Varsasta ratsuksi: Irtohypytystä maneesilla

0
Reino irtohypytyskujalla maneesilla. Esteet on aseteltu kujalle sopivin välimatkoin, jotta hevosen askeleet sopivat niiden väliin. Kuva: SSS/Katri Henttonen

Reino-varsaa on viime aikoina liikutettu pääasiassa ajaen ja siitä onkin tullut oikein hyvä kärryhevonen. Hevoset pitävät kuitenkin vaihtelusta ja lähdimmekin pitkästä aikaa hevosten kanssa trailerilla liikenteeseen.

Olemme käyneet jokusen kerran vuodessa irtohypyttämässä hevosia läheisellä maneesilla. Reinolle irtohypyttäminen on vielä aika vierasta, sillä se on käynyt maneesilla hyppäämässä esteitä vain kerran aikaisemmin.

Myös hevostrailerissa matkustaminen on Reinolle vielä aika uusi juttu, sillä se on edellisessä kodissa matkustanut vain hevosautossa.

Reino-varsa suhtautuu trailerikyytiin tyynesti. Kuva: SSS/Katri Henttonen

Reino on kuitenkin reipas ja kulkee ihmisen perässä minne vain, myös traileriin. Joillekin hevosille traileriin meno ja siellä oleminen voi olla todella vaikeaa.

Reino astelee kiltisti traileriin ja seisoo siellä nätisti. Herkkuja se saa tietenkin aina käveltyään traileriin. Toista hevostamme ei oltu juurikaan kuljetettu, kun se tuli meille. Tuurelle ahdas traileri oli alkuun pelottava paikka.

Tuuren kanssa trailerista tuli kuitenkin nopeasti todella mieluinen paikka, kun annoin ahneelle hevoselle iltapöperön trailerissa. Nykyään se menee traileriin juosten, kun se yhdistää sen ruokaan.

Moni hevonen ei siedä tilannetta, että ihminen vetää sitä perässään traileriin. Entinen hevoseni oli juuri tällainen ja se meni traileriin parhaiten ”lähettämällä” eli ihminen ei itse mennyt edeltä traileriin vaan ohjasi hevosen kulkemaan sinne yksin.

Kokematonta hevosta kannattaa ainakin alkuun kuljettaa toisen kokeneen hevosen kanssa. Näin kokematon matkustaja saa turvaa kokeneemmalta.

Trailerissa matkustaminen ei jännitä kokematonta niin paljon, kun kaverina on kokenut hevonen. Kuva: SSS/Katri Henttonen

Olen vuosien varrella vetänyt henkilöautolla hevostraileria tuhansia kilometrejä, joten aika paljon on tullut tien päällä nähtyä. Muiden autoilijoiden olisi tärkeää jättää hevostraileriin tai hevoskuljetusautoon tavanomaista pidempi turvaväli, sillä hevoset saattavat säikkyä takaa ja sivuilta tulevia ääniä.

Lisäksi traileri pitäisi ohittaa riittävän kaukaa. Valoja ei saa vilkutella eikä varsinkaan antaa äänimerkkejä. Hevoset ovat trailerissa kiinni naruilla ja pelästyessään ne saavat pahaa jälkeä aikaan.

Myös hevosia kuljettavan pitää ajaa huolellisesti, esimerkiksi käännöksiin on tultava riittävän hitaasti, jotta hevoset eivät menetä tasapainoaan trailerissa.

Esteiden hyppääminen on Reinolle vielä uusi juttu ja sen pitää keskittyä kujalla tarkasti. Kuva: SSS/Katri Henttonen

Trailerimatka maneesille sujui hyvin ja siellä hevoset pääsivät ensin lämmittelemään yhdessä maneesissa vapaana juosten. Estekujalle hevoset menivät yksitellen.

Kujaan oli rakennettu kolme estettä sopivin välimatkoin. Tuure-hevoselle irtohypyttäminen on tuttua hommaa ja se pitää sitä todella paljon. Sitä saakin pidätellä kaksin käsin, ettei se riuhtaise itseään irti liian aikaisin ja ryntää kujalle ilman lupaa.

Reino-varsa sen sijaan vielä hieman ihmettelee touhua ja suhtautuu esteisiin hillitymmin. Hienosti se kuitenkin kaikki pienet esteet ylitti.

Sarjassa seurataan Reino-nimisen suomenhevosen kasvua ja kehitystä varsasta ratsuksi.