Biden sanoo allekirjoittavansa Yhdysvaltain velkakaton nostoa koskevan lain lauantaina

0
Videon välityksellä puhuneen Joe Bidenin mukaan maksukyvyttömyyteen ajautuminen olisi ollut katastrofaalista.  LEHTIKUVA/AFP
Videon välityksellä puhuneen Joe Bidenin mukaan maksukyvyttömyyteen ajautuminen olisi ollut katastrofaalista. LEHTIKUVA/AFP

Yhdysvaltain presidentti Joe Bidenin on määrä allekirjoittaa maan velkakaton nostoa koskeva laki lauantaina.

– Kukaan ei saanut mitä halusi, mutta amerikkalaiset saivat, mitä he tarvitsivat. Me vältimme taloudellisen kriisin, taloudellisen romahduksen, Biden sanoi.

Maan oli arvioitu ajautuvan maksukyvyttömyyteen maanantaina, jos velkakattoa ei olisi saatu nostettua. Yhdysvallat olisi tällöin jättänyt ensimmäistä kertaa historiassaan velanhoitokulunsa maksamatta.

Paikallista aikaa perjantaina yhdysvaltalaisille videon välityksellä puhuneen Bidenin mukaan maksukyvyttömyyteen ajautuminen olisi ollut katastrofaalista.

– Mikään ei olisi ollut edesvastuuttomampaa. Mikään ei olisi ollut katastrofaalisempaa, Biden sanoi.

”Olisi vienyt vuosia nousta siitä kuopasta”

Jos maa olisi ajautunut maksukyvyttömyyteen, olisi Yhdysvaltain talous ajautunut Bidenin mukaan taantumaan. Maksukyvyttömyys olisi kylvänyt tuhoa myös miljoonien yhdysvaltalaisten eläkesäästöjen kohdalla.

– Kahdeksan miljoonaa amerikkalaista olisi menettänyt työpaikkansa, Biden sanoi.

Yhdysvaltain luottoluokitus olisi niin ikään kärsinyt ja tämä olisi Bidenin mukaan johtanut sekä asunto- ja autolainojen että liittovaltion rahoituksenkin kallistumiseen.

– Olisi vienyt vuosia nousta siitä kuopasta, hän sanoi.

Luottoluokitusyhtiö Fitch sanoi perjantaina, että aikoo pitää Yhdysvaltain AAA-luokituksen tarkkailussa sopimuksesta huolimatta. Fitch asetti toukokuussa velkakattoneuvotteluiden keskellä maan luottoluokituksen tarkkailuun siltä varalta, että luokitusta on tarpeen alentaa.

Biden kiittelee republikaanijohtaja McCarthya

Demokraattipresidentti Bidenin ja edustajainhuoneen puhemiehen, republikaanijohtaja Kevin McCarthyn neuvottelema sopimus hyväksyttiin edustajainhuoneessa ja senaatissa aiemmin tällä viikolla.

– Kumpikin osapuoli piti sanansa, Biden sanoi ja kiitteli McCarthya.

Puhemiehen lisäksi Biden kiittää myös edustajainhuoneen demokraattijohtaja Hakeem Jeffriesiä sekä senaatin demokraattijohtaja Chuck Schumeria ja republikaanijohtaja Mitch McConnellia.

– He toimivat vastuullisesti ja asettivat maan edun politiikan edelle, Biden sanoi.

Samalla hän kiitti myös muita kongressin jäseniä, jotka äänestivät lain puolesta.

Kovan linjan oikeisto yritti käyttää velkakattoa vipuvartena

Kongressi hyväksyy velkakaton nostamisen tavallisesti vuosittain ilman suurempaa draamaa. Tänä vuonna osa edustajainhuoneen republikaaneista päätti kuitenkin käyttää vuotuista äänestystä keinona pakottaa Bidenin hyväksymään menoleikkauksia monilla demokraattien painottamilla osa-alueilla.

Republikaanijohtaja McCarthy oli mainostanut kompromissiesitystä suurena voittona konservatiiveille, vaikka hän kohtasikin vastustusta kovan linjan oikeistolta, joiden mukaan republikaanit tekivät liikaa myönnytyksiä.

Demokraatit joutuivat niin ikään tekemään myönnytyksiä ja hyväksymään joitakin republikaanien vaatimista menoleikkauksista. Biden on tästä huolimatta markkinoinut velkakattosopua voittona ja esitellyt neuvottelukyvykkyyttään. Demokraattipresidentti on ilmoittanut pyrkivänsä jatkokaudelle vuoden 2024 presidentinvaaleissa.

Alijäämää lasketaan tulevina vuosina yli biljoonalla dollarilla

Seuraavien kymmenen vuoden aikana liittovaltion alijäämää tullaan laskemaan lain myötä yli biljoonalla dollarilla, Biden kertoo. Hän alleviivaa saaneensa alijäämää alas ensimmäisen kahden presidenttivuotensa aikana jo ennätykselliset 1,7 biljoonaa dollaria.

Bidenin mukaan on selvää, että maa on taloudellisesti vastuullisemmalla kurssilla kuin silloin, kun hän aloitti presidenttikautensa.

– Kun astuin tehtävään, alijäämä oli lisääntynyt edellisten neljän vuoden aikana joka vuosi, sanoi Biden ja lisäsi edellisen hallinnon aikana velan nousseen lähes kahdeksalla biljoonalla dollarilla.

Bidenin mukaan sopimuksella suojataan leikkauksista huolimatta useita prioriteetteja, joista hän listaa muun muassa sosiaaliturvan, yli 65-vuotiaille tarkoitetun valtion sairausvakuutusohjelma Medicaren sekä maan puhtaaseen energiaan liittyvät sijoitukset.

– Isälläni oli sanonta. Älä Joey kerro, mitä arvostat, näytä minulle budjettisi, ja kerron sinulle, mitä arvostat. Ja se on tämän keskustelun ytimessä – mitä arvostamme, Biden sanoi.

Lähteenä myös uutistoimisto AFP.

Arttu Mäkelä