Iltalehden tiedot: Presidentin valtaoikeuksien vähentämistä valmistellaan

13
Hallitusneuvottelut alkoivat vapun jälkeen tiistaina 2. toukokuuta, joten neuvotteluissa alkaa huomenna tiistaina kuudes viikko. LEHTIKUVA / EELIS BERGLUND
Hallitusneuvottelut alkoivat vapun jälkeen tiistaina 2. toukokuuta, joten neuvotteluissa alkaa huomenna tiistaina kuudes viikko. LEHTIKUVA / EELIS BERGLUND

Tällä vaalikaudella aiotaan tehdä parlamentaarinen selvitys tasavallan presidentin valtaoikeuksien vähentämisestä sekä pääministerin aseman vahvistamisesta, uutisoi Iltalehti lauantaina puoluelähteisiin vedoten.

Tulevan hallituksen ohjelmaan on lehden mukaan tulossa kirjaus perustuslakiin kirjattujen presidentin ja valtioneuvoston valtaoikeuksien muutostarpeista.

Iltalehti kysyi hallituksen muodostaja Petteri Orpolta (kok.) keskiviikkona, kokeeko hän tarvetta pääministerin aseman vahvistamiselle Suomen Nato-politiikassa.

– Jos jotain lähdetään muuttamaan näissä meidän instituutioiden välisissä suhteissa, se edellyttää minusta parlamentaarista yhteisymmärrystä. En lähtisi tällä hetkellä etukäteen linjailemaan, onko tarvetta, Orpo vastasi lehdelle.

Sotilasliitto Naton huippukokouksiin osallistuvat yleensä jäsenmaiden pääministerit, mutta Suomea kokouksissa edustaa tasavallan presidentti. Suomen lisäksi Ranskaa, Turkkia ja Yhdysvaltoja edustaa Naton huippukokouksissa maan presidentti. Ne ovat kuitenkin presidenttivaltaisia maita, joiden sisäpolitiikkaa johtaa presidentti.

Lehden mukaan karsitut valtaoikeudet koskisivat vuonna 2030 valittavaa tasavallan presidenttiä.

– Jos jotain lähdetään muuttamaan näissä meidän instituutioiden välisissä suhteissa, se edellyttää minusta parlamentaarista yhteisymmärrystä. En lähtisi tällä hetkellä etukäteen linjailemaan, onko tarvetta, Orpo vastasi lehdelle. LEHTIKUVA / Eelis Berglund

Alkuperäinen

13 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Presidentitön suomi
3 kuukautta sitten

Rehellisesti sanottuna presidentin valtaoikeuksia tulisi lisätä, tällä hetkellä pääministerillä enemmmin valtaa! Toki siinä presidentin vallan lisäämisessäkin on riski, jos presidentiksi valitaan henkilö jolla jokin vahva aate!! Jos tulee sdp tai vihreä taustainen presidentti, niin oikeuksia rajattava voimakkaasti!! Tai miksi edes maassa pitäisi olla presidentti jos se ei mitään kantaa saa mihinkään ottaa???

MDI
3 kuukautta sitten

Eli lisää valtaa presidentille ja kuka kertoisi pm:lle, että ulko- ja turvallisuuspolitiikka kuuluu presidentille eli Ukraina, Moldova yms. poseeraukset eivät kuulu hänelle.

Repa
3 kuukautta sitten

Pitäisikö sinun mielestäsi presidentin valtaoikeuksia muuttaa aina sen mukaan kuka kulloinkin on presidenttinä?

Sitä sanotaan demokratiaksi
3 kuukautta sitten

Olen ymmärtänyt että presidentti valitaan vaaleilla, jossa äänestysprosentti on jopa muita vaaleja korkeampi. Eli siis sdp- tai vihreätaustaisella on silloin kansan mandaatti hommiensa hoitoon.

Tammisiltalainen
3 kuukautta sitten

Hyvä niin. Etenkin kun Niinistö ennen vaaleja osoitti ulostuloillaan olevansa edelleen kokoomuslainen, vaikka virallisesti puoluekirjasta onkin luopunut.
Muutenkin tuo kahden lautasen valuvika perustuslaissa pitää korjata. ”Suomen ulkopolitiikkaa johtaa tasavallan presidentti yhteistoiminnassa valtioneuvoston kanssa.” Yhteistoiminnassa? Entä jos ollaan eri mieltä kuten Marinin kanssa muutaman kerran kävi? Zelenskyi olisi halunnut myös Marinin Pohjoismaiden PM:ien huippukokoukseen, mutta Niinistö ei Marinia päästänyt mukaan. Ei ollut kahta lautasta.

MDI
3 kuukautta sitten

Tasavallan presidentti on valittu suoralla, vapaalla kansanäänestyksellä, pm on valittu puolueen sisäisellä äänestyksellä alle prosentin osuudella äänioikeutetuista, demokratiaa? Aivan sama mitä joku Zelenskyi haluaa, ei meillä ole ollut mitään Pohjoismaiden pääministerikokousta, muilla Pohjoismailla on kunkut, meillä presidentti ulkopolitiikkaa hoitamassa. Pitäisikö kisaemäntä Silvia kutsua mukaan?

Tammisiltalainen
3 kuukautta sitten
Reply to  MDI

”Suomen ulkopolitiikkaa johtaa tasavallan presidentti yhteistoiminnassa valtioneuvoston kanssa.”
Onko tämän ymmärtäminen todella niin vaikeaa?

Varmaan seuraavan vuoden aikana Kokoomuksesta aletaan ehdotella Kekkos-tyyppistä erityislakia Niinistön kauden jatkamiseksi ilman vaaleja. Kun Venäjä…

MDI
3 kuukautta sitten

Presidentti valitaan suoralla kansanäänestyksellä ja viimeisin pm on valittu yhden puolueen puoluehallituksessa noin prosentin osuudella äänioikeutetuista, kumpikohan on enemmän demokratiaa?

Tammisiltalainen
3 kuukautta sitten
Reply to  MDI

Miten kommenttisi liittyy asiaan? Niinistö ei ole hoitanut ulkopolitiikkaa ”yhteistoiminnassa valtioneuvoston kanssa”. Valtioneuvosto on muutakin kuin Marin.
Kannattaa myös ruiskukansinisten lasien läpi lukea oheinen STT:n uutinen: ”HS: Ulko- ja turvallisuuspolitiikan vaikuttajien mukaan presidentti Niinistö jarrutti Nato- ja USA-suhteita”
Jos vaikka lasien väri muuttuisi.

MDI
3 kuukautta sitten

Pitäisikö joku Paatero ottaa mukaan neuvotteluihin?! Presidentti informoi tp-utvaa, ei vedä mukanaan kaikkia kaupan kassoja. Ja STT ei päätä Suomen perustuslaillisesta järjestyksestä. Aukeaisikohan tämä siellä tammisillassakin ja ilman jäsenkirjaa.

MDI
3 kuukautta sitten

Tasavallan presidentti informoi valtioneuvostoa ja tp-utvaa, eikä yhteistoiminta tarkoita sitä, että kaikki ovat paikalla. Jos joku ministeri olisi, niin silloin se olisi ulkoministeri.

Kannattaa niiden punaisten lasien läpi katsella mikä puolue on kätyröinyt NLn ja Venäjän kanssa jo Vapaussodasta lähtien. Marin sanoi ennen Venäjän hyökkäystä, että hänen kaudellaan ei NATOon mennä. Niin vain bleiseri kääntyi. Miten muuten esim. Halonen hoiti NATO ja USA suhteita, ei tainnut kertaakaan käydä, kissanhoito kiinnosti enemmän unohtamatta maamiinoja.

Tammisiltalainen
3 kuukautta sitten
Reply to  MDI

Ottaako noin koville, ettei seuraava presidentti tulekaan kokoomuksesta?

Mika Aaltolalla on paikka jos pelaa korttinsa oikein, eikä lähde kokkarien nimelliseksi ehdokkaaksi. Aaltola olisi kuin Ahtisaari, pienen piirin ulkopuolelta. Kokkaria en äänestä, ellei se ekalla kierroksella ole taktisesti järkevää.

ossi
3 kuukautta sitten

Presidentille pitää ennen lisätä kuin vähentää valtaoikeuksia. Presidentti valitaan kansanäänestyksellä joka on demokraattinen valinta.Presidentti on myös aina vanhempi henkilö kuin 30 vuotias pääministeri jolla ei ole mitään poliittista kokemusta.Presidentti valitaan joka kuudes vuosi joten vakauttaa politiikkaa pidemmän aikaa kuin eduskuntavaalit 4 v. Pääministeri on Näennäindemokraattinen valinta. Politiikassa puoleen johtajat määrä mitä milloinkin päätetään, ei eduskuntaan valitut edustajat.Demokratia on eduskunnassa vain näennäinen ei tosi.