
Kiskon Kivimakasiinin kesä täyttyy eläimellisestä menosta ja kotiseudun historiasta kahden uuden näyttelyn myötä. Esillä on Lumi Saarikosken, Riitta Stewartin ja Marko Lammervon eläinaiheisia teoksia sekä Kiskossa 1900-luvun puolivälissä kuvanneen Lauri Ronin valokuvasuurennoksia.
Eläimellistä menoa -näyttelyyn osallistuminen oli kuvataitelija Lumi Saarikoskelle luonnollinen valinta. Eläinrakkaaksi itseään kuvailevan Saarikosken taiteessa eläimet ovat pääosassa.
– Olen aina kokenut tiettyä yhteyttä eläimiin, Saarikoski kertoo.
Taitelijan mielestä näyttely on tärkeä tässä ajassa, jossa eläimiin suhtaudutaan hyötymisen näkökulmasta.
– Haluaisin, että me ihmiset muistaisimme kaiken, mitä eläimillä on annettavana, Saarikoski pohtii.
Saarikosken taiteellista tyyliä luonnehtii omaleimaisuus. Hänen teoksissaan korostuvat erityisesti useat maalikerrokset sekä tunnistettava maalausjälki, joka syntyy siveltimen pyörivästä liikkeestä. Monipuoliset ja rohkeat värivalinnat heijastelevat taiteilijan henkilökohtaista elämää.
Inspiraation teoksiinsa Saarikoski saa usein myyteistä ja tarinoista, mikä välittyy myös maalausten tunnelmaan. Taitelijan uusin teos Tähdistä tullut, 2023 esittää takajaloillaan seisovaa karhua utuisessa, jopa taianomaisessa maisemassa.
Teos valmistui vasta hiljattain, kun kuvataiteen opettajana toimiva Saarikoski jäi kesälomalle. Ensimmäisellä lomaviikollaan hän maalasi 12-tuntisia työpäiviä saadakseen sen ajoissa valmiiksi.
– Maalipinta ei ole vielä kosketuskuiva, Saarikoski kertoo.

Toinen näyttelyn taitelijoista on Riitta Stewart, joka on taidemaailmassa vielä varsin uusi nimi. Hänen taideuransa alkoi korona-aikana. Tuolloin Kaliforniassa asunut Stewart halusi pitää yhteyttä Suomessa asuviin läheisiinsä maalaamalla heille eläinaiheisia tauluja.
Pian harrastus vei kuitenkin mukanaan, ja itseoppinut taiteilija alkoi herättää kiinnostusta myös taidepiireissä. Nelisen vuotta sitten taideuransa aloittanut Stewart on saanut teoksiaan esille jo useaan näyttelyyn.

Stewart kertoo, että eläimet ovat aina olleet osa hänen elämäänsä, ja suhde niihin on läheinen.
– Kun maalaan, minulle tulee tunne, että eläin istuu vieressäni, Stewart kertoo.
Erityisen rakkaita Stewartille ovat koirat, jotka ovat päässeet useampaan maalaukseen. Boxers -teos kuvaa taitelijan omia lemmikkikoiria. Myös kissaeläimet toistuvat Stewartin teosten aiheissa. Suurissa kissoissa Stewartia kiehtovat ennen kaikkea vaaran tuntu ja esteettisyys.
Tärkein osa Stewartin eläinaiheisia teoksia ovat eläinten silmät.
– Eläimillä on sielukkaat silmät. Niillä kaikilla on oma tarina kerrottavana, Stewart huomauttaa.
Stewartin maalaustyyliä kuvaa lapsenmielisyys, joka syntyy kirkkaista väreistä ja eläinaiheista. Taiteilija maalasi ensimmäiset teoksensa nimenomaan suvun lapsille, ja tyyli on säilynyt ensimmäisistä teoksista saakka.

Eläinteema jatkuu myös kivimakasiinin toisessa kerroksessa, jossa on esillä Marko Lammervon teoksia. Näyttelyssä nähdään laaja kattaus taitelijan maalauksia aina 80-luvulta nykypäivään saakka.
Lammervo on tunnettu ennen kaikkea lintumaalauksistaan, joita nähdään myös Kivimakasiinissa.
– Linnut ja eläimet ovat hyvin tärkeitä. Ne tuovat maalaukseen elämää ja eloa, Lammervo toteaa.
Lammervo pyrkii maalauksillaan puolustamaan eläimiä ja tuomaan esille luonnonsuojelun tärkeyttä.
– Linnusto on muuttunut, ja osa linnuista on harvinaistunut. Lintujen puolesta minä maalaan.
Taiteilija kertoo noudattavansa maalausperinnettä, jossa asiat pyritään kuvamaan mahdollisimman luonnonmukaisesti. Tämä on nähtävissä hänen teoksissaan, joissa huolellisuus ja viimeistelty maalausjälki säilyvät pienintäkin yksityiskohtaa myöten.

Kivimakasiinin kolmannessa kerroksessa siirrytään tunnelmasta toiseen. Siellä esillä on Lauri Ronin valokuvasuurennoksista koostuva Koti Kiskossa -näyttely.
Lauri Roni toimi valokuvaajana Kiskossa ja sen naapurikunnissa 1950-luvulla ja 1960-luvun alussa. Ammattivalokuvaaja Roni ei ollut, vaan leipätyönsä hän teki maanviljelijänä.
– Kiskon seudulla ei ollut tuohon aikaan kuvaajaa, ja Roni otti homman hoitaakseen, kertoo Kisko-seuran hallituksen jäsen Heidi Grahn.
Näyttelyn kuvat ovat vuodelta 1954. Esillä on otoksia ennen kaikkea tapahtumista ja perhejuhlista. Roni toimi kuvaajana muun muassa monen kiskolaisen häissä, hautajaisissa ja rippijuhlissa. Hän otti myös luokkakuvat kaikissa alueen kouluissa.
– Todennäköisesti jokaisessa kiskolaisessa talossa on Ronin kuvia, Kisko-seuran hallituksen jäsen Marjut Koskinen arvioi.
Näyttely esittelee vain pienen osan Ronin kuvista, sillä valokuvaajan tuotannosta löytyy tuhansia negatiiveja. Toistaiseksi niistä on digitoitu noin 2500 kuvaa.
Näyttelyt Kiskon Kivimakasiinissa avoinna 30.7. asti. ti-su klo 13-17

