HS: Hallitusneuvotteluissa haetaan jopa 2 miljardin säästöjä eläkeuudistuksesta

0
HS:n mukaan eläkeuudistusasiasta kaavaillaan hallitusneuvotteluissa tehtävänantoa työmarkkinajärjestöille. LEHTIKUVA / Roni Rekomaa
HS:n mukaan eläkeuudistusasiasta kaavaillaan hallitusneuvotteluissa tehtävänantoa työmarkkinajärjestöille. LEHTIKUVA / Roni Rekomaa

Hallitusneuvotteluissa haettavasta julkisen talouden kuuden miljardin sopeutuksesta kahden miljardin osuutta haetaan eläkejärjestelmän uudistuksesta, kertoi Helsingin Sanomat lähteidensä pohjalta keskiviikkona. HS:n mukaan neuvotteluissa kaavaillaan asiasta tehtävänantoa työmarkkinajärjestöille.

Uudistuksen uskotaan säästävän pitkällä aikavälillä jopa noin kaksi miljardia euroa, mutta kirjauksesta ei vielä ole sopua ja summa voi HS:n mukaan olla lopulta pienempi. Eläkeuudistuksen sisältö kuuluu lähtökohtaisesti työmarkkinajärjestöjen tontille, mutta hallitus voi asettaa reunaehdoksi julkisen talouden vahvistamisen.

Valtiovarainministeriö on ehdottanut eläkkeen karttumisen lakkauttamista tutkinnoista ja työttömyyden ajalta, leskeneläkkeiden rajoittamista ja kansaneläkkeiden leikkaamista pientä työeläkettä saavilta.