Juna-aloitteeni puolustaa veronmaksajien rahoja

1

Monelta on jäänyt aloitteeni varsinainen sisältö lukematta, joka oli kirjoitettu selvästi auki aloitteen ensimmäisessä kappaleessa, jossa vaadittiin ”maksupostien maksamisen keskeyttämisen siihen saakka, kunnes selviää pääomistajien (Suomen valtion) tahtotila jatkaa hanketta tai purkaa yhtiö”. Aihetta käsiteltiin myös SSS:n pääkirjoituksessa torstaina.

Aloitteessa on myös kerrottu perustelut. Itse tulkitsin yhtiön toimitusjohtajan ”varoituksen” uhkauksena.

Salon kaupunki on maksanut 25.1.2023 yhteensä 502 369 euroa ja 3.4.2023 yhteensä 358 307 euroa, eli yhteensä 860 676 euroa ja vielä maksuun on tulossa 11.7.2023 yhteensä 129.286 euroa ja 3.10.2023 yhteensä 288 123 euroa.

Eli kaikkiaan vuoden 2023 aikana maksetaan 1 278 085 euroa.

Osakassopimuksessa on näiden maksujen osalta 45 päivän osakasmaksujen kutsu, kun hankeyhtiö tarvitsee rahaa.

Kokoomuksen Petteri Orpo kasaa hallitusta säätytalolla, ja menossa on 67. päivä (8.6.2023)

Seuraava maksupäivä Turun Tunnin Juna Oy:lle olisi 33 päivän päästä eli 11.7.2023, ja silloin olisi kulunut tasan sata päivää kun Suomeen on yritetty saada hallitus muodostettua.

Se on vähän sama aika, kun yritykseen tulee uusi toimitusjohtaja, niin hän muodostaa omaa kantaansa ensimmäisen sadan päivän ajan, ja alkaa toimittamaan omaa suunnitelmaansa yhtiön eteen.

Päättäjänä kysynkin, onko Turun Tunnin Juna Oy:n taloudellinen tilanne niin huono, että se syö sijoitetun vapaan pääoman rahoja enemmän kuin on arvioitu, ja kassa on niin tiukoilla, että ei voi odottaa että pääomistajan eli Suomen valtion 51 prosentin osuudella selviää, eikö tuo varoitus olisi kuulunut osoittaa myös muille kuin salolaisille veronmaksajille.

Ymmärrän toimitusjohtajan murheen, kun maailman tilanne on muuttunut paljon ja hankkeen negatiivinen kannattavuus on jo entisestään huonontunut, mielestäni asian arviointi oli huono yhtiön toimitusjohtajalta, varsinkin kun hankkeen tulevaisuus ei ole salolaisten veronmaksajien käsissä vaan Suomen hallituksen, jos se jättääkin kirjaamatta Turun Tunnin Junan ja muitakin juna hankkeita hallitusohjelmaansa.

Aloitteessa oli sana keskeytys, ei lopettaminen ja Salon Kaupunki jatkaisi maksujen maksamista heti kun selviää, että hanke on jatkumassa, ja se on kirjattu eduskunnan hallistusohjelmaan. Hanke on kuitenkin toteutuessaan lähemmäs viiden miljardin euron suuruinen.

Onko oikeasti järjetöntä puolustaa veronmaksajien rahoja? Reilua olisi ollut kuulla toimitusjohtaja Pekka Ottavaisen näkemys siitä, mitä sitten tapahtuu, jos hallitus ei kirjaa hallitusohjelmaansa hanketta, vaan se keskeytettäisiin. Keneltä me sitten karhuamme vastaavasti väkisin kulujen kanssa maksetut maksut Turun Tunnin Juna Oy:lle? Vastaan hänen puolestaan: emme saa niitä mistään takaisin, jos hanketta ei jatketa, vaan yhtiö asetetaan selvitystilaan.

Kiitos Salon kaupunginhallitukselle, että se otti aloitteen käsittelyyn. Itse odotin, että odotetaan ensin hallituksen muodostamista.

Mika Nummenpalo

kaupunginvaltuutettu (liik.)

Salo

1 Comment
Inline Feedbacks
View all comments
Nykyaikaan
3 kuukautta sitten

Vähän uhkailun makua tässäkin kirjoituksessa muun muassa yhtiön selvitystilaan ajamisella. Sopimuksen mukaiset maksut maksetaan sellaisenaan tai oikeudenkäyntikuluilla lisättyinä. Kumpi tuleekaan veronmaksajille halvemmaksi?

Ilmeisesti kirjoitus on laadittu jo ennen kuin hallitusohjelmasta selvisi, että Tunnin junan karavaani kulkee pian kaksoisraiteella.