EKP:n pääjohtaja varoittaa hintapaineiden jatkuvan

0
Euroopan keskuspankin pääjohtaja Christine Lagarde sanoo, että ei ole selvää näyttöä siitä, että pohjalla oleva inflaatio olisi saavuttanut huippunsa. LEHTIKUVA/AFP
Euroopan keskuspankin pääjohtaja Christine Lagarde sanoo, että ei ole selvää näyttöä siitä, että pohjalla oleva inflaatio olisi saavuttanut huippunsa. LEHTIKUVA/AFP

Euroalueen inflaatio ei vaikuta vielä saavuttaneen huippuaan, sanoi Euroopan keskuspankin (EKP) pääjohtaja Christine Lagarde maanantaina. Tämä kiihdyttää arvioita koronnostojen jatkamisesta.

Lagarde puhui asiasta Euroopan parlamentin kuulemisessa. Hän kertoi, että viimeisimpien tietojen mukaan ”inflaatiopaineiden taustalla olevat indikaattorit ovat edelleen korkeita”.

– Vaikka jotkin niistä osoittavat maltillistumisen merkkejä, ei ole selvää näyttöä siitä, että pohjalla oleva inflaatio olisi saavuttanut huippunsa, Lagarde sanoi.

Pohjainflaatio, joka ei sisällä energian, ruoan, alkoholin ja tupakan hinnanvaihteluja, oli toukokuussa 5,3 prosenttia, kun se huhtikuussa oli 5,6 prosenttia. 20 euromaassa kokonaisinflaatio laski toukokuussa odotettua enemmän eli 6,1 prosenttiin, kun se vielä edelliskuussa oli 7,0 prosenttia.

Kuluttajahintojen nousu on kuitenkin edelleen selvästi yli keskuspankin kahden prosentin tavoitteen. Vaikka hinnat alun perin nousivat korkeiden energiakustannusten seurauksena Venäjän hyökättyä Ukrainaan, on EKP nyt huolissaan siitä, että korkeat palkkavaatimukset kiihdyttävät inflaatiota.

Lagarde sanoi, että ”palkkapaineet ovat voimistuneet entisestään, kun työntekijät saavat takaisin osan ostovoimastaan, jonka he ovat menettäneet korkean inflaation seurauksena”.

EKP on nostanut ohjauskorkoaan 3,75 prosenttiyksikköä sen jälkeen, kun se alkoi kiristää rahapolitiikkaansa viime heinäkuussa. Seuraava korkopäätös on luvassa kesäkuun 15. päivänä, jolloin monet asiantuntijat odottavat 0,25 prosenttiyksikön koronnostoa.