EU-maat historialliseen sopuun maahanmuutto- ja turvapaikkapolitiikasta

0

EU-maat pääsivät torstaina illalla neuvotteluiden jälkeen sopuun yhtenäisen maahanmuutto- ja turvapaikkapolitiikan ydinkohdista. Sopu kahdesta asetuksesta syntyi EU:n puheenjohtajamaa Ruotsin johdolla Luxemburgissa EU-maiden sisäministerien kokouksessa.

Alustava sopu tarkoittaa, että asia voi edetä EU-parlamenttiin neuvoteltavaksi lopullisesta lainsäädännöstä, joka vaatii yhteisen kannan jäsenmailta ja Euroopan parlamentilta. Suomea edustanut suurlähettiläs Markku Keinänen arvioi kokouksen jälkeen, että lopullisena tavoitteena on saavuttaa paketista yhteisymmärrys ennen ensi vuoden kesäkuussa pidettäviä EU-vaaleja.

Sopuun tarvittiin hyväksyntä suurimmalta osalta EU-maista, joiden oli edustettava vähintään 65:tä prosenttia unionin väestöstä. Yhteisymmärrys turvapaikkapolitiikasta syntyi vuosia kestäneen kiistelyn jälkeen.

Paketissa määritellään muun muassa, miten muiden on autettava suuren turvapaikanhakijamäärän kohtaavia EU-maita. Niin ikään kokonaisuus sisälsi muun muassa velvollisuuden tietyssä tapauksessa käsitellä turvapaikkahakemukset nopeutetusti unionin ulkorajoilla.

Lähteenä myös uutistoimisto AFP.