Lääkäriaikaa tarjotaan Salossa syyskuuksi – tuleva hoitotakuukaan tuskin toteutuu

13
Kiireetön hoito on ruuhkautunut pahoin myös Läntisellä terveysasemalla, jossa lääkäriaikaa joutuu tällä hetkellä odottamaan kolme kuukautta. SSS-arkisto/Santeri Iltanen

Pitkät lääkärijonot yllättivät salolaisen Vesa Pohjanpalon. Hän yritti varata kiireetöntä aikaa lääkärin vastaanotolle Salon pääterveysasemalle, mutta vapaita aikoja ei ollut koko kesälle. Terveysasemalta neuvottiin olemaan uudelleen yhteydessä vasta syyskuussa.

Pohjanpalon mielestä lääkärijonot ovatkin nyt kohtuuttoman pitkät. Erityisen huolissaan hän on syntyvästä hoitovelasta.

– Jos ihmiset tuntevat tarvitsevansa hoitoa, niin kyllä lääkäriin pitää päästä. Nyt moni vaiva voi jäädä hoitamatta ja pahentua, Pohjanpalo pohtii.

Pohjanpalo arvioi tilanteen pahentuneen sen jälkeen, kun sote-palveluiden järjestäminen siirtyi Varhalle. Hänen mukaansa lääkäriin pääsi aiemmin paljon nykyistä helpommin.

– Minusta tilanne ei ollut niin huono silloin, kun kaupunki hoiti sairaanhoidon. Huonompaan suuntaan on menty, Pohjanpalo toteaa.

Pohjanpalo kertoo olleensa Varhaan yhteydessä sähköpostilla, jossa hän ihmetteli jonojen pituutta. Pohjanpalo uskoo, että moni salolainen on hänen laillaan tyytymätön nykytilanteeseen.

– Kyllä meillä veronmaksajilla on suuret odotukset, että sote hoitaa tehtävänsä.

Varhan sote-aluepäällikkö Petri Salo pitää epätodennäköisenä, että hoitotakuuseen päästäisiin vielä syyskuussa.Kuva: SSS-arkisto/Marko Mattila

Varhan sote-aluepäällikkö Petri Salo tiedostaa ongelman. Hänen mukaansa jonotilanne vaihtelee terveysasemien välillä, mutta nopeasti kiireettömälle vastaanotolle ei pääse yhdelläkään terveysasemalla.

– Pääterveysasemalla ja Läntisellä terveysasemalla puhutaan tällä hetkellä noin kolmen kuukauden jonotilanteesta. Pienilläkin terveysasemilla jonot ovat jo kahdesta kahteen ja puoleen kuukautta, Salo kertoo.

Viimeaikoina kiireettömän vastaanottoajan varaajia on kehotettu ottamaan yhteyttä myöhemmin uudelleen, sillä yhtään vapaata aikaa ei ole ollut tarjolla. Kesälle saattaa kuitenkin vapautua vielä joitakin vastaanottoaikoja.

– Lääkäreiden työaikajärjestelyjen myötä vapautuu todennäköisesti uusia aikoja, joita ei ole vielä pysytty antamaan, Salo arvioi.

Kiireaikoja pitkät jonotusajat eivät Salon mukaan koske. Jos hoidon tarve arvioidaan kiireelliseksi, pääsee lääkärille yleensä samana päivänä tai viimeistään kolmen vuorokauden sisällä.

– Kiireelliseen hoitoon pääsee edelleenkin vähintäänkin kohtuullisessa ajassa, Salo toteaa.

Salon mukaan suurin syy ongelmaan on lääkäripula, joka vaivaisi erityisesti keväällä. Kesän aikana tilannetta paikkaavat koulutusvaiheessa olevat kesäsijaiset, mutta jonotusajan lyhenemistä ei siitä huolimatta ole luvassa.

– Jonotilanne ei tule paranemaan kesän aikana. Samaa jonoa tässä pyöritetään kuin keväälläkin, Salo arvioi.

Siirtyminen Varhaan ei puolestaan ole merkittävästi vaikuttanut jonotusaikoihin.

– Tilanne olisi tällainen Varhasta huolimatta. Kevät suunniteltiin jo viime vuoden puolella, Petri Salo kertoo.

Syyskuun alussa astuu voimaan perusterveydenhuollon hoitotakuu. Sen myötä hoitoon pääsyn enimmäisaika lyhenee nykyisestä kolmesta kuukaudesta kahteen viikkoon. Petri Salon mukaan on kuitenkin vielä epävarmaa, milloin hoitotakuuseen päästään.

– Nykyisellä toimintamallilla hoitotakuun toteutuminen syyskuun alussa ei ole mahdollista. Nyt odotamme Varhan linjausta siitä, miten hoitotakuuta lähdetään tavoittelemaan.

Lääkäripulaan onkin syksyllä luvassa vain pientä helpotusta. Pitkiin jonoihin joudutaan varautumaan silloinkin.

– Syksy näyttää hieman paremmalta, mutta varsinaista läpimurtoa lääkäreiden tai lääkäripalveluiden osalta ei ole luvassa.

Petri Salo kuitenkin neuvoo olemaan yhteydessä omaan terveysasemaan aina tarvittaessa. Hän ei suosittele lykkäämään yhteydenottoa pitkien jonojen pelossa.

– Omaan terveysasiaan liittyen kannattaa olla yhteydessä hoidontarpeen arviointiin, Salo kehottaa.

13 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Ikäihmisen koettelemukset
3 kuukautta sitten

Jossain mättää ja pahasti. Ennen hyvän palvelun saaneena Halikon ta:lta, nyt se ei onnistu. Sain anomalla soittoajan lääkärille, kun tarjottiin hoitajan aikoja.
Voimani eivät riittäneet kotoa lähtöä, joten odotin lääkärin soittoa. Mutta sitä ei koskaan tullut.

Olli P
3 kuukautta sitten

Ei kai ollut yllätys tämäkään!? mutta onneksi on yksityistä palvelua tarjolla jos tarvitsee,sotesta oli/on turha odottaa muutakon harmia.

marco
3 kuukautta sitten

Huono oli tilanne ennenkin, mutta vasemmisto-SOTE aiheutti katastrofin.

Semmoinen ’hyvinvointi’uudistus
3 kuukautta sitten

Johtajia sentään riittää Varhassa, on yli- ali- keski- ja taitaa olla välipäälliköitäkin, jotka varmaan palaveeraavat päivittäin myhäillen, miten hyvin tämä uudistus toteutui ja oma pankkitili kasvoi. Vain yksi asia unohtui: miten hoidetaan apua tarvitsevat veronmaksajat. Toivottavasti uusi hallitus saa jotain rotia tuohon emämunaukseen. Byrokratia kukoistaa, mutta sairaat eivät saa apua, joten herää kysymys, kenelle ’uudistus’ on tarkoitettu? Yksityiset terveysasemat aplodeeraavat ja rahastavat – niitä joilla on rahaa niiltä apua hakea.

ossi
3 kuukautta sitten

Se taitaa olla se vanha totuus. Jos on tarpeeksi omaa porukkaa, niin pärjää hyvin ilman ulkoista asiakasta.Ehkä sieltä pitää vähentää parikymmentä sairaanhoitajaa.
Mielestäni kunnanvaltuuston on selvitettävä kuinka monta tuntia menee aikaa yhden potilaan hoitamiseen. Laskelmiin on otettava koko henkilökunta. Ei taida riittää 10 tuntia/potilas.

Hoitaja
3 kuukautta sitten

Melko paljon olisi säädettävää työnteossakin. Jos lääkärin vastaanottoaika on 20 min ja 8:n tunnin päivän aikana potilaita otetaan 5-6, kuten yleisesti tapahtuu, niin jotain on työajan hallinnassa ja seurannassa vialla.

Täti Salosta
3 kuukautta sitten
Reply to  Hoitaja

Kunnanlääkäri ennen digi-ja nettiaikaa ehti päivässä vastaanottamaan ja tutkimaan jopa muutaman kymmenen potilasta. Silloin ei ollut aina edes ajanvarausta vaan odotushuoneessa potilaita istui joka tuolilla ympäri huonetta. Näin ainakin Paimiossa 60-70-lukujen vaihteessa, kun nuorena äitinä pienten lasten kanssa usein apua hain ja sain. Viime aikoina on tullut tunne, ettei tk-lääkäriä edes kiinnosta, mikä vaivasi on ja miten hoidetaan. Sote oli pakko keskeneräisenä sotkuna toteuttaa, eikä parempaa tullut.

Ossi
3 kuukautta sitten
Reply to  Hoitaja

Kaupungin on tutkittava mikä mättää terveyskeskuksissa, kun lääkäreitä ei saa, vaikka ”hoitajan” kertoman mukaan työ ei ainakaan paina. Minusta näyttää ja tuntuu siltä, että vika on yhteishengessä, kuka määrää mitäkin. Asia pitää selvittää ja korjata.
Miksi terveydenhuolto voi olla niin tehoton, kun se tänä päivänä on. Eikö siellä ole yhtään vastuuntuntoista ihmistä?

pertti
3 kuukautta sitten

Silloin kun valtion toimesta selvitettiin terveyskeskusten tehokkuutta, siitä on muutama vuosi aikaa. Salon terveyskeskus oli silloin sijalla 196. nyt taitaa mennä huonommin.

Kehitysmaa nimeltä suomi
3 kuukautta sitten

Miten ihmeessä ennen toiminut systeemi ei toimi enää olleenkaan? Tuntuu olevan lääkäreidenkin toiminta niin tehotonta, että palkka pitäisi perustua täysin vastaanottokertoihin. Jos kokeillaan lääkäreille palkkamallia, että peruspalkka 0 €, ja joka vastaanotosta tulee 10 €. Päivässä 8 tunnissa menee hyvin 16 potilasta, mikä tekee 160 €/päivä, mikä on hyvä liksa istuskelusta ja paskan jauhannasta. Tällä hetkellä lääkäreillä ei ole tulosvastuuta ja liian kovat palkat. Miksi tehdä mitään, kun saa tekemättäkin ylisuurta palkkaa.

Suoraan tuulettimesta
3 kuukautta sitten

Se on sitä itseään.

Keijo.K
3 kuukautta sitten

Kuin muinoinen taksilaki?

Joose
3 kuukautta sitten

Outoa kyllä, että Halikkoonkin saa ajan monen viikon jälkeen. Mutta sitten, kun istut siellä odotushuoneessa, niin puolen tunnin odottelun aikana olet yksin odottelemassa. Joku voi joskus tepastella käytävällä. Onko se kiire siellä keksittyä ja halutaan tehdä homma vaikeaksi. Sama oli Läntisellä, kun olin työterveyden piirissä. Ketään ei juurikaan liikkunut siellä. Muutama ihminen aina paikalla. Kun tuli oma vuoro, niin lääkäri lompsi aina huoneeseensa jostain muualta kädet taskussa. Ei vaikuttanut, että on kiirettä.