Alakoululaispojat toimivat, kun muut uimarannalla eivät uskoneet hukkumaisillaan olevan naisen olleen vaarassa – Pirkanmaalla palkittiin pelastustehtävissä esimerkillisesti toimineita

0
Verneri Väisäsen, Miska Piiroisen, Jerry Laurilan, Aappo Lukkarisen, Hugo Hakolan ja Santtu Kovalaisen ripeä toiminta auttoi pelastamaan naisen järvestä. LEHTIKUVA / KALLE PARKKINEN
Verneri Väisäsen, Miska Piiroisen, Jerry Laurilan, Aappo Lukkarisen, Hugo Hakolan ja Santtu Kovalaisen ripeä toiminta auttoi pelastamaan naisen järvestä. LEHTIKUVA / KALLE PARKKINEN

Tamperelaiskoululainen Jerry Laurila auttoi viime elokuussa pelastamaan naisen hengen Kämmenniemen uimarannalla Tampereella.

– Olin menossa rannalle uimaan, ja siinä juoksivat mun kaverit kertomaan, että siellä on joku nainen, joka on luultavasti hukkumassa, Laurila kertoo STT:lle.

– Sitten lähdin uimaan sinne naista kohti, mutten mennyt ihan sinne asti, kun hän oli keskellä järveä. Hänellä oli pää veden alla.

Tapahtuma-aikaan 10-vuotias Laurila kavereineen aikoi soittaa hätänumeroon, kun he huomasivat Aunessillan suunnasta lähestyvän poliisiveneen.

– Me huudeltiin ja heiluteltiin sille, Laurila kertoo.

Kun pojat saivat poliisien huomion, poliisit alkoivat etsiä naista ja löysivät hänet vedestä. Poliisi toi naisen laiturille.

– Käytiin Miskan kanssa ohjaamassa Teiskon VPK:n ensivasteauto ja ambulanssi sinne, Laurila kertoo.

Kaverukset myös raivasivat tietä, jotta ajoneuvot pääsivät lähemmäs. Laurila kertoo, että uimarannalla oli tapahtuman aikaan muitakin.

Laurilan ja hänen ystäviensä Miska Piiroisen, Verneri Väisäsen, Aappo Lukkarisen, Santtu Kovalaisen ja Hugo Hakolan ripeän toiminnan ansiosta nainen saatiin pelastettua järvestä. Heitä huomioitiin keskiviikkona, kun Tampereen keskuspaloasemalla järjestettiin kahvitilaisuus onnettomuustilanteissa vuonna 2022 hyvin toimineille kansalaisille. Pirkanmaalla huomioitiin yhteensä 13 erilaisissa onnettomuuksissa neuvokkaasti toiminutta ihmistä. Heille myönnettiin kunniakirja.

Pojat pyysivät aikuisilta apua

Miska Piiroinen soitti äidilleen, kun pojat huomasivat, ettei naisella ehkä ollut kaikki hyvin. Äiti kehotti kysymään rannalla olevilta aikuisilta apua.

– Oli siellä aikuisia, me kysyttiin myös apua, mutta ne sanoivat, että ei sille varmaan ole mitään käynyt, Laurila kertaa.

– Niitä ei kiinnostanut, Aappo Lukkarinen sanoo.

Laurilan mukaan muut rannalla olijat alkoivat ihmetellä tapahtunutta siinä vaiheessa, kun nainen oli jo saatu pois vedestä.

– Mutta edelleen siellä hypittiin laiturilta, Laurila sanoo.

Lukkarisen ja Piiroisen mukaan poikaporukalle oli selvää, että apuun oli mentävä.

– Oli se vähän jännittävää, Piiroinen kertoo.

– Pakko pelastaa, Lukkarinen tuumaa.

Teiskon VPK:ssa harrastava Laurila haaveilee palomiehen ammatista, ja pelastustehtävät ovat kiinnostaneet häntä aina. Laurila sai tiedon Pirkanmaan pelastuslaitoksen myöntämästä tunnustuksesta VPK:n kautta. Kaveriporukan saama tunnustus tuntuu pojista hyvältä.

Muitakin ansioituneita muistettiin

Laurilan ja hänen ystäviensä lisäksi Pirkanmaalla huomioitiin myös muita ihmisiä pelastuslaitoksen toimesta.

Heihin lukeutuivat muun muassa Laura Nurmi ja Jori Nurmi, jotka hyppäsivät lokakuussa Ratinan sillalta auttamaan veden varaan joutunutta ihmistä, sekä Ida-Anniina Jääskeläinen ja Leo Piironen, jotka osallistuivat henkilön elvytykseen. Karoliina Hult sai myös tunnustuksen kadulla kaatuneen naisen auttamisesta, Iina Tohni pimeässä rannassa hukkumisvaarassa olleen tajuttoman ihmisen pelastamisesta ja Terhi Markkula veden varaan joutuneen ihmisen auttamisesta.

Etelä-Suomessa aluehallintovirasto luovutti myös keskiviikkona tasavallan presidentin myöntämän hengenpelastusmitalin kolmelle. Mitalit saivat Ari Paju jäihin pudonneen koiranulkoiluttajan auttamisesta, Lauri Malmstedt junaraiteille pudonneen ihmisen pelastamisesta ja Ville-Valtteri Liukkonen joessa jäälautan varassa ajelehtineen ihmisen pelastamisesta. Tasavallan presidentti myöntää vuosittain hengenpelastusmitalin noin 10–15 kansalaiselle koko maassa. Mitaleita on myönnetty 1920-luvulta alkaen.

– – – – – –

Uutista on korjattu klo 21.34. Hukkumisvaarassa olleen tajuttoman ihmisen pelastamisesta sai tunnustuksen Iina Tohni, ei Iida Tohni.

Alina Salomaa