Viime vuosina työttömien määrä on vähentynyt Salossa, mikä on omalta osaltaan kirjaston vieressä sijaitsevan työllisyyspalvelun Voimalan ansiota.
Voimala koostuu useasta osasta: Työnhakijoiden palvelupisteessä saa apua työnhakemiseen, koulutuksiin ja työkyvyn ylläpitämiseen. Ohjaamo auttaa alle 30-vuotiaita. Voimalassa sijaitsee lisäksi työllisyyden kuntakokeilun päivystys.
Voimalaan pääsee ilman ajanvarausta, ja kaikki palvelut ovat maksuttomia.
Palvelupisteen asiakasneuvoja Mirelle Aalto haluaa pitää palveluita helposti lähestyttävinä.
– Pyritään siihen, että matalalla kynnyksellä ihmiset uskaltaisivat tulla. Täällä voi käydä ihan vaan viihtymässä vaikkapa kahvilapuolella, Aalto painottaa.

Aallon mukaan Voimalassa autetaan kaikissa asioissa ja tarvittaessa ohjataan oikean palvelun pariin.
– Käytännössä asia kuin asia, niin aina saa tulla meiltä kysymään. Vaikka keskeinen työ on työnhaussa auttamisessa, autamme mielellään muissakin asioissa.
Voimala järjestää monia tapahtumia ja tilaisuuksia. Tämän viikon torstaina on kaikille avoin rekrytointitapahtuma, jossa on paikalla erilaisia työnantajia. Päivittäin paikalla on myös päivystäviä asiantuntijoita, esimerkiksi joka keskiviikko on saatavilla digitukea.
Aalto arvioi, että Voimalan kaltainen palvelu on poikkeuksellinen Suomessa. Toisin kuin monissa muissa kunnissa, Voimalassa autetaan kaikkia yhdenvertaisesti iästä tai elämäntilanteesta riippumatta.
– Tämä on harvinainen konsepti Suomessa. Nuorille on toki ”ohjaamoja”, mutta aikuisille ei oikeastaan ole vastaavia apupaikkoja.
Asiakas Jouni Lähdetniemen mielestä Voimalassa vierailu on aina mukavaa.
– Ei ole sellaista päivää, ettei tänne viitsisi tulla. Koska henkilökunta on niin pätevä, ei tarvitse jäädä sormi suuhun, Lähdetniemi ajattelee.

Voimalassa palvelee lisäksi kahvila, joka on kuntouttavaa työtoimintaa. Työvalmentaja Teija Hanhimäki kertoo, että kahvilassa työskentely on tarkoitettu pitkään työttömänä olleille tai muuten haastavassa työmarkkinatilanteessa oleville henkilöille.
Tavoite on parantaa asiakkaan työ- ja toimintakykyä sekä samalla vahvistaa elämänhallintaa. Kahvila, kuten osittain myös Voimala, toimii ponnahduslautana joko työelämään tai opiskelemaan.
– Onhan helpompaa hakea töitä, kun voi kertoa, että on jo valmiiksi esimerkiksi työkokeilussa, Hanhimäki pohtii.
Kahvila myy tuotteitaan suhteellisen edullisesti. Esimerkiksi puolentoista euron kahvi, kaakao tai tee lienevät Salon alueen kahviloiden edullisimmat.
Hanhimäki toivoo kahvilaan entisestään lisää kävijöitä.
– Joskus tänne on tullut ihmisiä kysymään, että saako tänne kaikki tulla, kun on niin edullista, hän naurahtaa.
Kahvilanaurinkoisellaterassilla viisi kaverusta nauttii kesäpäivästä herkutellen. Kanta-asiakkaat Paavo Laiho ja Antti Alijoki vierailee kahvilassa säännöllisesti.
– Vastaleivottu pulla odottaa, kun tänne saapuu aamukymmeneltä. Osaavan henkilökunnan ansiosta palvelu toimii. Täällä on jopa ohje, että kahvikupit saa jättää pöytään, he kehuvat.

Torstaina 15.6. klo 14.00–15.30 kaikille avoin rekrytointitapahtuma klo 14.00–15.30. Osoite: Vilhonkatu 2, Salo.
Kaikki salolaiset tervetulleita Voimalaan
Työnhakijoiden palvelupiste avoinna ma–pe klo 9–15
Nuorille tarkoitettu Ohjaamo klo 12–15
Voimalan kahvila avoinna 10–15, keittolounas klo 11–14
Lisätiedot ja viikkokohtainen ohjelma kaupungin verkkosivuilla.
Työvoimapalvelut siirtyvät kuntien vastuulle
Vuonna 2025 voimaan tulee laki, jossa vastuu työvoimapalveluiden järjestämisestä siirtyy kunnille tai yhteistyöalueille. Uudistus etenee Salon alueella vauhdilla, kerrotaan kaupungin työllisyyspalveluiden tiedotteessa.
Uudistuksen takia TE-toimistot lakkautetaan, ja työllisyydenhoito tuodaan lähemmäksi sekä kuntalaisia että kunnan muita palveluita. Kunnille muodostuu uusi vastuu oman alueensa työnhakijoista ja työnantajista. Salon alueella suunnitellaan yhteistä työllisyysaluetta Salon, Someron, Kosken ja Marttilan kesken. Alueella on yhteensä noin 29 000 henkilöä.
Seudulla on pitkät perinteet kuntien välisestä yhteistyöstä: tälläkin hetkellä Salon kuntakokeilussa ovat mukana Marttilan ja Kosken kunnat.
Uudistuksen projektipäällikkö Salla Seppälä arvioi, että uudistus helpottaa salolaisten asioimista työllisyyspalveluista.
– Asiakkaiden osalta tilanne selkiytyy, kun työllistymisen palveluista vastaa jatkossa yksi taho. Parhaimmillaan uudistus toimii niin, ettei asiakas sitä huomaa, Seppälä ennakoi.
Yhteisenä haasteena on osaavan työvoiman saaminen paikallisille työmarkkinoille.
TE-palveluiden uudistus on yksi Salon kaupunkistrategian merkittävimmistä edunvalvontahankkeista. Uudistus kuuluu myös Someron kaupunkistrategian ylikunnallisen yhteistyön kärkihankkeisiin.
Alueen kuntalaiset voivat vielä kesäkuun ajan antaa palautetta nykyisistä työvoimapalveluista sekä vaikuttaa tulevaisuudesta suunnitteluun. Kysely löytyy Salon kaupungin verkkosivuilta.