Kaivolan K-Market sai lisätilaa rautakaupalta – Lindholmin perhe on pitänyt kauppaa Perttelissä lähes 70 vuotta

0
Vaikka kylmätila lisääntyi paljon, ovellisten kylmäkalusteiden ansiosta sähkönkulutus pieneni, kauppias Juha-Pekka Lindholm kertoo. Kuva: SSS/Kirsi-Maarit Venetpalo

Keskellä alkukesäistä arkipäivää K-Market Lindholmin piha Kaivolassa on melkein täynnä autoja. Vakioasiakkaat tulevat niin kuin aina, mutta uudistunut kauppa houkuttelee katsomaan vähän kauempaakin. Nyt tarjolla on myös kakkukahvit.

Kaupan edessä Anssi Savolainen on pysähtynyt juttelemaan tuttavansa kanssa. Miehet ovat uudistukseen tyytyväisiä.

– Ei tarvi niin usein Saloon lähteä, kun valikoima tuli laajemmaksi. Tähän minulla on lyhyt matka, alle kilometri, Savolainen kertoo.

Sisällä kaupassa Tiina Vierjoki on juuri ehtinyt saada kakkupalan ja kahvimukin. Hänkin asuu lähellä ja toteaa, että uudistus näyttää hienolta.

– Kyllä tänne kelpaa tulla, kaikkea on enemmän.

Käytävältä löytyy kauppias Juha-Pekka Lindholm, toisen polven yrittäjä. Hänen vanhempansa Esko ja Kaarina Lindholm perustivat kaupan Pertteliin vuonna 1955. He tulivat silloisesta naapuripitäjästä Kuusjoelta.

Sekatavarakauppa Esko Lindholm toimi ensin Vihmalolla, sitten vuodesta 1975 Kaivolassa kerrostalossa.

– Vuonna 1989 muutimme nykyiseen paikkaan Sähkötielle, ja aloitin silloin kauppiaana, Juha-Pekka Lindholm kertoo.

Isoveljelle Hannu Lindholmille puolestaan siirtyi vanhemmilta rauta- ja maatalouskauppa. Siinä isä oli edelleen mukana päivittäin pandemian alkuun asti.

Anssi Savolaisen ei tarvitse enää mennä usein Saloon ostoksille, kun lähikauppa laajeni. Kuva: SSS/Kirsi-Maarit Venetpalo
– On hienoa että valikoima on laajentunut, kiittelee pertteliläinen Tiina Vierjoki. Kuva: SSS/Kirsi-Maarit Venetpalo

Elintarvikekaupan tuoreen laajennuksen taustalla on rautakaupan lopetus Hannu Lindholmin jäädessä eläkkeelle.

– Rautakaupalle ei ollut jatkajaa, ja rakentaminen lähiseudulla on vähentynyt, hän perustelee lopetuspäätöstä.

Liikkeet ovat toimineet vierekkäin samassa rakennuksessa.

– Suunnittelimme, että kun rautakaupan tila vapautuu, otetaan se elintarvikepuolen käyttöön, Juha-Pekka Lindholm sanoo.

Hän ei edes harkinnut, että alkaisi pyörittää rautakauppaakin. Toimialat jakautuivat aikanaan veljesten kesken näin, ja molemmat ovat sitä mieltä, että parempi keskittyä yhteen asiaan.

Sitä ei tarvinnut edes miettiä, lähtisikö muihin töihin.

– Kun oli pienestä asti ollut kaupassa, ei ymmärtänyt muualle lähteä, ja ammatinvalinta oli itsestäänselvyys. Nyt omat pojat ovat vielä niin nuoria, ettei tiedä mistä he kiinnostuvat, Juha-Pekka Lindholm sanoo.

Parasta kauppiaan työssä on hänen mielestään vaihtelevuus.

– Tähän kuuluu kaikki toimistotöistä asiakaspalveluun ja tuotteiden tilaukseen. Tuttujen vakioasiakkaiden kanssa vaihdetaan päivän kuulumiset.

Yhden haittapuolen hän työstään löytää, ja se on pitkät päivät, jotka saattavat yrittäjällä jatkua aamusta iltaan.

– Työntekijöitä on minun lisäkseni nyt viisi. Siihen uudistus ei vaikuttanut.

Elämä kaupalla on ollut pitkään rauhallista. Murtovarkaat yrittivät käydä 1990-luvulla, mutta se loppui turvajärjestelyihin niilläkin kahdella, jotka kerran pyrkivät katon kautta tupakkaa hakemaan.

– Huvittavaa oli, kun ensimmäinen kaveri jäi vyötäröstä kattorakenteisiin jumiin kolmen metrin korkeuteen. Jalat heiluivat turvakameran kuvassa, kunnes toinen auttoi hänet irti, Hannu Lindholm kertoo.

Kun varkaat pääsivät katosta alas, hälytys käynnistyi, eivätkä he voineet muuta kuin odotella kiinnijäämistä takalukittujen ovien sisäpuolella.

Asiakkaiden toivoma itsetehty jauheliha pysyy edelleen valikoimassa, Juha-Pekka Lindholm lupaa. Kuva: SSS/Kirsi-Maarit Venetpalo

Laajennuksen rakentaminen sujui ongelmitta, kun alkuun päästiin. Alun perin työhön oli tarkoitus ryhtyä jo viime vuonna, mutta silloin rakennustarvikkeiden saanti oli vaikeampaa.

– Saimme tehtyä niin, ettei kauppa ollut ollenkaan kiinni. Teimme uuden puolen valmiiksi ja hajotimme sitten väliseinän, Juha-Pekka Lindholm kertoo.

– Suurin panostus oli pakaste- ja kylmätilojen huomattava laajennus. Siinä oleellista oli vaihto ovellisiin kylmäkalusteisiin, sähkönkulutus pieneni vaikka kylmätila lisääntyi.

Muutos näkyy myös käytävillä.

– Tuli tilaa ja avaruutta. Se helpottaa työtä, pystyy hyllyttämään tehokkaammin, Hannu Lindholm sanoo.

Asiakkaillakin on väljempää, kärryjä mahtuu kahdet vierekkäin.

– Vanhoja tiloja ei ollut suunniteltu oheispalveluille, kuten Postille ja Matkahuollolle. Nyt pääsimme suunnittelemaan puhtaalta pöydältä, Juha-Pekka Lindholm sanoo.

Hän pitää erilaisten oheispalvelujen tarjoamista tärkeänä maaseudun elävöittämisenä. Aina ei tarvise lähteä asioille Salon keskustaan.

– Meillä on hyvä sijainti ja tarpeeksi parkkipaikkoja, Hannu Lindholm huomauttaa.

Tänne tullaankin jopa Salon keskustasta päin, kun kauppa on matkan varrella esimerkiksi monelle töistä palaavalle. Somerontien ja Kaivolantien risteyksestä on helppo jatkaa Kuusjoen, Rekijoen ja Kiikalan suuntaan.

Lindholmin kaupalla on pitkä historia, joka alkoi Perttelin Vihmalolta.

Uudistus ei tuonut myyntiin uusia tuoteryhmiä, vaan kaikkea jo aiemmin myynnissä ollutta lisättiin. Valikoiman pohjan antaa ketju, joten tarjolla on enimmäkseen samaa kuin muissakin K-kaupoissa.

Mahdollisuuksien mukaan myydään lähituotteita, kuten varhaisperunoita ja vihanneksia.

– Paikallisia tuotteita ovat Hilskan silakkapihvit ja Kivisaaren Piapojauho, jota tosin saa nyt muualtakin, kun se tuli Keskon valikoimaan, Juha-Pekka Lindholm kertoo.

Yksi vanha suosikki pysyi valikoimassa asiakkaiden pyynnöstä.

– Meinasin jättää itse tehdyn jauhelihan pois laajennuksessa, mutta se haluttiin takaisin. Kesällä ruvetaan tekemään taas myös ulkofilepihvejä, joita on ollut ennenkin. Pihvien maku tulee Kapteenin marinadista.

Kesä näkyy kaupassa muun muassa grillattavien tuotteiden määrässä ja jonkin verran kävijöissäkin. Vakioasiakkaat käyvät aina, mutta kesällä voi pistäytyä lomalaisia.

– Nyt olen myös huomannut, että näkee uusia kasvoja, kun ihmiset tulevat vähän kauempaakin katsomaan uusittua kauppaa, Juha-Pekka Lindholm sanoo.

Jaakko Hakala on ollut Lindholmien asiakas alusta asti ja ostanut myös rakennustarvikkeita pariin omakotitaloon. Kuva: SSS/Kirsi-Maarit Venetpalo

Inkereeltä saapunut Jaakko Koski kuuluu niihin, joita kiinnosti laajennettuun kauppaan tutustuminen.

– Tosi hyvältä näyttää, tavarat ovat esillä niin kuin pitääkin, hän arvioi.

Koski ei kuitenkaan ole Lindholmeille uusi kasvo, vaan perheen vanha tuttu ja myös liikkeiden asiakas.

– Silloin kun rakennettiin mökki ja remontoitiin asunto, tulin aina tänne rautakauppaan.

Todellinen vakioasiakas on Jaakko Hakala, joka kertoo asuvansa ihan lähellä ja käyvänsä tutussa kaupassa joka päivä. Hänkin on tyytyväinen laajennettuun valikoimaan.

– Olen ollut asiakkaana vuodesta 1955 lähtien. Olen nyt 80-vuotias, laske siitä minkä ikäinen olin! Silloin kaupasta haettiin ainakin kahvia ja karamelleja.

 

– Tämä on nyt todella eri kauppa, Inkereeltä saapunut Jaakko Koski ihailee uudistusta. Kuva: SSS/Kirsi-Maarit Venetpalo