Hufvudstadsbladet saa ruotsalaisen pääomistajan – Dagens Nyheterin päätoimittaja yhtiön liiketoiminnan ja hallituksen johtajaksi

0
Suomen suurin ruotsinkielinen sanomalehti Hufvudstadsbladet saa ruotsalaisen pääomistajan. Lehteä julkaisevan KSF Median osake-enemmistö siirtyy Bonnier Newsille. Kuvituskuva. LEHTIKUVA / Roni Rekomaa
Suomen suurin ruotsinkielinen sanomalehti Hufvudstadsbladet saa ruotsalaisen pääomistajan. Lehteä julkaisevan KSF Median osake-enemmistö siirtyy Bonnier Newsille. Kuvituskuva. LEHTIKUVA / Roni Rekomaa

Suomen suurin ruotsinkielinen sanomalehti Hufvudstadsbladet saa ruotsalaisen pääomistajan. Ruotsalaiseen mediakonserniin Bonnier Groupiin kuuluva Bonnier News hankkii suunnatulla osakeannilla 51 prosentin osuuden HBL Media -yhtiöstä. 49 prosentin vähemmistöosuus jää Konstsamfundet-yhdistykselle, joka on tähän asti omistanut Hufvudstadsbladetia ja muita ruotsinkielisiä lehtiä julkaisseen KSF Median kokonaan.

Yhteistyöhanke vaatii seuraavaksi Kilpailu- ja kuluttajaviraston hyväksynnän. Kun hanke toteutuu, KSF Media vaihtaa nimensä HBL Mediaksi.

Konstsamfundet on vuosittain tukenut KSF Mediaa 2,5–3,5 miljoonalla eurolla, koska lehdenteko on ollut raskaasti tappiollista. Tuki pysyy suunnilleen vastaavalla tasolla myös uuden yhteistyön toteutuessa, sanoi Konstsamfundetin toimitusjohtaja Stefan Björkman.

Sopimukseen sisältyy pitkäaikainen strateginen yhteistyö Hufvudstadsbladetin ja Ruotsin suurimman päivälehden Dagens Nyheterin välillä.

Yhteisesti omistetun yhtiön liiketoiminnan johtajaksi tulee vastaisuudessa Dagens Nyheterin päätoimittaja ja liiketoiminta-alueen johtaja Peter Wolodarski. Hänestä tulee myös HBL Median hallituksen puheenjohtaja.

Wolodarskin mukaan Dagens Nyheter voi tukea HBL Mediaa niin julkaisemisen, teknologian kuin liiketoiminnankin alueilla. Dagens Nyheter on viime vuosina kyennyt kääntämään tuloksensa tappiolta voitolliseksi ja kasvattamaan tilaajamääriään tuntuvasti.

– On aika ajoin herännyt kysymyksiä, onko perinteisellä sanomalehdellä, kuten HBL:llä tai Dagens Nyheterillä tulevaisuutta. Mutta me uskomme, että olemme kymmenen viime vuoden aikana löytäneet sellaisen tien eteenpäin, joka perustuu journalismiin ja digitaalisiin tilauksiin, Wolodarski sanoi tiedotustilaisuudessa.

Myös HBL on viime vuoden aikana kyennyt kasvattamaan digitaalisten tilaustensa määrää viidenneksellä.

”Yhteistyöhön ei ryhdytä säästösyistä”

Konstsamfundetin hallituksen puheenjohtaja Gunvor Kronmanin mukaan yhteistyöhön ei ryhdytä säästösyistä, vaan tavoitteena on kehittää lehtien sisältöä edelleen ja samalla syventää Suomen ja Ruotsin välistä suhdetta.

– En ole koskaan ennen nähnyt niin suurta kiinnostusta uudistaa ja kehittää maidemme välisiä yhteyksiä, Kronman sanoi.

Yhteistyö merkitsee sitä, että HBL:n lukijoille voidaan tarjota lisää sisältöä, sanoi päätoimittaja Erja Yläjärvi, joka on siirtymässä Helsingin Sanomien päätoimittajaksi.

– Maailma, tiede, tekniikka, ilmasto, yhteiskunnalliset asiat. On monia alueita, jotka kiinnostavat meidän lukijoitamme ja joita meillä itsellämme ei ole resursseja seurata täältä käsin, Yläjärvi sanoi.

Wolodarskin mukaan HBL saa käyttöönsä muun muassa Dagens Nyheterin ulkomaankirjeenvaihtajien tuottamat jutut. Lisäksi tarjolle saattaa tulla pakettitilauksia, joihin sisältyy sekä HBL että DN.

Suomalainen mediamarkkina kiinnostaa

KSF Median toimitusjohtaja Anna Hellerstedt uskoo, että yhteistyö luo mahdollisuuksia lisätä lehtien tilausten määrää. Lehtien sisällöstä päätetään edelleen Suomessa, hän korosti.

– Toimituksia johdetaan kuten aikaisemminkin Suomesta, ja Hufvudstadsbladetin päätoimittaja on edelleen HBL:n, VN:n ja ÖN:n vastaava päätoimittaja, Hellerstedt vakuutti tiedotteessa.

Bonnier Newsin toimitusjohtaja Anders Eriksson perusteli hanketta sillä, että Bonnier haluaa tukea suomenruotsalaista kulttuuria ja ruotsin kieltä Suomessa. Samalla se tarjoaa yhtiölle mahdollisuuden tutustua lähemmin Suomen mediamarkkinaan.

– Olemme vakuuttuneita, että yhteisomistus varmistaa Hufvudstadsbladetin, Västra Nylandin ja Östnylandin tulevaisuuden samalla, kun se tuottaa molemmille osapuolille arvoa. Sopimuksella on ratkaiseva merkitys myös ruotsin kielen tulevaisuudelle Suomessa, Eriksson sanoi tiedotteessa.

Suomen markkinat eivät ole Bonnierille tuntematonta maastoa. MTV oli Bonnierilla kahdentoista vuoden ajan ennen kuin se vuonna 2019 kaupattiin Telialle. Kustannusyhtiö WSOY:n Bonnier hankki Sanomalta vuonna 2011. Lisäksi Stockmannin omistama Akateeminen Kirjakauppa myytiin Bonnier-konsernille vuonna 2015.

”Amos olisi tyytyväinen”

Hufvudstadsbladet perustettiin vuonna 1864 samana vuonna, kun yhteistyökumppani Dagens Nyheter sai alkunsa. HBL:n osti vuonna 1921 liikemies Amos Anderson, joka testamenttasi koko mittavan omaisuutensa Konstsamfundetille.

Kronman uskoi, että Anderson pitäisi nyt tehdystä ratkaisusta.

– Olemme vakuuttuneita, että Amos Anderson itse olisi tehnyt tämän sopimuksen vastaavassa tilanteessa. Amos kirjoittaa testamentissaan, että Hufvudstadsbladetia pitää johtaa liiketoiminnallisten periaatteiden mukaisesti. Lehteä piti hänen mielestään hoitaa niin, että se olisi mahdollisimman kannattava, koko maan parasta ajatellen ja suomenruotsalaisuuden tulevaisuuden varmistamiseksi, Kronman sanoo.

_______

Juttua korjattu kello 10.45: Konstsamfundet ei ole säätiö vaan yhdistys.

Korjattu aikaisemmasta uutisesta muotoilua uudesta omistusjärjestelystä kello 10.06: Bonnier News ei osta enemmistöä KSF Mediasta vaan tulee pääomistajaksi uuteen yhtiöön, josta KSF Media omistaa 49 prosenttia.

Nina Törnudd