Ansiosidonnaisen mallista on päästy hallitusneuvotteluissa sopuun, paikallisesta sopimisesta neuvotellaan

0
Hallituksenmuodostaja Petteri Orpon (kok.) mukaan neuvotteluissa keskitytään yrittämisen toimintaympäristön parantamiseen ja siinä paikallinen sopiminen on iso elementti. LEHTIKUVA / Seppo Samuli
Hallituksenmuodostaja Petteri Orpon (kok.) mukaan neuvotteluissa keskitytään yrittämisen toimintaympäristön parantamiseen ja siinä paikallinen sopiminen on iso elementti. LEHTIKUVA / Seppo Samuli

Hallituksenmuodostaja Petteri Orpon (kok.) mukaan hallitusneuvotteluissa työmarkkina-asioissa keskitytään työnteon kannustavuuteen ja siihen, että työpaikat ja työttömät saataisiin kohtaamaan.

Hän kommentoi asiaa Säätytalolla toimittajille.

Orpon mukaan neuvotteluissa keskitytään yrittämisen toimintaympäristön parantamiseen ja siinä paikallinen sopiminen on iso elementti. Hänen mukaansa myös sosiaaliturvan ja ansiosidonnaisen uudistaminen ovat myös keskeisiä asioita.

Perussuomalaisten puheenjohtaja Riikka Purran mukaan ansiosidonnaisen malli on valmis ja muistakin työmarkkina-asioista on jo sovittu.

– Tällä hetkellä keskustellaan paikallisesta sopimisesta, hän sanoo.

Yhtenä isona asiana hallitusneuvotteluissa on myös sote-kysymykset ja se, miten sote-kustannukset saataisiin pidettyä kurissa. Purra ei tiennyt tarkkaa kokonaissummaa, mutta hänen mukaansa tavoitteena ollut kustannusten hillintä on täytetty.

Kehitysyhteistyörahojen leikkausten suuruus on vielä yksi asioista, joista ei ole neuvotteluissa päästy ratkaisuun. Purra sanoi keskiviikkona, että pöydällä on kompromissiesitys, joka käy perussuomalaisille. RKP ei kuitenkaan ainakaan eilen ollut valmis nielemään sitä sellaisenaan.

RKP:n puheenjohtaja Anna-Maja Henriksson sanoi, että asia on puolueelle vaikea ja he haluavat vielä neuvotella siitä.

Orpon mukaan asia on päätöstä vaille valmis. Hän lisäsi, että lähentymistä on tapahtunut ja ratkaisuun kyllä päästään.

Hallitusneuvotteluiden keskellä Orpolla tuli täyteen myös merkkipäivä. Hän on ollut naimisissa vaimonsa kanssa nyt 20 vuotta. Orpolta kysyttiin, miten he ehtivät sitä juhlia. Orpo kertoi ennättäneensä Turkuun viettämään aikaa perheensä parissa, mutta mitään erityistä ei ollut luvassa. Hänestä oli tärkeää päästä käymään kotona.

– Nämä neuvottelut (hallitusneuvottelut) ovat kestäneet vasta vähän aikaa, mutta kotona on neuvoteltu jo 20 vuotta hyvissä merkeissä, hän sanoi.

Viivi Salminen