Äiti ja isäpuoli vangittiin epäiltynä neljävuotiaan murhasta Joensuussa – lapsiin kohdistuvat henkirikokset ovat tutkijan mukaan todella harvinaisia

0
Poliisi kertoi aiemmin perjantaina, että se tutkii Joensuussa 4-vuotiaan lapsen kuolemaa murhana. LEHTIKUVA / LARI LIEVONEN
Poliisi kertoi aiemmin perjantaina, että se tutkii Joensuussa 4-vuotiaan lapsen kuolemaa murhana. LEHTIKUVA / LARI LIEVONEN

Pohjois-Karjalan käräjäoikeus on vanginnut kaksi ihmistä todennäköisin syin epäiltynä 4-vuotiaan lapsen murhasta Joensuussa. Vangitut ovat lapsen äiti ja isäpuoli. Epäillyn henkirikoksen tapahtuma-aika on 7.–8. kesäkuuta eli keskiviikosta torstaihin.

Poliisi kertoi aiemmin tänään, että se tutkii Joensuussa 4-vuotiaan lapsen kuolemaa murhana. Poliisi ja ensihoitoyksiköt saivat eilen aamulla tehtävän yksityisasuntoon, josta eloton lapsi löydettiin. Poliisin mukaan lapsella oli huomattavan paljon ulkoisia vammoja. Vammojen perusteella kuoleman epäillään aiheutuneen ulkoisista tekijöistä.

Poliisi kertoi, että lapsen äiti ja isäpuoli otettiin kiinni asunnosta. Poliisin mukaan toinen heistä oli tehnyt viranomaisille ilmoituksen, jonka perusteella yksityisasuntoon mentiin.

Miehellä useita tuomioita

Naiselta ei löydy Pohjois-Karjalan käräjäoikeudesta rikoshistoriaa, mutta mieheltä löytyy useampi tuomio. Miehellä on kontollaan tuomioita muun muassa useista varkauksista. Hänet on myös tuomittu lievästä petoksesta.

Tammikuussa Pohjois-Karjalan käräjäoikeus tuomitsi miehen vuonna 2022 tapahtuneesta laittomasta uhkauksesta ehdolliseen vankeusrangaistukseen. Käräjäoikeuden tuomion mukaan mies oli nostanut kädessään olleen 18 senttiä pitkän kääntösahan lyöntiasentoon kahta miestä kohti, lähestynyt näitä ja uhannut tappamisella.

Käräjäoikeus katsoi menettelyn täyttävän laittoman uhkauksen tunnusmerkistön ja tuomitsi miehen 30 päivän ehdolliseen vankeusrangaistukseen.

Lasten surmat todella harvinaisia

Lapsiin kohdistuvat henkirikokset ovat todella harvinaisia, sanoo yliopistotutkija Markus Kaakinen Helsingin yliopiston kriminologian ja oikeuspolitiikan instituutista.

Runsaan kymmenen viime vuoden aikana Suomessa on surmattu enimmillään kuusi alle neljävuotiasta lasta vuodessa. Osa lasten surmista liittyy Kaakisen mukaan synnytyksen jälkeiseen tilanteeseen.

Useimmiten tekijä on lapsen vanhempi tai välittömään lähipiiriin kuuluva henkilö.

– Mitä nuoremmasta lapsesta on kyse, sitä todennäköisemmin tekijä on lapsen lähipiiristä, koska lapsen elämänpiiri on hyvin pieni. Kun mennään kohti teini-ikää, tekijöinä alkavat yleistyä muilta elämän osa-alueilta tulevat henkilöt, kuten muut nuoret, Kaakinen sanoo.

Kaakinen ei pysty arvioimaan Joensuun tapaukseen johtaneita tekijöitä. Hän kommentoi asiaa yleisellä tasolla.

Yleensä lapsiin kohdistuvien murhien tai muiden henkirikosten taustalla on hänen mukaansa esimerkiksi mielenterveyteen tai päihteiden käyttöön liittyviä ongelmia.

– Yksittäisen tapauksen kohdalla taustalla voi olla yllättäviä yksilöllisiä tekijöitä.

Kaakisen mukaan tekojen taustalla on usein vakavia riskitekijöitä, koska pienten lasten surmat ovat erittäin harvinaisia.

Kaakinen pitää Joensuun tapausta erittäin järkyttävänä. Hänen mukaansa lapsiin kohdistuvien surmien tai lähisuhdeväkivallan estämisessä riskitekijöiden havaitseminen ajoissa on erittäin tärkeää.

Tällöin tilanteisiin olisi mahdollista puuttua esimerkiksi lastensuojelutoimenpiteillä. Kaikkia tapahtumia ei kuitenkaan saada estettyä.

Suruhartaus lauantaina

Joensuun kirkossa järjestetään huomenna lauantaina suruhartaus kello 17 lapsen muistolle. Kirkon verkkosivuilla kerrotaan, että ovet ovat auki kello 19:ään saakka. Kirkossa on mahdollisuus rukoilla, hiljentyä ja sytyttää kynttilä. Myös seurakunnan työntekijöitä on paikalla keskustelua varten.

Suruhartaudesta kertoi aiemmin ainakin Helsingin Sanomat.

Johanna Latvala, Hannu Toivonen