IFK Göteborgin juhlat jälleen Venlojen viestissä, Paimion Rastin Milja Väätäjälle tuli seinä vastaan ankkuriosuudella – ”On ollut liikaa ulkomaanmatkoja ja liikaa vähän kaikkea ja sitä myötä liian vähän palautumismahdollisuuksia”

0
Ingrid Lundanes (vas.), Sanna Fasth, Sara Hagström ja Simona Aebersold juhlivat Venlojen viestin ykköstilaa, joka tuli IFK Göterborgille ylivoimaiseen tyyliin. Kuva: Lehtikuva/Heikki Saukkomaa

IFK Göteborgin huippunelikko murskasi kilpailijansa Porvoon hellekelissä käydyssä suunnistuksenVenlojen viestissä. Norjalainen Ingrid Lundanes oli avausosuuden kahdeksas, mutta toisella osuudella sveitsiläinen Simona Aebersold siirsi joukkueen johtoon, jonka ruotsalaiset Sanna Fast ja Sara Hagström varmuudella pitivät.

Maalissa Göteborg oli liki viisi minuuttia ennen OK Linnétä ja joensuulaista Kalevan Rastia. Paimion Rasti oli tiukan taistelun jälkeen maalissa 19:s.

Göteborg oli kilpailun suursuosikki rohmuttuaan keväällä Tiomilasta kaksoisvoiton.

– Pääsin ankkuriosuudelle haluamassani asemassa eli johdossa. Otin aikaa suunnistukselle, kun sitä oli ja suunnistin varmasti, ankkuri Sara Hagström sanoi.

Hagström pääsi maastoon vain 38 sekunnin johdossa, takana vaani liettualainen IGTISA, joka kuitenkin oli maalissa vasta yhdeksäs. Ja Hagströmin varmistelukin toi ankkuriosuuden toiseksi nopeimman ajan, vain viime vuodet naisten suunnistusta hallinnut Stora Tunan Tove Alexandersson oli hieman nopeampi.

– On erityisen hienoa voittaa Venlat näin kovassa joukkueessa, totesi toisen osuuden suunnistanut Simona Aebersold, joka aiemmin on edustanut Tampereen Pyrintöä.

Tällä hetkellä maailman parhaana naissuunnistajana viilettävä Hagström antoi hänkin suitsutusta Venlojen kilpailulle.

– Rakastan tätä Jukolaa! Täällä on niin paljon porukkaa ja myös seurastamme on iso ryhmä täällä, hän hehkutti.

Kalevan Rasti taisteli tiukasti kakkossijasta, mutta loppurasteilla Linnén ankkuri Johanna Öberg taltutti joensuulaisten ankkurina suunnistaneen Miia Niittysen. Tavallisesti ankkurina juokseva Marika Teini oli nyt kolmannella osuudella ja tämä aiheutti kysymyksiä.

– Miia halusi juosta ankkurina ja minä en, ei siinä sen kummempaa syytä ole, Teini selvitti niukkaan tyyliinsä.

Teini kolhaisi myös polveaan metsässä, mutta vakuutti, ettei vamma ole paha, eikä häiritse valmistautumista reilun kolmen viikon päässä odottaviin MM-kisoihin. Myös toisen osuuden suunnistanut Ida Haapala ja ankkuri Niittynen on valittu Suomen MM-joukkueeseen.

Paimion Rastin viesti kulki hieman alavireisesti. Ina Weterlundin, Tuulia Vibergin ja Inga Damben osuuksien jälkeen Milja Väätäjä pääsi ankkuriosuudelle sijalla 14, aikaeroa kärkeen oli yli seitsemän minuuttia ja kymmenenteen sijaan kolme minuuttia.

Se olisi kenties Väätäjän hyvänä päivänä ollut kurottavissa, mutta nyt ei ollut sellainen päivä.

– Alku lähti kyllä hyvin, mutta jo kolmannen rastin jälkeen tuli seinä vastaan ja aloin tehdä virheitä, Väätäjä selvitti.

Milja Väätäjä toi Paimion Rastin Venlojen viestin maalin sijalla 19. Kuva: Seppo Väli-Klemelä

Kiritaistelu Göteborg Majornan maajoukkuenaista Lina Strandia vastaan oli kova ja lopulta Rastille ja Majornalle tuomittiin sama aika ja sija.

Väätäjä ei syyttänyt uupumisestaan hellettä, vaan kertoi, että parempaan ei nyt ole paukkuja.

– Olen jo jonkin aikaa ollut alavireinen, eikä palautuminen suju tarvittavassa määrin. On ollut liikaa ulkomaanmatkoja (maailmancup Norjassa ja MM-näyttökisat Sveitsissä) ja liikaa vähän kaikkea ja sitä myötä liian vähän palautumismahdollisuuksia, Väätäjä summasi olotilansa.

Pieni jännityspala tuli vielä maaliintulon jälkeenkin, kun Väätäjän sähköisestä leimauskortista ei löytynyt yhtä rastileimaa. Tarkastuksessa selvisi, että leima puuttui viimeiseltä rastilta ja kortissa olevasta pahvisesta tarkistuslapusta löytyi varaleimana toimiva piikin jälki ja joukkueen suoritus hyväksyttiin.

Angelniemen Ankkuri oli 77:s. Heini Saarimäki, Sanni Elo, Jonna Juva ja Henna Yliluikki suoriutuivat kuumasta iltapäivästä 1 558 joukkueen joukossa kutakuinkin odotusten mukaisesti.

Kirjoittaja: Seppo Väli-Klemelä