kouluterveystarkastusten, lisäarvo ja vaikuttavuus olisi syytä arvioida uudelleen.

Vastauksissa korostuu toive sääntelyn vähentämisestä.

1 Comment
Inline Feedbacks
View all comments
Kai Muurame
3 kuukautta sitten

Monet näistäkin lausunnoista voitaisiin hyvin tuottaa tekoälyn avulla automaattisesti ja todella pienin kustannuksia. SoTe-porukan ja valtiovallan tulisikin nyt aktiivisesti alkaa valmistelemaan lainsäädäntöä sekä toimenpiteitä tekoälyn hyödyntämiseski monissa vastaavissa palveluissa, jolla säästettäisiin paljon henkilöresurssien käyttöä, kustannuksia sekä tehostettaisiin palveluiden ja lausuntojen tuottamista.