Kansalaisaloite eheytyshoitojen kieltämiseksi etenee eduskuntaan – edellinen yritys tyssäsi valiokuntaan

0
Rikkomaton-kansalaisaloitteen tarkoituksena on kieltää hoidot, jotka tähtäävät seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen niin kutsuttuun eheyttämiseen. Kuvituskuva. LEHTIKUVA / Vesa Moilanen
Rikkomaton-kansalaisaloitteen tarkoituksena on kieltää hoidot, jotka tähtäävät seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen niin kutsuttuun eheyttämiseen. Kuvituskuva. LEHTIKUVA / Vesa Moilanen

Kansalaisaloite eheytyshoitojen kieltämiseksi etenee eduskuntaan. Aloite ylitti tarvittavan 50 000 kannatusilmoituksen rajan sunnuntaina.

Rikkomaton-kansalaisaloitteen tarkoituksena on kieltää hoidot, jotka tähtäävät seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen niin kutsuttuun eheyttämiseen.

Eheytyshoidoilla ja -terapioilla tarkoitetaan seksuaalisen suuntautumisen tai sukupuoli-identiteetin muuttamiseen tähtääviä hoitomuotoja. Esimerkiksi kansalaisjärjestö Seta vaatii täyskieltoa lakiin sekä eheytyshoidoille että niiden markkinointiin.

Kun kansalaisaloite on kerännyt 50 000 kannatusilmoitusta kuudessa kuukaudessa, se etenee eduskunnan käsittelyyn. Kansalaisaloite voidaan toimittaa eduskunnan käsiteltäväksi, kun kannatusilmoitusten määrä on tarkistettu ja hyväksytty.

Kansalaisaloitteen voi tehdä kuka tahansa äänioikeutettu Suomen kansalainen

Edellistä aloitetta ei käsitelty

Kyseessä on toinen 50 000 nimeä kerännyt kansalaisaloite, joka tähtää eheytyshoitojen kieltämiseen. Edellinen aloite eteni eduskuntaan vuonna 2021.

Ehjänä syntynyt -niminen kansalaisaloite raukesi tänä vuonna, sillä sosiaali- ja terveysvaliokunta ei käsitellyt sitä ennen kevään eduskuntavaaleja. Käsittelemättä jääneet kansalaisaloitteet raukeavat aina vaalikauden päättyessä.

Aloitteen käsittelemättä jättämistä perusteltiin tuolloin esimerkiksi aikapulalla.

Nyt käynnissä oleva kansalaisaloite keräsi tarvittavat 50 000 nimeä noin kuudessa viikossa. Tämä oli hiukan hitaammin kuin edellisellä eheytyshoitojen kieltämiseen tähdänneellä kansalaisaloitteella, joka keräsi tarvittavat nimet hieman yli kuukaudessa.

Rasmus Ekström