Kuljetusyhtiön ex-maajohtaja tuomittiin viiden vuoden vankeuteen ja miljoonan euron vahingonkorvauksiin talousrikoksista

0
Itä-Uudenmaan käräjäoikeuden mukaan maajohtaja oli muun muassa solminut kolmen muun vastaajan kanssa salaisen sopimuksen ylihinnoittelusta. LEHTIKUVA / RONI REKOMAA
Itä-Uudenmaan käräjäoikeuden mukaan maajohtaja oli muun muassa solminut kolmen muun vastaajan kanssa salaisen sopimuksen ylihinnoittelusta. LEHTIKUVA / RONI REKOMAA

Itä-Uudenmaan käräjäoikeus antoi perjantaina ratkaisun laajassa talousrikosasiassa.

Käräjäoikeus tuomitsi Vantaalla vaikuttaneen, kuljetusliiketoimintaa harjoittavan konsernin entisen Suomen-maajohtajan viiden vuoden vankeusrangaistukseen. Lisäksi mies tuomittiin liiketoimintakieltoon ja noin 1 000 000 euron vahingonkorvausvastuuseen useista törkeistä petoksista.

Miehen syyksi luettiin 10 törkeää petosta, törkeän petoksen yritys, petos, kavallus, luottamusaseman väärinkäyttö ja törkeä väärennys sekä maksuvälinepetos. Rikokset tapahtuivat vuosina 2013–2018.

Entisen maajohtajan lisäksi useita tekijäkumppaneita tuomittiin eripituisiin rangaistuksiin, liiketoimintakieltoihin ja korvauksiin. Yhteensä jutussa oli 12 syytettyä.

Salainen sopimus ylilaskutuksesta

Entisen maajohtajan katsottiin petoksella siirtäneen tekijäkumppaneidensa kanssa työnantajansa varoja itsensä ja tekijäkumppaneiden haltuun, käräjäoikeus kertoi.

– Käräjäoikeus toteaa, että käsiteltävässä tapauksessa on ollut useita eri rikoksia. Tekojen kesto on ollut huomattavan pitkä. Teoissa on käytetty hyväksi erityisen luottamuksellista asemaa. Aiheutuneen vahingon määrä on noussut yli miljoonaan euroon, käräjäoikeus totesi maajohtajan osalta.

Käräjäoikeuden mukaan maajohtaja oli muun muassa solminut kolmen muun vastaajan kanssa salaisen sopimuksen ylihinnoittelusta maajohtajan työnantajan vahingoksi. Käräjäoikeus katsoi, että nelikko sopi yhdessä järjestelystä, jossa he ylilaskuttivat kuljetusliiketoimintaa harjoittavaa konsernia hoitamastaan, viisi kertaa viikossa ajettavasta linjakuljetusreitistä.

Ex-maajohtaja syytti työnantajaa ajojahdista

Entinen maajohtaja itse katsoi, että kyse oli työnantajan häneen kohdistamasta ajojahdista ja että työnantaja oli syyllistynyt erinäisiin rikoksiin, joita hänen irtisanomisellaan haluttiin peitellä. Muut vastaajat kiistivät syytteet katsoen, että tehty liiketoiminta oli ollut lainmukaista ja siitä oli sovittu asianmukaisesti ex-maajohtajan kanssa.

Käräjäoikeus katsoi, että entisen maajohtajan kertomaa tapahtumainkulkua ei voitu pitää varteenotettavana ja että syytteiden tueksi oli lain edellyttämä näyttö. Näin ollen Tommi Juhani Söder, 50, tuomittiin viiden vuoden vankeusrangaistukseen.

Laajassa talousrikosasiassa oli noin 70 istuntopäivää. Vuoden 2022 tammikuussa alkanut oikeudenkäynti kesti joulukuuhun.

Rikoskokonaisuuden tutkinta kesti vuodet 2017–2019. Rikosepäilyjä selvitettiin kansainvälisten oikeusaputoimenpiteiden kautta, laajojen asiakirjahankintojen avulla ja kymmeniä ihmisiä kuulustelemalla. Jutun laajuudesta kertoo sekin, että poliisin esitutkinta-aineisto on yli 10 000-sivuinen ja käräjäoikeuden tuomio noin tuhatsivuinen.

Johanna Latvala