Kiina varoittaa, että Naton kaltaiset liittoumat Aasian ja Tyynenmeren alueella syöksisivät alueen konfliktin kierteeseen: ”Emme saa antaa historian toistaa itseään”

0
Kiinan puolustusministeri Li Shangfu varoitti Singaporessa konfliktin kierteestä. LEHTIKUVA/AFP
Kiinan puolustusministeri Li Shangfu varoitti Singaporessa konfliktin kierteestä. LEHTIKUVA/AFP

Kiinan puolustusministeri Li Shangfu varoittaa, ettei Aasian ja Tyynenmeren alueelle tule perustaa ”Naton kaltaisia” sotilasliittoja.

Li kommentoi aihetta Shangri-La Dialogue -puolustuskonferenssissa Singaporessa sunnnuntaina päivä sen jälkeen, kun Kiinan ja Yhdysvaltojen sotilasalukset ajautuivat lähelle toisiaan Taiwaninsalmella, mikä aiheutti suuttumusta molemmin puolin.

– Yritykset edistää Naton kaltaisia (liittoumia) Aasian ja Tyynenmeren alueelle on tapa kaapata alueen maat sekä liioitella konflikteja ja vastakkainasetteluja, Li sanoi.

Hän lisäsi, että liittoumat syöksisivät alueen konfliktin kierteeseen.

Puolustusministeri ei maininnut puheessaan yksittäisiä maita, mutta hänen kommenteistaan kaikui Kiinan pitkään ylläpitämä kritiikki Yhdysvaltoja kohtaan, joka on halunnut vahvistaa alueen liittoumia. Yhdysvallat on jäsen Aukus-puolustusliittoumassa Australian ja Britannian kanssa sekä Quad-yhteistyössä Intian, Japanin ja Australian kanssa.

– Aasian ja Tyynenmeren alue tarvitsee avointa ja osallistavaa yhteistyötä, ei ryhmittymistä pieniin klikkeihin, Li sanoi.

– Emme saa unohtaa kahden maailmansodan kaikille maille aiheuttamia vakavia katastrofeja, emmekä saa antaa historian toistaa itseään, hän lisäsi.

Yhdysvaltain puolustusministeriö Pentagonin tiedottaja kommentoi puheen jälkeen Yhdysvaltain olevan edelleen huolissaan Kiinan asevoimien vaarallisista ja pakottavista toimista alueella.

Myös Yhdysvallat sanoo haluavansa avointa vuoropuhelua

Yhdysvaltain puolustusministeri Lloyd Austin painotti lauantaina pitämässään puheessa Yhdysvaltain ja Kiinan välisen vuoropuhelun merkitystä.

– Yhdysvallat uskoo avoimen keskusteluyhteyden Kiinan kanssa olevan elintärkeää, erityisesti puolustus- ja sotilasjohtajiemme välillä, Austin sanoi.

– Mitä enemmän puhumme, sitä paremmin voimme välttää väärinymmärryksiä ja virhearviointeja, jotka voisivat johtaa kriisiin tai konfliktiin, hän jatkoi.

Puolustusministeri Austin kommentoi aihetta sen jälkeen, kun Kiina kieltäytyi virallisesta tapaamisesta Yhdysvaltain kanssa konferenssin aikana.

Austin ja Li Shangfu kättelivät ja puhuivat lyhyesti konferenssin avajaisillallisen yhteydessä, mutta vuorovaikutus jäi ohuemmaksi kuin Yhdysvallat on toivonut.

Amerikkalaiset olivat kutsuneet Lin tapaamiseen Austinin kanssa, mutta Kiina kieltäytyi kutsusta. Kiinan mukaan ”Yhdysvallat tietää kyllä, miksi sotilaallisessa viestinnässämme on tällä hetkellä vaikeuksia”.