Asioita valmistuu Säätytalossa, sanoo Orpo: ”Kyllä tässä maaliin ensi viikolla päästään”

0
Petteri Orpo painotti, että jakeluvelvoitteeseen on vain löydettävä ratkaisu. LEHTIKUVA / MIKKO STIG
Petteri Orpo painotti, että jakeluvelvoitteeseen on vain löydettävä ratkaisu. LEHTIKUVA / MIKKO STIG

Hallituksen muodostaja Petteri Orpo (kok.) on luottavainen, että kuudetta viikkoa jatkuvat hallitusneuvottelut päättyvät ensi viikolla.

Orpo sanoi toimittajille Säätytalossa torstaina, että neuvotteluissa tehdään tiiviisti töitä ja asioita valmistuu.

– Väki vähenee, mutta pidot paranee, Orpo sanoi viitaten valmistuviin neuvottelukokonaisuuksiin.

Orpon mukaan hallitusta neuvottelevien puolueiden puheenjohtajat olivat hyväksyneet torstaina muun muassa kunta- ja aluehallintolinjaukset sekä opetus- ja kulttuuriministeriön kokonaisuuden. Hän sanoi myös, että sisäisen turvallisuuden ja työllisyyden kokonaisuuksia neuvottelevat ryhmät alkavat olla valmiit.

Perussuomalaisten puheenjohtaja Riikka Purra sanoi torstaina aamupäivällä, että ansiosidonnaisen malli on valmis ja muistakin työmarkkina-asioista on jo sovittu.

Jakeluvelvoite yhä työn alla

Ratkaisematta sen sijaan ovat esimerkiksi talouden sekä sosiaali- ja terveydenhuollon kokonaisuudet, samoin kiista kehitysyhteistyön määrärahojen kohtalosta. Vielä aamupäivällä Orpo sanoi, että kehitysyhteistyö on päätöstä vaille valmis.

– Toivon, että jakeluvelvoiteasia ratkeaa näinä hetkinä. Kun se on ratkaistu, päästään verokysymyksiin, Orpo sanoi torstaina loppuiltapäivästä.

Hallituspohja on mediatietojen perusteella etsinyt hyvitystä bensan ja dieselin jakeluvelvoitteen nousuun. Nousevat pumppuhinnat on tarkoitus hyvittää kuluttajille muuta reittiä.

– Tässä suuressa kokonaisuudessa esimerkiksi 200 miljoonan kompensaatiotaso ei ole sellainen, että se heiluttaisi jossain toisaalla esimerkiksi peruspalveluiden järjestämiseen käytettävissä olevia varoja, Orpo viittasi hyvityksen kokoluokkaan.

Orpo kertoi tavoitteekseen, että ensi viikon maanantaina ja tiistaina pyritään saamaan aikaan mahdollisimman paljon valmista.

– Tällä hetkellä on sellainen yleistuntuma, että kyllä tässä maaliin ensi viikolla päästään.

Henrikssonin menot hidasteena

Neuvotteluissa eri asioita ratkotaan kuhunkin teemaan keskittyneissä ryhmissä, minkä jälkeen varsinkin kinkkisimpiin kysymyksiin odotetaan hyväksyntää puheenjohtajien kesken.

Viikonlopun ajan puheenjohtajien työtä haittaavat Anna-Maja Henrikssonin (r.) velvoitteet. Henriksson lähti torstaina oikeusministerien kokoukseen Luxemburgiin, minkä lisäksi RKP:llä on viikonloppuna puoluekokous.

Orpon mukaan puheenjohtajapöytä kokoontuu seuraavaksi aikaisintaan sunnuntaina illalla, vaikka hän puhui myös etäkokouksen mahdollisuudesta.

– Yhdellä jäsenellä on ministeritehtäviin ja puoluekokoukseen liittyviä aikatauluja, joille emme voi mitään. Aikataulullisesti tämä olisi voinut mennä paremmin, hän sanoi.

Ilkka Hemmilä, Viivi Salminen