Euroalue vajosi sittenkin tekniseen taantumaan alkuvuonna

0
Kansantalouden katsotaan olevan teknisessä taantumassa, kun bruttokansantuote supistuu kahtena vuosineljänneksenä peräjälkeen. LEHTIKUVA/AFP
Kansantalouden katsotaan olevan teknisessä taantumassa, kun bruttokansantuote supistuu kahtena vuosineljänneksenä peräjälkeen. LEHTIKUVA/AFP

Euroalueen talous painui tekniseen taantumaan alkuvuoden aikana, ilmenee EU:n tilastokeskuksen Eurostatin tiedoista.

Tarkentuneiden tietojen mukaan bruttokansantuote supistui vuoden ensimmäisellä neljänneksellä 0,1 prosenttia edellisestä neljänneksestä. Euroalueen talous supistui saman verran myös viime vuoden loppuneljänneksellä.

Talouden katsotaan olevan teknisessä taantumassa, kun bruttokansantuote supistuu kahtena vuosineljänneksenä peräjälkeen.

Aiemmin julkaistujen ennakkotietojen perusteella 20 jäsenmaan euroalue olisi lievästi välttänyt teknisen taantuman. Torstaina julkaistut tarkentuneet luvut jäivät kuitenkin ennakkotietoja heikommiksi ja painoivat euroalueen äärimmäisen niukasti tekniseen taantumaan.

Euroalueen ensimmäisen vuosineljänneksen vaisuun kehitykseen vaikuttivat yksityisen ja julkisen kulutuksen vähentyminen. Toukokuun lopulla kerrottiin, että Euroopan suurin kansantalous Saksa oli painunut alkuvuonna taantumaan.

Suomessa alkuvuoden talouskasvu jäi viimeisimpien tietojen mukaan selvästi ennakkotietoja heikommaksi. Tilastokeskuksen mukaan Suomen bruttokansantuote kasvoi tammi-maaliskuussa 0,2 prosenttia edellisestä vuosineljänneksestä, kun aiemmin alkuvuodelle oli haarukoitu 1,1 prosentin kasvua.

Iiro-Matti Nieminen