Fanitus antaa tärkeän tunteen kuulumisesta joukkoon – mielihyvän saaminen on fanittamisen keskeinen tunne

0
Antti Ketonen ja hänen vantaalainen faninsa Tanja Tikkanen karaokessa vuonna 2019. Kuva: Tanja ja Jussi Tikkanen

Fanitus tuo mielihyvää ja antaa tunteen siitä, että kuuluu johonkin joukkoon. Fanikulttuuriin perehtynyt tutkija Tanja Välisalo Jyväskylän yliopistosta huomauttaa, että fanitus voi olla hyvinkin merkityksellinen asia yksilölle.

– Joukkoon kuuluminen on tietoisuutta siitä, että muutkin kokevat samalla tavalla. Tämä ei vaadi edes sitä, että olisi aktiivisesti vuorovaikutuksessa muiden fanien kanssa, Välisalo sanoo.

Samanhenkisten yhteisö vahvistaa ja tukee yksilön identiteettiä.

– Se rakentaa tietämystä siitä, kuka minä olen ja vahvistaa tunnetta siitä, että olen hyvä tällaisena kuin olen.

Välisalo toteaa, että fanisuhteen antama mielihyvä toistuu fanitutkimuksissa usein. Fanituksen merkitys myös vaihtelee yksilön eri elämänvaiheissa.

– Fanitus voi antaa iloa ja riemua, mutta vaikeassa elämäntilanteessa tuttujen laulujen lyriikat antavat yhtä hyvin lohtua ja tukea.

Välisalo muistuttaa, että perinteisessä maatalousyhteiskunnassa yhteisöt tulivat ihmisille annettuina, mutta nyt aika on toinen.

– Jonkin artistin, urheilujoukkueen tai tv-sarjan fanitus on oma valinta, jonka pohjana on omat arvot. Voit hakea samanhenkisiä ihmisiä ja päättää, mihin joukkoon kuulut.

Uskollinen fani voi nähdä paljonkin vaivaa sen eteen, että näkee oman idolinsa tai toteuttaa muita fanitukseen liittyviä toiveitaan. Välisalo korostaa teknisen kehityksen mahdollistavan tänä päivänä aivan erilaiset fanisuhteet kuin vuosikymmeniä sitten.
– Sosiaalisen median kautta voi seurata idoleiden elämää aivan eri tavalla kuin ennen, kun aiemmin tapahtumat tai keikat olivat ainoita tapoja nähdä idoleitaan läheltä. Sosiaalinen media mahdollistaa kokemuksen pääsystä idolien lähelle ja myös vastavuoroisuus on mahdollista.
Sosiaalinen media on tuonut myös varsinkin nuorille aivan uusia idoleita kuten tubettajat.
– Tubettajat ovat usein taviksia niin kuin heidän faninsakin, Välisalo huomauttaa.

Tanja Välisalo sanoo 2 000-luvun tuoneen fanitukseen entistä enemmän leikittelyä ja leikillisyyttä.
– Fanina voi heittäytyä ja irrotella. Oman faniyhteisön tuoma turva antaa siihen osaltaan rohkeutta.
Pitkän ja uskollisen fanisuhteen aikana fanittamisen tavat vaihtelevat. Välisalo korostaa, että faniuden ulkoiset tunnusmerkit riippuvat paljolti fanikulttuurista.
– Toisaalta fanisuhteen alkuajoille voi olla tyypillistä ulkoisten merkkien korostaminen. Pukeutumisella, hiustyylillä tai muulla osoitetaan, että kuuluu johonkin joukkoon. Myöhemmin fanitukseen liittyvät arvot voivat olla jo niin syvällä, että ulkoisia tunnusmerkkejä ei tarvita. Punkkari on punkkari, vaikka ei tunnusta sitä ulkonäöllään, Välisalo toteaa.

 

Lue myös:

Takana 335 Neljänsuoran keikkaa ja kymmeniä Antti Ketosen keikkoja – Tanja ja Jussi Tikkasen rakkaustarina on samalla monen vuoden fanimatka