Fortum selvittää amerikkalaisyhtiön kanssa uuden ydinvoiman mahdollisuuksia Suomessa ja Ruotsissa

0
Fortum ja yhdysvaltalainen Westinghouse tutkivat uuden ydinvoiman mahdollisuuksia Suomessa ja Ruotsissa.
Fortum ja yhdysvaltalainen Westinghouse tutkivat uuden ydinvoiman mahdollisuuksia Suomessa ja Ruotsissa.

Energiayhtiö Fortum ja amerikkalainen ydinteknologian toimittaja Westinghouse Electric Company selvittävät uuden ydinvoiman mahdollisuuksia Suomessa ja Ruotsissa.

Fortum kertoo tiedotteessaan, että uuden ydinvoiman kehittämisen ja käyttöönoton edellytysten tutkimisesta on allekirjoitettu aiesopimus.

Mahdolliset investointipäätökset tehdään myöhemmin.

Fortumin mukaan aiesopimus on osa yhtiön viime marraskuussa käynnistämää selvitystä uuden ydinvoiman tulevaisuuden edellytyksistä. Se on tähän liittyen tehnyt yhteistyösopimuksia useiden yritysten kanssa.

Fortum on ilmoittanut tutkivansa kaksivuotisen ohjelman aikana laaja-alaisesti kaupallisia, teknologisia, yhteiskunnallisia, poliittisia ja lainsäädännöllisiä edellytyksiä sekä pienydinvoimalle että suurille reaktoreille Suomessa ja Ruotsissa. Tutkimuksessa tarkastellaan myös uusia kumppanuuksia ja liiketoimintamalleja.

Westinghouse kehittää parhaillaan suurten ydinvoimalaitosten lisäksi pienydinvoimaa. Yhtiö arvioi, että ensimmäinen toimiva SMR-yksikkö eli pienydinvoimala olisi käytettävissä vuonna 2033.