Ensi viikolla voisi olla näkymä hallitusneuvotteluiden valmistumisesta, arvioi Orpo – veropöydässä on ratkaisun päivien aika

0
Petteri Orpo kommentoi neuvottelujen aikataulua sanomalla, ettei kyseessä ole nopeuskilpailu. LEHTIKUVA / ANTTI AIMO-KOIVISTO
Petteri Orpo kommentoi neuvottelujen aikataulua sanomalla, ettei kyseessä ole nopeuskilpailu. LEHTIKUVA / ANTTI AIMO-KOIVISTO

Hallituksen muodostaja Petteri Orpo (kok.) pitää mahdollisena, että hallitusohjelma saadaan valmiiksi ensi viikolla.

Orpo sanoi toimittajille Säätytalossa maanantaina, että neuvottelut voivat mennä vielä viikonlopun yli, mutta sen jälkeen voisi olla näkymää, että tulisi aidosti valmista.

– Tällä viikolla painetaan niin pitkälle kuin pystytään ohjelmaa, hän sanoi toimittajille Säätytalossa aamulla.

Viikonloppuna on hallitusneuvotteluissa mukana olevan RKP:n puoluekokous.

Keskeneräisiksi kysymyksiksi Orpo luetteli talouden, työllisyyden ja veroratkaisun viimeistelyn. Hänen mukaansa veropöydässä on pohjatyöt tehty ja nyt on ”ratkaisun päivien aika”.

Taloudessa säästökohteita haetaan kaiken aikaa. Sosiaali- ja terveyspalveluista haetaan 1,5 miljardin säästöjä, missä Orpon mukaan on päästy pitkälle.

Orpo huomautti, että monen neuvotteluryhmän työ on ollut pitkään lähes valmis, mutta niissä on odotettu rahoituksen varmistumista.

– Vasta kun saamme talouden kokonaisuuden valmiiksi, muut ryhmät pääsevät viimeistelemään oman osansa, hän sanoi.

Yksi iso kiistanaihe on ollut kehitysyhteistyömäärärahojen leikkausten suuruusluokka. Orpo kertoi puheenjohtajien käsittelevän aihetta tänään neuvotteluissaan ja arveli ratkaisun syntyvän tämän viikon alkupuolella. Neuvottelujen oli määrä alkaa kello 13.

Purra: Talouspöydässä vielä tekemistä

Perussuomalaisten puheenjohtaja Riikka Purra oli niin ikään luottavainen, että ratkaisu kehitysyhteistyömäärärahojen leikkauksista syntyy lähiaikoina.

Myös hän uskoo, että hallitusohjelma voi valmistua ensi viikolla, jos ja kun muutamista jäljellä olevista vaikeista asioista päästään sopuun.

– Talouspöydässä on vielä tekemistä, Purra sanoi medialle Säätytalossa.

Purran mukaan myös sopu ansiosidonnaisen työttömyysturvan porrastamisesta on lähellä, ellei jo valmis.

Vaikeusaste kasvaa

Kristillisdemokraattien puheenjohtaja Sari Essayah luonnehti alkanutta viikkoa toteamalla, että asiat vähenevät, mutta vaikeusaste ainakin osissa asioita kasvaa.

Hän vihjaisi, että neuvottelupöydissä on myös asioita, joita kristillisdemokraatit ei ole valmis edistämään.

– Niitä voidaan jälkikäteen katsoa, mitä sieltä löytyy ja millä tavalla se kädenjälki näkyy hallitusohjelmassa. Jokaisella puolueella on asioita, joita halutaan edistää, ja niitä, joita ei ehdottomasti haluta edistää.

Kristillisdemokraateilla ei ollut kynnyskysymyksiä hallitustunnusteluvaiheessa.

”Ei tunnu missään, vaikka menee hetki”

Hallitusneuvotteluita käydään kuudetta kalenteriviikkoa. Vaaleista tuli viikonloppuna kuluneeksi kaksi kuukautta.

Jos Orpon hallitus ei aloita viimeistään kuluvan viikon keskiviikkona, sen muodostaminen vaaleista on vienyt pidempään kuin Jyrki Kataisen johtamalla ”sixpackilla” vuonna 2011. Kataisen urakka ulosmarsseineen muistetaan lähihistorian vaikeimpana.

Jos hallituksen vaihto lipuu yli tämän viikon lauantain, se ohittaa myös Martti Miettusen (kesk.) niin sanotun hätätilahallituksen. Sen pakotti kasaan presidentti Urho Kekkonen (kesk.) öljykriisin varjossa vuonna 1975, kun vaaleista oli kulunut 69 päivää. Tämän rajapyykin jälkeen Orpon urakka olisi sotien jälkeisen ajan toiseksi pisin.

Orpo kommentoi neuvottelujen aikataulua sanomalla, ettei kyseessä ole nopeuskilpailu. Hän sanoi pitävänsä tärkeimpänä, että neuvotteluissa syntyy hyvä ohjelma ja luottamus puolueiden välille.

– Ei niin sanotusti tunnu missään, vaikka menee hetki, kunhan tulee valmista, Orpo sanoi.

Ilkka Hemmilä, Sanna Nikula