”Ei mitään erityistä hässäkkää”, rauhoitteli Orpo uusiutuvien polttoaineiden lisäämisestä noussutta kohua

0
Petteri Orpon mukaan on aivan realistista odottaa, että ensi viikon lopulla neuvotteluissa on valmista. LEHTIKUVA / SEPPO SAMULI
Petteri Orpon mukaan on aivan realistista odottaa, että ensi viikon lopulla neuvotteluissa on valmista. LEHTIKUVA / SEPPO SAMULI

Hallituksen muodostajan Petteri Orpon (kok.) mukaan on aivan realistista odottaa, että ensi viikon loppupuolella neuvotteluissa Säätytalolla on valmista. Orpo sanoi perjantaina uskovansa, että myös vaikeimmat jäljellä olevat asiat ovat ratkaistavissa.

Kuudennella neuvotteluviikolla hallitusta muodostavat puolueet eivät olleet päässeet sopuun esimerkiksi polttoaineiden jakeluvelvoitteen noston taloudellisesta hyvityksestä kuluttajille. Orpo sanoi perjantaina, että kyse on ”joistakin sadoista miljoonista”, mutta lopullinen summa riippuu siitä, miten hyvitys lopulta toteutetaan.

Hän korosti, että asiaa pohtivassa talouspöydässä ei ole ”mitään erityistä hässäkkää”.

– Olen jututtanut kaikkien puolueiden neuvottelijoita, ja halu löytää ratkaisu vaikeaan asiaan on. He pyörittävät erilaisia malleja, hän sanoi toimittajille perjantaina.

Torstaina Orpo puhui esimerkinomaisesti 200 miljoonan euron hyvitystasosta. Useat mediat uutisoivat torstai-iltana perussuomalaisten neuvottelijoiden lähteneen kesken kaiken talousryhmästä. Ilta-Sanomien lähteen mukaan syynä olivat Orpon kommentit jakeluvelvoitteen kompensoinnista.

Jakeluvelvoitteen tavoitteena on liikenteen päästöjen vähentäminen korvaamalla moottoribensiiniä, dieselöljyä ja maakaasua ympäristöystävällisemmillä, uusiutuvilla polttoaineilla. Uusiutuvien polttoaineiden osuuden lisääminen voi korottaa hintoja bensapumpulla, ja perussuomalaiset on edellyttänyt, etteivät ilmastotoimet nosta arjen kustannuksia.

”Kehitysyhteistyön sitoumuksista pidetään kiinni”

Kehitysyhteistyön määrärahoihin tehtävistä leikkauksista ei myöskään ollut löytynyt sopua. Orpon mukaan ratkaisun syntymistä on viivästyttänyt puolueiden erimielisyyksien lisäksi se, että on haluttu tehdä kattava selvitys siitä, mitä kaikkea kehitysyhteistyö pitää sisällään.

– Haluan, että on täysi varmuus siitä, että sitoumuksista, mitä Suomi on maailmalle antanut, pystytään pitämään kiinni. Kun leikkauksia sinne tehdään, tehdään ne sitten oikealla tavalla ja fiksusti.

Orpon mukaan kehitysyhteistyörahat ovat ensi viikolla heti alussa ratkottavien asioiden listalla.

Sosiaali- ja terveyspalveluihin liittyvät päätökset valmistuvat todennäköisesti aivan viimeisenä, hän arvioi. Alkuviikosta näistäkin odotetaan silti päätöksiä.

Hoitajamitoituksen kiristyminen on Orpon mukaan harkinnassa edelleen, sillä hoitajia ei ole riittävästi.

– Pystytäänkö se toteuttamaan? Tärkeää on varmistaa se, että vanhukset ja muut hoidon tarpeessa olevat saavat hyvän hoidon.

Henkilöstömitoitus iäkkäiden ympärivuorokautisessa hoidossa on kiristymässä seitsemään hoitajaan kymmentä hoidettavaa kohden joulukuun alussa ilman uusia poliittisia päätöksiä.

Perjantaina moni ryhmä piti etäkokouksia. RKP:llä on viikonloppuna puoluekokous Tampereella.

Aborttikysymys puhuttaa yhä

Hallitusneuvotteluista on kantautunut ristiriitaisia tietoja siitä, onko neuvotteluissa keskusteltu terveydenhuollon henkilökunnan oikeudesta kieltäytyä raskaudenkeskeytyksistä.

Kristillisdemokraattien puheenjohtaja Sari Essayah sanoi perjantaina aamulla toimittajille, että sote-pöydässä on keskusteltu hoitotyössä koetusta eettisestä kuormasta. Hänen ymmärtääkseen keskusteluissa on ollut monia asioita, jotka hoitotyössä aiheuttavat eettistä kuormaa kuten se, että kotihoidossa hoitajat eivät ehdi olla niin kauan hoidettavan luona kuin esimerkiksi koulutuksessa on kerrottu.

Hänen mukaansa eettinen kuorma sisältää myös raskaudenkeskeytyksiin osallistumisen.

– On yleisesti keskusteltu eettisen kuorman aiheuttamasta taakasta hoitotyössä ja siitä, onko se yksi syy miksi alalta tällä hetkellä paetaan, sinne ei hakeuduta tai alan vetovoima on heikko, niin tämä on kyllä ollut keskusteluissa. Näin on, Essayah sanoi.

Iltalehti uutisoi torstaina, että neuvotteluissa on aborttikysymysten lisäksi keskusteltu myös eutanasiasta ja suhtautumisesta eheytyshoitoihin. IL:n mukaan asia on siirretty puoluesihteerien pöytään käsiteltäväksi, sillä puheenjohtajien pöytä on nyt ruuhkautunut.

Perussuomalaisten puoluesihteeriltä Arto Luukkaselta kysyttiin perjantaina Säätytalolla, onko asiasta keskusteltu puoluesihteeripöydässä.

Luukkasen vastaus oli paljon puhuva.

– Mistä sä… hetkinen mistä sä… tai en nyt sano. Tai siis voi olla tai voi olla että ei, Luukkanen sanoi.

Hufvudstadsbladet uutisoi jo reilu viikko sitten, että sen lähteiden mukaan hallitusneuvotteluissa on keskusteltu terveydenhuollon henkilökunnan oikeudesta kieltäytyä tekemästä aborttia. Pian tämän jälkeen Orpo ilmoitti tiedotustilaisuudessa, että Säätytalolla ei neuvotella abortista. Hän lisäsi, että on puolueita, joilla on asiasta erilaisia kantoja, mutta abortin osalta neuvotteluita ei käydä.

Viivi Salminen, Saila Kiuttu, Emmi Tilvis