Yhdysvaltain velkakaton nostamista koskeva sopimus etenee kongressin käsiteltäväksi, sanoo presidentti Biden

0
Yhdysvaltain presidentti Joe Biden alleviivasi, että sopimus velkakaton nostamisesta on kompromissi, eikä kumpikaan osapuoli saanut kaikkea haluamaansa. LEHTIKUVA/AFP
Yhdysvaltain presidentti Joe Biden alleviivasi, että sopimus velkakaton nostamisesta on kompromissi, eikä kumpikaan osapuoli saanut kaikkea haluamaansa. LEHTIKUVA/AFP

Yhdysvaltain velkakaton nostamista koskeva sopimus etenee maan kongressin käsiteltäväksi, kertoo maan presidentti Joe Biden.

Biden kertoi sunnuntai-iltana paikallista aikaa pitämässään tiedotustilaisuudessa päässeensä edustajainhuoneen puhemiehen, republikaanipoliitikko Kevin McCarthyn kanssa sopimukseen liittovaltion budjetista.

Bidenin mukaan velkakattoa nostetaan kahdeksi vuodeksi.

– Tämä poistaa katastrofaalisen maksukyvyttömyyden uhan pöydältä, suojelee ansaittua ja historiallista talouden elpymistä, Biden sanoi.

Presidentti alleviivasi sopimuksen olevan kompromissi, eikä kumpikaan osapuoli saanut täten kaikkea haluamaansa. Republikaanit olivat esimerkiksi saaneet sopimusehdotukseen läpi osan julkisia menoja koskevista leikkauksista, joita he olivat vaatineet ehtona velkakaton nostamiselle.

McCarthyn ja usean muun republikaanijohtajan yhteislausunnossa sopimusta kuvailtiin ”historialliseksi voittojen sarjaksi”.

McCarthy kertoi lauantaina paikallista aikaa osapuolten päässeen alustavaan sopuun ja viimeistelevän sopimustekstiä sunnuntain aikana. McCarthyn mukaan edustajainhuoneen on määrä käsitellä sopimusta keskiviikkona.

Leikkauksia verohallintoon, kiristyksiä ruoka-avun saamiseen

Yhdysvaltalaislehti Wall Street Journalin mukaan sunnuntaina julkaistussa 99-sivuisessa sopimusesityksessä liittovaltion menot on rajattu ensi vuoden osalta kuluvan vuoden tasolle ja vuoden 2025 menot prosentin tuota korkeammalle.

Puolustusmenot on jätetty rajauksen ulkopuolelle. Ensi vuonna puolustusmenot ovat Bidenin pyytämissä lukemissa ja kasvavat vuonna 2025 kolme prosenttia.

Sopimusehdotuksen mukaan verohallinnolle suunnitelluista veronkierron tutkintaan kohdennetuista menoista leikataan noin 10 miljardin dollarin verran.

Ruoka-avun saamiseen liittyviä työvaatimuksia kiristetään. Vaatimukset eivät koske muun muassa veteraaneja ja kodittomia.

Monimutkaisten ympäristöselvitysten tekeminen suurissa infrastruktuuri- ja energiaprojekteissa olisi esityksen mukaan tehtävä jatkossa kahdessa vuodessa. Uudistus oli yksi republikaanien tärkeimmistä prioriteeteista. Wall Street Journalin mukaan vaikutusten tutkiminen kestää nykyisin keskimäärin 4,5 vuotta.

Yksittäisten projektien ympäristöselvitykset pitäisi myös ehdotuksen mukaan jatkossa toteuttaa vain yhden viraston alaisuudessa.

Washington Postin mukaan esitykseen kuuluu myös pikainen lupien myöntäminen Länsi-Virginian ja Virginian välille kaavaillun kaasuputken rakentamiselle. Ympäristönsuojelijat ovat lehden mukaan kritisoineet putken mahdollisia vaikutuksia luonnolle ja vesistöille.

Vastustajia löytynee sekä vasemmalta että oikealta

Kongressissa esityksen vastustajia uskotaan löytyvän sekä suurempia leikkauksia halunneiden oikeistolaidan republikaanien joukosta että kaikkia leikkauksia vastustaneiden progressiivisten demokraattien parista.

McCarthy vakuutteli Fox-uutiskanavalla sunnuntaina, että 95 prosenttia edustajainhuoneen republikaaneista olisi ”erittäin innoissaan” esityksestä.

Senaatin republikaanijohtaja Mitch McConnell kehotti senaattia hyväksymään esityksen nopeasti ilman tarpeettomia viiveitä. Myös Biden on toivonut esityksen nopeaa läpimenoa kongressissa.

Velkakaton nostamisella alkaakin olla kiire. Yhdysvaltain valtiovarainministeri Janet Yellen on arvioinut maan ajautuvan maksukyvyttömyyteen kesäkuun 5. päivä, jos velkakattoa ei saada nostettua.

Jos nostoa ei tehtäisi ajoissa, Yhdysvallat joutuisi jättämään ensimmäistä kertaa historiassaan velanhoitokulunsa maksamatta.

—–

Lähteenä myös uutistoimisto AFP

Elias Peltonen