Kemiön kakkukuningatar arvostaa aitoja makuja, mutta kahvin kanssa Riitta Wuorio-Bäck valitsee jotain ihan muuta kuin leivoksen

0
Riitta Wuorio-Bäckin ura kahvilayrittäjänä sai alkunsa Koko Suomi leipoo -kilpailusta. Kemiöläinen Wuorio-Bäck on erikoistunut kakkuihin. Kuva: SSS/Kirsi-Maarit Venetpalo

Britakakkua koristavat orvokit, makua antavat sitruuna ja raparperi. Mokkakakun viimeistelevät tulppaanipelargonian nuppu ja ripaus lehtikultaa.

Kukat ovat syötäviä ja itse kasvatettuja, sillä kemiöläiselle Riitta Wuorio-Bäckille leivonnassa tärkeintä ovat maku ja ulkonäkö. Molempien pitää olla herkullisia.

– Kakun on oltava kaunis, ja siinä pitää olla jotain kaikille aisteille. Esansseja en käytä lainkaan, hyi kamala sentään.

Wuorio-Bäckistä tuli täytekakkuihin erikoistunut leipuri nelisen vuotta sitten. Hän osallistui kilpailijana Koko Suomi leipoo -ohjelman neljännelle kaudelle, voitti ohjelman ja avasi viikko voitosta oman kahvilan.

Cake my way sijaitsee kirjaston naapurina kulttuurikeskus Villa Landessa Kemiön keskustassa.

– Kisan voiton jälkeen olen tehnyt töitä, töitä. Korona-aikana pidin kymmenen vuoden kesälomat ja nyt taas mennään. En ole koskaan laskenut työtunteja.

Wuorio-Bäck on kasvanut yrittäjäperheessä. Hänen isoisänsä perusti Kone-Wuorion, jossa Wuorio-Bäck työskenteli vuosikymmeniä.

Britakakussa maistuu kesä.

KAKKULEIPURIN työviikko starttaa sunnuntai-iltana, jolloin hän keittää kerrosten väleihin tulevat hillot. Kesän maut on pakastettu talteen: mustikoilla, vadelmilla ja raparpereilla on kullakin oma pakastimensa.

Arkipäivät alkavat kuudelta, kun hän laittaa kotona sijaitsevassa kakkukeittiössään pullat kohoamaan. Puoli kahdeksan aikaan hän siirtyy kahvilan keittiöön jatkamaan töitä.

– Aamuisin koristelen kakkuja. Hyvä kakku leivotaan kaksi päivää ennen koristelua. Se täytetään päivää ennen ja koristellaan tarjoilupäivän aamuna.

Syy pitkään työprosessiin on selvä: täytekakkua on vaikea leikata leipomispäivänä. Täytteiden puolestaan on saatava imeytyä, jotta ne antavat makua.

Riitta Wuorio-Bäck arvostaa lähellä tuotettua ja laatua. Vadelmat ovat peräisin Kemiöstä, kirsikat Särkisalosta, ja marjoja tulee myös Meritalon tilalta Perniöstä.

Kirsikat ovat Wuorio-Bäckin uusin innostuksen kohde. Kirsikkakakun ohje on syntynyt talven aikana kokeilemalla.

– Uusi kakku vaatii pari, kolme kokeilua, ennen kuin se pääsee myyntiin, hän kertoo.

Kesällä yrittäjällä ei ole aikaa testieriin, vaan silloin hän leipoo tuttuja tuotteita. Tiskissä on oltava ainakin vadelma-valkosuklaakakkua, britaa ja suklaakakkua. Suosituin on porkkanakakku, jonka salaisuudeksi Wuorio-Bäck arvelee kirpeyttä tuovaa tyrnihilloa.

– Jos yksi kakku pääsee kesällä loppumaan, uusi on tuotava samoin tein tiskiin.

Kahvilassa on kesällä kaksi työntekijää, mutta kaikesta leipomisesta jäätelöannosten vohvelikuppeja myöten vastaa Wuorio-Bäck itse. Joskus on kiireessä sattunut ja tapahtunut:

– Kerran porkkanakakusta jäi sokeri pois. Siitä tuli aika suolainen. Annoin sen asiakkaalle, joka teki siitä porkkanaleipiä. Sen jälkeen opin, että kaikkia ainesosia on pakko maistaa, Wuorio-Bäck nauraa.

Riitta Wuorio-Bäck tekee itse jäätelöannosten vohvelikulhot.

Näin onnistut
Riitta Wuorio-Bäckin kolme vinkkiä leivontaan

1. Raaka-aineiden laatu on tärkeää. Hyvistä raaka-aineista tulee hyvä kakku.

2. Makeassa leivonnassa on noudatettava ohjeita. Omat reseptini olen tehnyt gramman tarkkuudella. Tiedän, että niillä onnistun.

3. Uunia ei saa avata paistamisen aikana, eikä uunin lähellä saa tömistellä. Koko Suomi leipoo -ohjelman kisaajilta lässähti kakkuja, kun kameramiehiä kulki uunien luona edestakaisin.

 

KESÄT OVAT Kemiönsaarella kiireisiä. Kun Wuorio-Bäckin mies ja lapset rakensivat kahvilan eteen terassin, matkailijat ovat löytäneet paikalle paremmin.

Talven hiljaisina aikoina Wuorio-Bäck vastaa Villa Landen kokoustarjoiluista. Tilauskakkujen tekemisestä hän on luopunut.

Perjantai-iltaisin kun kahvilan ovet sulkeutuvat, Wuorio-Bäck ajaa kotisaarella sijaitsevalle rantamökilleen ja käy soutamassa miehensä kanssa verkot veteen.

– Mökillä nautitaan. Rakastan kalastamista. Meillä ei ole uunia eikä hellaa, ja ruoka tehdään avotulella.

Vierailla paikkakunnilla leipuri käy kahviloissa tutkailemassa, olisiko muilla hyviä ideoita poimittavaksi. Ketjuja ja valmiskakkuja tarjoavia paikkoja hän karttaa.

Entä minkä kakkupalan Wuorio-Bäck itse mieluiten valitsee kahvin kaveriksi?

– Syön itse mieluiten pullaa, hän hymyilee.