Heinäkuussa äänestetään vuoden salolaisesta teosta – ehdotuksia palkittavista teoista tuli jälleen kymmeniä

0
Iltatorilla sattui eilen synkkä välikohtaus. SSS-arkisto/MARKO MATTILA

Vuoden salolainen teko -kilpailun finaaliäänestys on jälleen käynnissä. Finaaliin ylsi kaikkiaan kymmenen ehdokasta.

Kilpailun tarkoituksena on huomioida ja kunnioittaa oman yhteisönsä hyväksi työtä tehneitä salolaisia. Näin kertoo kilpailua organisoivan Salon nuorkauppakamarin projektipäällikkö Tommi Laamanen.
– Salossa on todella monta vastuullista ja yhteisöllistä tekijää, jotka tekevät pyyteettömästi hyviä asioita. Kilpailun tarkoitus on tuoda näitä tahoja ja tekoja esille.

Aiemmin Vuoden salolaisen teon sijasta palkittiin Positiivisin salolainen. Palkinto jaettiin kaikkiaan 18 kertaa. Viime vuonna kilpailu toteutettiin ensi kertaa nykyisellä konseptilla, jossa palkitaan yksittäisten ihmisten sijaan tekoja. Monet ehdolla olevista teoista ovatkin vaatineet usean ihmisen työpanoksen.

Vuoden salolainen teko -palkinnon saajaksi on saanut tuttuun tapaan ehdottaa esimerkiksi salolaista yhdistystä, yritystä, urheiluseuraa, työpaikkaa, koulu- tai opiskelijaryhmää tai yksittäistä henkilöä. Palkinnonsaajaksi on voinut esittää tekoja edellisen kalenterivuoden eli vuoden 2022 ajalta.

Ehdotuksia otettiin vastaan toukokuusta kesäkuu alkuun saakka. Tommi Laamasen mukaan niitä kertyi tänä vuonna noin neljäkymmentä.

Ehdotuksia palkinnon saajaksi tuli laidasta laitaan. Laamasen mukaan niiden joukkoon pääsi henkilöitä ja tahoja, jotka ovat tehneet työtä muun muassa lasten, vanhusten ja kyläyhteisöjen hyväksi. Samoista henkilöistä tai tahoista ehdotuksia tuli vain vähän.
– Samoja ehdokkaita oli ilmiannoissa vain kymmenkunta. Ehdokkaiden karsimisessa olikin kova työ, Laamanen kertoo.

Finalistit valitsivat Salon nuorkauppakamari, edellisen vuoden voittaja Etnosalo ry sekä yhteistyökumppanit. Tämän vuoden pääyhteistyökumppanit ovat Lounaismaan Osuuspankki sekä Suur-Seudun Osuuskauppa. Muita yhteistyökumppaneita ovat Salon nuorisovaltuusto, Salonjokilaakso, Salon Seudun Sanomat ja Salon Iltatori ry.

Finalistien valinnassa painotettiin tänä vuonna Kylien salo -teemaa. Tommi Laamanen kertoo, että kymmenen kärkeen valikoitui ehdokkaita koko Salon alueelta. Ehdokkaat edustavat laajasti myös eri ikäryhmiä.
– Voisi sanoa, että teoissa näkyy vaikuttavuus lapsesta vaariin, Laamanen toteaa.

Myös ehdotusten määrä vaikutti finaaliin pääsyyn. Laamasen mukaan kymmenen kärkeen pääsivät ne tahot ja teot, jotka saivat useampia ehdotuksia. Mitään poissulkevia periaatteita valinnassa ei kuitenkaan ollut.
– Kilpailussa etsitään matalan kynnyksen hyvän mielen tekoja. Itse teko ja vaikuttavuus ovat pääpointteja, jotka raati on valinnassaan huomioinut.

Kilpailun finaaliäänestys on nyt käynnissä, ja jatkuu aina elokuun ensimmäiseen päivään saakka. Äänestää voi Salon nuorkauppakamarin verkkosivuilla osoitteessa www.jcsalo.fi . Finalisteista on tulossa yksityiskohtaisemmat esittelyt nuorkauppakamarin sosiaalisen median sivuille.

Vuoden salolainen teko julkistetaan iltatorilla 3. elokuuta, jolloin paikalla ovat kaikki finalistit. Kilpailun voittaja valitaan täysin annettujen yleisöäänten perusteella. Palkitsemistilaisuus alkaa kello 17.30. Voittaja palkitaan kiertopokaalilla ja kunniamaininnalla.

Vuoden salolainen teko 2023 finalistit

Vuoden salolainen teko -kilpailun vuoden 2023 finaaliin ylsivät seuraavat kymmenen tahoa.

Salva ry – Seniorimessut

Salon Iltatori ry – Iltatorin jatkuvuuden mahdollistaminen

Iltatori ry mahdollistaa Salon perinteiset iltatorit. Iltatoriperinne on ilahduttanut salolaisten kesätorstaita jo yli 40 vuoden ajan.

Vilpas on ehdolla Vuoden salolainen teko -kilpailussa järjestämällään And1 -turnauksella. Kuva: SSS-arkisto/MARKO MATTILA.

Vilpas ry (koripallo) – And1 -turnaus

Vilpas on järjestänyt Salossa valtakunnallisen juniorikoripallotapahtuman And1 -turnauksen nyt jo viidentoista vuoden ajan. Tapahtuma on järjestetty alusta saakka talkoovoimin.

Salon Teatteri ry – Teatterin toiminnan jatkaminen

Salon teatteri ry on tunnettu salolainen kulttuuritoimija, joka on jatkanut toimintaansa sinnikkäästi vaikeissakin olosuhteissa. Viime vuonna teatteri muutti uusiin tiloihin, mutta toimita ja esitykset jatkuivat.

Sukellusseura Simppu ry – Salon seudun uimarantojen puhdistus

Sukellusseura huolehtii Salon seudun rantojen kunnosta ja puhtaudesta. Seuran jäsenistö sukeltaa rannoilla joka vuosi ennen uimakauden alkua, ja puhdistaa ne ylimääräisistä roskista ja tavaroista.

Salon Palloilijat – Nousu ykköseen

Joutsenlauma eli Salon Palloilijoiden miesten edustusjoukkue onnistui viime vuonna nousemaan Ykköseen ensi kertaa sitten vuoden 2001.

Tuohitun kyläyhdistys ahkeroi talkoovoimin leikkipuiston alueen lapsille, ja pääsi Vuoden salolainen teko -kilpailussa finaalikymmenikköön. Kuva: SSS-arkisto/Kirsi-Maarit Venetpalo

Tuohitun kyläyhdistys ry – Tuohitun leikkipuiston rakentaminen

Tuohitun kyläyhdistyksen jäsenet yhdistivät voimansa ja rakensivat alueen lapsille oman leikkipuiston, jonka avajaisia vietetään heinäkuun alussa.

Lossirannan kesäravintola – Angelniemen kyläyhteisön elävöittäminen

Lossinrannan kesäravintola on elävöittänyt pientä Angelniemen kyläyhteisöä tapahtumillaan jo usean vuoden ajan.

Vilpas ry (yleisurheilu) – Yleisurheilun nuorisovalmennustoiminnan kehittäminen

Vilpas ry on tehnyt merkittävää työtä salolaisten lasten ja nuorten yleisurheiluvalmennuksen kehittämiseksi, mikä on poikinut saavutuksia SM- ja EM-tasoilla saakka.

Salo Golf ry – Ilmainen golfkoulu lapsille

Salo Golf ry on järjestänyt kesäkaudella lapsille ilmaisen golfkoulun jo lähes 10 vuoden ajan.