Yksityisen sosiaalipalvelualan lakot alkavat tiistaina – vaikutuksia tiettyihin päiväkoteihin ja hoivapalveluihin

0
Yksityisen sosiaalipalvelualan lakot toteutuvat huomisesta alkaen tietyissä päiväkodeissa ja hoivapalveluissa. LEHTIKUVA / Markku Ulander
Yksityisen sosiaalipalvelualan lakot toteutuvat huomisesta alkaen tietyissä päiväkodeissa ja hoivapalveluissa. LEHTIKUVA / Markku Ulander

Yksityisen sosiaalipalvelualan lakot toteutuvat tiistaista alkaen tietyissä päiväkodeissa ja hoivapalveluissa, kertoo valtakunnansovittelijan toimisto Twitterissä. Sovittelussa ei päästy ratkaisuun maanantaina.

Useat ammattiliitot ovat antaneet ilmoituksia lakoista yksityiselle sosiaalipalvelualalle.

Yksityisissä päiväkodeissa lakko koskee tiistaina ja keskiviikkona alkavia työvuoroja. Lakon piirissä on muun muassa Touhulan ja Pilkkeen päiväkoteja.

Ympärivuorokautisessa palveluasumisessa lakko alkaa tiistaina ja päättyy lauantaina. Lakko koskee näinä päivinä alkavia työvuoroja. Lakon kohteena on muun muassa Attendon ja Esperi Caren yksiköitä.

Hoiva-alan yritykset ovat varautuneet lakkoon esimerkiksi tukeutumalla vuokratyöntekijöihin ja hyödyntämällä esihenkilöiden työpanosta.

– Teemme kaikkemme, että asiakasturvallisuus säilyy Attendon seitsemässä kohteessa, joita lakko koskee, kertoi Attendon toimitusjohtaja Virpi Holmqvist STT:lle viime viikolla.

Hoitajaliitto Super on painottanut, että ensisijainen vastuu asiakas- ja potilasturvallisuudesta myös työtaistelun aikana on työnantajalla. Viime kädessä vastuu on Superin mukaan palveluiden ostajilla eli hyvinvointialueilla ja kunnilla.

Superin mukaan hoidettavat on viime kädessä siirrettävä sairaaloiden vuodeosastoille, jos työtaisteluun ei ole varauduttu ajoissa.

Palkkauksesta erimielisyyttä

Ammattiliittojen tavoitteena on palkkauksen ja työolojen parantaminen. Liitot ovat vaatineet yksityiselle sosiaalipalvelualalle vähintään samantasoisia palkankorotuksia kuin hyvinvointialueille ja kuntiin.

Työnantajapuolta edustavan Hyvinvointiala Halin työmarkkinajohtaja Tuomas Mänttäri kommentoi Twitterissä, että esitys 11,2 prosentin palkankorotuksista 2,5 vuoden ajalle on poikkeuksellisen korkea.

– Valitettavasti ay-puoli ei halua ymmärtää toimialan talouden realiteetteja, kun useat yritykset ja järjestöt toimivat jo tappiolla alihinnoiteltujen ostopalveluiden vuoksi, Mänttäri kirjoittaa.

Ammattiliitto Tehyn neuvottelupäällikkö Vappu Okkeri puolestaan sanoo, että palkkojen alas painaminen on ollut yksityisen hoivan elinehto.

– Mitä pienemmät palkat, sitä suuremmat ovat hoivayritysten voitot. Siitä tässä on kysymys. Palkat on korjattava julkisen sektorin tasolle, Okkeri tviittaa.

Työriidan sovittelu jatkuu perjantaina.

Ammattiliitot ovat antaneet ensi viikolle lisää lakkovaroituksia. Ne kohdistuvat ympärivuorokautiseen palveluasumiseen, yksityisiin päiväkoteihin ja lastensuojelun toimipisteisiin.

Yksityisellä sosiaalipalvelualalla työskentelee noin 70 000 ihmistä. Alalla on voimassa ylityö- ja vuoronvaihtokielto.

JHL laajentaa henkilökohtaisten avustajien lakkovaroituksen koko Suomeen

Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL on antanut henkilökohtaisia avustajia koskevan uuden lakkovaroituksen. Lakkovaroitus kohdistuu ajalle 6.–12. kesäkuuta ja koskee koko maata.

JHL on aiemmin ilmoittanut pääkaupunkiseutua koskevasta henkilökohtaisten avustajien lakosta. Viikon kestävä lakko alkaa torstaina, jos osapuolet eivät pääse sitä ennen sopuun.

Lakkovaroituksilla JHL pyrkii vauhdittamaan henkilökohtaisen avun työnantajamallia koskevia Heta-tesin sopimusneuvotteluja. Heta-tesiä noudatetaan työsuhteissa, joissa vammainen henkilö itse tai hänen edustajansa toimii avustajan työnantajana ja hän on järjestäytynyt Heta-työnantajaliittoon.

JHL:n mielestä henkilökohtaisten avustajien ansiotaso on liian matala työn vaativuuteen ja monipuolisuuteen nähden.

Iiro-Matti Nieminen