
Perus bensalenkkari. Näin Salon seudun ammattiopistosta juuri autokorimekaanikoksi valmistunut, 32-vuotias Tiina Ståhlberg kuvaa itseään.
– En koskaan vie omaa autoani huoltoon. Korjaamme puolisoni kanssa kaiken itse. Autojen laittaminen on yksi lempiharrastuksistamme, Ståhlberg taustoittaa.
Ståhlbergin tie autoalan opintoihin oli pitkä, muttei odottamaton. Hän oli lapsena mukana isänsä ja isoisänsä autonkorjausprojekteissa ja halusi opiskella autoalaa heti peruskoulun päätyttyä.
– Vanhempani kannustivat sen sijaan käymään lukion ja suorittamaan korkeakoulututkinnon. Näin sitten teinkin. Vähän vanhempana olen oppinut paremmin kuuntelemaan itseäni.
Ståhlbergilla on takanaan muutamakin tutkinto. Hän valmistui vuonna 2014 media-assistentiksi, vuonna 2018 sairaanhoitajaksi ja nyt vuonna 2023 autokorimekaanikoksi. Lisäksi hän kävi armeijan ja palasi kotiin vuoden jälkeen vänrikkinä.
Energiaa jatkuvaan kouluttautumiseen on Ståhlbergilla luonnostaan. Hänen ammatillinen kiinnostuksensa on laaja-alaista.
– Minua innostaa kaikki. Haluan osata mahdollisimman paljon ja selviytyä itsenäisesti erilaisista tilanteista. Jos sota syttyy, minulla on ainakin jo hyvät ensiaputaidot sekä autonkorjaustaidot olemassa, hän naurahtaa.
Sairaanhoito oli Ståhlbergille pitkäaikainen haave ja kutsumusammatti. Vakituista paikkaa ei kuitenkaan valmistumisen jälkeen löytynyt.
– Tein kolme vuotta keikkatöitä, eikä vakinaista paikkaa irronnut. Nythän niitä riittäisi, mutta se homma on tässä kohtaa jo taputeltu.

Monialaisella valmistuneella on vakituinen työpaikka Salon Pro-Värissä. Pro-Väri myy esimerkiksi automaaleja ja muita pintakäsittelytuotteita.
Ståhlberg on työnimikkeeltään markkinoinnin ja myynnin sihteeri.
– Päätyöni on asiakkaiden tilausten hoitamista, mutta taitan myös esimerkiksi asiakaslehteä ja teen markkinointia kaikkiin sosiaalisen median kanaviimme, Ståhlberg kertoo.
Vaikkei hän tee autokorimekaanikon töitä työajallaan, hän pääsee jatkuvasti hyödyntämään koulutustaan.
– Meillä on omat myyntiteknikot, jotka vastailevat erilaisiin kysymyksiin vaikkapa autojen pintavaurioista, mutta minullekin osoitetaan usein vastaavanlaisia kysymyksiä. Ymmärrän koulutukseni ansiosta, miten paikkausprosessit etenevät ja millaisiin vaurioihin hyödynnetään mitäkin tuotteita.
Ståhlbergin piti ammattiopistolla tehdä itse paikkauksia ja maalauksia. Hän kiintyi sen verran hommaan, että tahtoisi saada joskus maalausuunin kotiinkin.
– Autoalalla työskentelevä puolisoni haaveilee, että perustaisimme jonain päivänä yhteisen yrityksen. Minä olen tässä asiassa vähän jarrutellut, yritystoimintaan liittyy kuitenkin sen verran moninaisia haasteita.
Ståhlberg viihtyi Salon ammattiopistossa hyvin. Hän koki tulleensa opintojen aikana yksilöllisesti huomioiduksi ja saavansa suorittaa opintoja omaan tahtiinsa.
– Toisaalta tämä on varmasti myös resurssikysymys, sillä meitä oli alle 10 opiskelijaa korikorjauspuolella.
Ståhlberg sai hyväksiluettua aikaisempia opintojaan ja pääsi siksi keskittymään täysillä itse asiaan.
– Nautin työssäoppimisjaksoista erityisesti, niiden aikana opin ehdottomasti eniten. Pro-Väriin pääsin kesätöihin vuonna 2021, mikä tietysti auttoi viime syksynä saamaan vakituisen työpaikan.
Juuri valmistunut korikorjaaja ei usko, että hänen koulutuspolkunsa on nyt taputeltu kokonaan.
– En ole ehkä ihan vielä siellä, missä haluaisin olla. Mutta sitä en pysty itsellenikään määrittelemään, mitä seuraavaksi tahtoisin tehdä.
Tänä vuonna Ståhlberg pääsee kuitenkin hetkeksi lepäämään laakereilleen. Hänellä on ensimmäinen palkallinen kesäloma koskaan.
– Se on ihan ihmeellistä. Aion ainakin toteuttaa pitkäaikaisen tavoitteeni ja mennä katsomaan Huutokauppakeisaria.
Hirvaskankaalle Ståhlberg aikoo hurauttaa puolisonsa kanssa juuri ostetuilla moottoripyörillä.
– Sitäkään hankintaa en aikaisemmin uskaltanut oikein tehdä. Nyt vakituisen työn ja turvatumman toimeentulon ansiosta on aivan uudenlaisia mahdollisuuksia.