Juhannukseksi saa vielä vuokramökin, mutta kriteereistä pitää jo tinkiä – myös tiettömän taipaleen päässä oleville erämökeille on kysyntää

0
Juhannuspäivänä lämpötilat ovat maan etelä- ja länsiosissa suunnilleen samoissa lukemissa kuin perjantaina. LEHTIKUVA / EMMI KORHONEN
Juhannuspäivänä lämpötilat ovat maan etelä- ja länsiosissa suunnilleen samoissa lukemissa kuin perjantaina. LEHTIKUVA / EMMI KORHONEN

Vuokramökkejä on saatavilla vielä koko kesälle, mutta suosituimpina ajankohtina tarjonta on jo pienempää, sanoo mökkejä välittävän Lomarenkaan toimitusjohtaja Eva Kohonen.

– Juhannukseksikin on vielä mökkejä tarjolla, mutta kriteereistä pitää olla valmis hieman tinkimään, hän sanoo.

Myös heinäkuussa vuokramökeille on erityisen paljon kysyntää.

Kohonen ennakoi yrityksen vuokramökkien myynnin laskevan tänä kesänä 5–8 prosenttia viime kesään verrattuna. Kysyntä on kuitenkin edelleen korkeampaa kuin vuonna 2019 ennen koronapandemian alkua.

Mökkivuokrauksen suosiota laskee hänen mukaansa viime kesästä se, että ihmiset haluavat jälleen matkustaa ulkomaille. Myös kohonneet hinnat vaikuttavat.

– Perheillä on tänä kesänä todennäköisesti hieman vähemmän rahaa käyttää lomailuun kuin aiempina kesinä.

Tämä näkyy Kohosen mukaan siinä, että ihmiset suosivat hieman edullisempia ja lähempänä kotia sijaitsevia kohteita.

Sähköautojen latauspisteitä kysellään

Kohosen mukaan kysytyimpiä ovat perheille tarkoitetut 4–6 hengen mökit, jotka on varusteltu mukavuuksilla, kuten sisävessalla ja sähköllä. Myös saunaa, luontoa ja sijaintia veden äärellä pidetään tärkeänä. Sähköautojen yleistyminen näkyy siinä, että asiakkaat tiedustelevat entistä useammin auton latausmahdollisuutta.

Toisaalta myös ääripäälle on kysyntää.

– Osa ihmisistä, jotka haluavat todellista luonnon rauhaa, ovat kiinnostuneita erämökeistä, joihin ei edes johda tietä perille.

Lomarengas välittää mökkejä, mutta niiden hinnoittelusta päättävät mökkien omistajat. Viikon mökkivuokra on keskimäärin noin 800 euroa.

Yleinen hintojen nousu näkyy Kohosen mukaan siinä, että vuokraajilla on ollut painetta korottaa vuokria. Hän arvioi korotusten olevan noin pari prosenttia viime kesän tasosta.

– Mökkien omistajat ovat olleet varovaisia hinnankorotuksissa, koska monien perheiden lomabudjetit ovat aikaisempaa tiukemmalla.

Nuoret suosivat palveluja tavaran sijaan

Yleisesti odotukset kotimaan matkailukesälle ovat varovaisen toiveikkaat hintojen ja korkojen noususta huolimatta.

Matkailu- ja ravintolapalvelut Mara ry:n toimitusjohtaja Timo Lappi arvioi, että tuleva kesä on kotimaanmatkailun osalta suunnilleen samanlainen kuin viime kesä.

– Ulkomaanmatkailun lisääntyminen vie varmaan terää kotimaassa matkustamiselta. Toisaalta hintojen ja korkojen nousu voi vaikuttaa siten, että ihmiset tekevät kalliimpien ulkomaanmatkojen sijaan kotimaan matkoja, Lappi sanoo.

Lappi arvioi, että hintojen nousu näkyy matkailua enemmän suurissa investoinneissa, kuten asunto- ja autokaupassa.

– Kun ihmiset eivät tiedä, minne korot asettuvat, ei tehdä niin paljon isoja investointeja, vaan halutaan viettää perheen kanssa aikaa.

Varsinkin nuori sukupolvi käyttää hänen mukaansa nykyään rahaa mieluummin palveluihin kuin tavaran ostamiseen.

Säällä suuri vaikutus kotimaanmatkailuun

Sekä Maran Lappi että Lomarenkaan Kohonen ovat pistäneet merkille, että luonto- ja vastuullinen matkailu ovat kasvattaneet suosiotaan.

– Kun vielä viisi vuotta sitten sosiaaliseen mediaan jaettiin paljon kuvia pitkiltä kaukomatkoilta, niin nyt kerrotaan enemmän lyhyistä maata pitkin tehdyistä lähimatkoista, Kohonen sanoo.

Myös Lappiin suuntautuva kesälomamatkailu on kasvattanut suosiotaan. Lappi kertoo, että Lapin hiihtokeskusten kesäkuukausien kävijämääriä nostanee muun muassa alamäkipyöräilyn lisääntyminen.

Tulevaan kotimaan matkailukauteen vaikuttaa myös sää. Lappi pitää säiden pikaista lämpiämistä tärkeänä matkailukauden onnistumisen kannalta.

– Sää määrittää paljon suomalaisten matkustamista. Sillä on iso merkitys, kun tehdään päätös, lähdetäänkö ulkomaille vai matkaillaanko kotimaassa.

Hannu Toivonen