Yksityisen sosiaalipalvelualan lakko alkaa tänään – lakko vaikuttaa useisiin päiväkoteihin ja hoivakoteihin

0
Tänään alkaneet lakot kestävät varhaiskasvatuksessa kaksi päivää ja tehostetussa palveluasumisessa viisi päivää. LEHTIKUVA / Heikki Saukkomaa
Tänään alkaneet lakot kestävät varhaiskasvatuksessa kaksi päivää ja tehostetussa palveluasumisessa viisi päivää. LEHTIKUVA / Heikki Saukkomaa

Yksityisen sosiaalipalvelualan lakko alkaa tänään tiistaina. Lakot koskevat 26:ta tehostetun palveluasumisen ja 41:tä varhaiskasvatuksen kohdetta, joista suurin osa sijaitsee Pirkanmaalla ja Päijät-Hämeessä. Varhaiskasvatuksessa lakot kestävät kaksi päivää ja tehostetussa palveluasumisessa viisi päivää.

Ammattiliitot ovat antaneet tänään alkaneen lakon lisäksi varoituksen toisesta lakosta, jonka on määrä alkaa 1. kesäkuuta. Kesäkuun lakko koskisi lastensuojelua ja varhaiskasvatusta etenkin pääkaupunkiseudulla.

Tehyn neuvottelupäällikkö Vappu Okkeri kertoo, että tilannetta yritettiin vielä maanantaina sovitella päivä ennen lakon alkua, mutta ratkaisuja ei löytynyt. Okkeri kuvailee tämänhetkistä palkkatasoa kestämättömäksi ja toivoo ratkaisujen pikaista löytymistä sekä työnantajan ymmärrystä.

– Julkisen sektorin palkat ovat satoja euroja korkeammat kuin yksityisen sosiaalipalvelualan palkat. Voitto perustuu yrityksillä siihen, että palkat ovat matalia.

Työnantajapuolen Hyvinvointiala Halin työmarkkinajohtaja Tuomas Mänttäri vahvistaa, että osapuolilla on edelleen erilaiset näkemykset palkkaeroista, ja siitä, mistä erot johtuvat. Mänttäri muistuttaa toimialan taloustilanteen realiteeteista.

– Kun kunnat ja hyvinvointialat ostavat sosiaalipalveluita ja varhaiskasvatusta yrityksiltä ja järjestöiltä, ne maksavat niistä olennaisesti omaa kustannusta matalamman hinnan. Siitä johtuu toimialan vaikea taloustilanne, jota kautta pääsemme haasteen ytimeen.

Tänään alkavan lakon piiriin kuuluu muun muassa Attendon, Esperi Caren ja Mainiokotien kohteita. Mainiokotien liiketoimintajohtaja Niklas Härus kuvaili tilannetta viime viikolla STT:lle erittäin haasteelliseksi, sillä kyse on asukkaista jotka tarvitsevat ympärivuorokautista hoivaa.

Korjattu aiempaa uutista: Aiemmin kerrottiin virheellisesti, että viiden vuorokauden lakko koskee 26:ta palveluasumisen ja varhaiskasvatuksen kohdetta. Lakot koskevat oikeasti 26:ta tehostetun palveluasumisen ja 41:tä varhaiskasvatuksen kohdetta, joista varhaiskasvatuksessa lakot kestävät kaksi päivää ja palveluasumisessa viisi päivää.

Jenna Rautio