Jakeluvelvoitteen noston kompensoinnista kuluttajille ei ole päästy sopuun, kertovat Adlercreutz ja Essayah

0
RKP:n eduskuntaryhmän puheenjohtaja Anders Adlercreutz kommentoi perjantaiaamuna Säätytalolla neuvotteluja jakeluvelvoitteen noston kompensoinnista kuluttajille. LEHTIKUVA / Markku Ulander
RKP:n eduskuntaryhmän puheenjohtaja Anders Adlercreutz kommentoi perjantaiaamuna Säätytalolla neuvotteluja jakeluvelvoitteen noston kompensoinnista kuluttajille. LEHTIKUVA / Markku Ulander

Polttoaineiden jakeluvelvoitteen noston taloudellisesta kompensoinnista kuluttajille ei ole päästy sopuun hallitusneuvotteluissa. RKP:n eduskuntaryhmän puheenjohtaja Anders Adlercreutz kommentoi perjantaiaamuna Säätytalolla, että hänen ymmärryksensä on se, että neuvottelut ovat kesken, eli sopua ei ole.

Myös kristillisdemokraattien puheenjohtaja Sari Essayah sanoi, että hänen käsittääkseen asiasta keskustellaan yhä talouspöydässä.

Mediatietojen perusteella hallitusneuvotteluissa on etsitty keinoa hyvittää kuluttajille bensan ja dieselin jakeluvelvoitteen nousu.

Torstaina hallituksen muodostaja Petteri Orpo (kok.) puhui toimittajille kompensaatiotasosta.

– Tässä suuressa kokonaisuudessa esimerkiksi 200 miljoonan kompensaatiotaso ei ole sellainen, että se heiluttaisi jossain toisaalla esimerkiksi peruspalveluiden järjestämiseen käytettävissä olevia varoja, Orpo sanoi torstaina.

Ilta-Sanomat ja Helsingin Sanomat uutisoivat torstaina illalla, että perussuomalaisten neuvottelijat keskeyttivät talousryhmän kokouksen etuajassa mielenosoituksellisesti. Asiasta ensin uutisoinut IS kertoi, että sen lähteiden mukaan syynä olivat Orpon kommentit jakeluvelvoitteen kompensoinnista.

HS:n mukaan perussuomalaiset katsoo, että bensiinin hinnannousun estäminen vaatii paljon Orpon mainitsemaa summaa suurempaa rahasummaa.

Työllisyyspöydässä aika lailla valmista

Essayah kertoi perjantaiaamuna Säätytalolla, että työllisyyspöydässä on päästy koko lailla finaaliin.

Essayahin mukaan samassa yhteydessä käsiteltiin myös sosiaaliturvauudistusta. Hänen mukaansa myöskin sote-pöydässä on edetty.

– Siellä on varmaan tällaisia tekstien viimeistelyjä menossa, Essayah sanoi toimittajille.

Hän kertoi, että perjantaina moni ryhmä on päättänyt pitää etäkokouksia.

RKP:llä on viikonloppuna puoluekokous.

Aborttikysymys puhuttaa yhä

Hallitusneuvotteluista on kantautunut ristiriitaisia tietoja siitä, onko neuvotteluissa keskusteltu terveydenhuollon henkilökunnan oikeudesta kieltäytyä raskaudenkeskeytyksistä.

Essayah sanoi perjantaina aamulla toimittajille, että sote-pöydässä on keskusteltu hoitotyössä koetusta eettisestä kuormasta. Hänen ymmärtääkseen keskusteluissa on ollut monia asioita, jotka hoitotyössä aiheuttavat eettistä kuormaa kuten se, että kotihoidossa hoitajat eivät ehdi olla niin kauan hoidettavan luona kuin esimerkiksi koulutuksessa on kerrottu.

Hänen mukaansa eettinen kuorma sisältää myös raskaudenkeskeytyksiin osallistumisen.

– On yleisesti keskusteltu eettisen kuorman aiheuttamasta taakasta hoitotyössä ja siitä, onko se yksi syy miksi alalta tällä hetkellä paetaan, sinne ei hakeuduta tai alan vetovoima on heikko, niin tämä on kyllä ollut keskusteluissa. Näin on, Essayah sanoi.

Iltalehti uutisoi torstaina, että neuvotteluissa on aborttikysymysten lisäksi keskusteltu myös eutanasiasta ja suhtautumisesta eheytyshoitoihin. IL:n mukaan asia on siirretty puoluesihteerien pöytään käsiteltäväksi, sillä puheenjohtajien pöytä on nyt ruuhkautunut.

Perussuomalaisten puoluesihteeriltä Arto Luukkaselta kysyttiin perjantaina Säätytalolla, onko asiasta keskusteltu puoluesihteeripöydässä.

Luukkasen vastaus oli paljon puhuva.

– Mistä sä… hetkinen mistä sä… tai en nyt sano. Tai siis voi olla tai voi olla että ei, Luukkanen sanoi.

Hufvudstadsbladet uutisoi jo reilu viikko sitten, että sen lähteiden mukaan hallitusneuvotteluissa on keskusteltu terveydenhuollon henkilökunnan oikeudesta kieltäytyä tekemästä aborttia. Pian tämän jälkeen Orpo ilmoitti tiedotustilaisuudessa, että että Säätytalolla ei neuvotella abortista. Hän lisäsi, että on puolueita, joilla on asiasta erilaisia kantoja, mutta abortin osalta neuvotteluita ei käydä.

Emmi Tilvis, Viivi Salminen