Vain riittävän tiiviit palokatkot pysäyttävät tulipalon etenemisen – Varsinais-Suomen pelastuslaitos patistaa taloyhtiöitä huolehtimaan asuntojen paloturvallisuudesta

1
Kuuden asunnon rivitalo tuhoutui pahasti Halikon Maorlantiellä maanantaina. Kuva: SSS/Kirsi-Maarit Venetpalo

Varsinais-Suomen pelastuslaitos kehottaa taloyhtiöitä kiinnittämään huomiota palokatkojen toimivuuteen. Palokatkot estävät tulipalon leviämisen muihin asuntoihin yläpohjassa eli vesikatteen ja asunnon sisäkaton välisessä tilassa. Palokatkon rakenteet on tehty muun muussa betonista tai kipsistä.

– Palokatkot on syytä käydä läpi ja katsoa, että ne ovat tehty ja huollettu asianmukaisesti. Jos näin ei ole, kannattaa ryhtyä toimenpiteisiin. Paloturvallisuus olisi hyvä saada vastaamaan nykypäivää, vaikka rakennuslupa ei palokatkoja suoranaisesti määräisikään, Varsinais-Suomen pelastuslaitoksen päivystävä päällikkö Mika Viljanen painottaa.

Viljanen arvioi, että salolaisissa taloissa palokatkojen toimivuus noudattelee maakunnan tilannetta.

– On kiinteistöjä, joissa asiat ovat hyvin, mutta on kiinteistöjä, joissa asiat ovat huonosti, Viljanen kuvailee.

Halikon Maorlantiellä roihusi maanantaina iltapäivällä tulipalo rivitalossa, jossa on kuusi asuntoa. Asunnoista kolme tuhoutui palossa täysin ja kahteen tuli vahinkoja savun ja sammutusveden seurauksena. Yksi asunto sai palossa pieniä vahinkoja.

Palopaikalla oli poliisi sekä useita pelastuslaitoksen ja ensihoidon yksiköitä. Palosta ei aiheutunut kuitenkaan henkilövahinkoja.

Viljanen kertoo, että radioliikenteen perusteella kyseisessä rivitalossa oli asennettu palokatkoja yläpohjiin. Viljanen ei ollut itse palopaikalla.

– Sitä en pysty sanomaan, millaisessa kunnossa palokatkot olivat, Viljanen sanoo.

Viljanen kertoo palokatkoista yleisesti, että niitä on tärkeää huoltaa.

– Jos katkoissa on pienikin rako vesikatteen tai tiivistyksen välissä, tuli tulee läpi. Ei auta mikään, Viljanen kertoo.

– Palokatkojen perusedellytys on se, että ne ovat tehty mahdollisimman tiiviiksi. Palokatkot antavat pelastuslaitokselle aikaa sammuttaa ja rajoittaa paloa.

Viljasen mukaan palokatkojen toimivuuden varmistamisen kustannukset ovat pienet hyötyihin nähden.

– Katkojen tarkoitus on rajoittaa yhden huoneiston tulipalo sen huoneiston osalle, eikä niin, että tulipalo pääsee räystään alta yläpohjaan, mikä on tulipalojen tyypillinen leviämistyyli. Kun tulipalo kulkee avoimessa tilassa, tarkoittaa se koko rakennuksen vesikaton tuhoutumista kertalaakista.

Tällaisissa tilanteissa palo leviää Viljasen mukaan todella nopeasti.

– Varsinkin jos tuulinen sää avustaa paloa. Yläpohjan tarkoituksenahan pitää kosteus poissa, joten se on tuulettuva. Pelastuslaitokselle se on puolestaan tilana haasteellinen, koska paloon pitäisi päästä nopeasti kiinni.

Viljanen kertoo, että tulipalo roihusi Maorlantiellä yhden huoneiston osalta kunnolla jo siinä vaiheessa, kun pelastuslaitos ehti palopaikalle.

– Tilanteen jatkuessa palo levisi viereiseen huoneistoon ja vähän kolmanteenkin.

Viljanen ei pysty varmuudella sanomaan, mistä asunnosta palo oli lähtenyt liikkeelle.

– Kuvien perusteella joko päätyasunnosta tai siitä seuraavasta.

Hälytyksen tekijästä Viljasella ei ollut tietoa.

Maanantain jutun yhteydessä kerrottiin, että palon syttymissyy on tiedossa, mutta sitä ei kerrota julkisuuteen. Miksi näin?

– Se on normaali protokolla, eikä poikkea muistakaan tehtävistä millään tavalla. Poliisi tutkii syttymissyytä, ja me avustamme poliisia palon syttymisen juurisyiden selvittämisessä. Näin siksi, että vastaavanlaisia paloja voitaisiin mahdollisesti ehkäistä ennakolta jatkossa.

Lounais-Suomen poliisi tiedotti tiistaina, että se tekee palopaikalla teknistä ja taktista tutkintaa.

– Asian esitutkinta on vasta alussa, joten poliisi ei siksi vielä ota kantaa palon syttymissyyhyn. Tapausta tutkitaan tässä vaiheessa palonsyyntutkintana.

1 Comment
Inline Feedbacks
View all comments
Elakoitynyt
4 kuukautta sitten

Voi harmi, ettei voitu estää vahinkoja.